TikTok: Προωθεί τοξικές διατροφικές κουλτούρες στους νέους;

Όσα αποκάλυψε μία νέα μελέτη σχετικά με τη νοοτροπία που υπάρχει γύρω από τη δίαιτα και το φαγητό.

Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να σκρολάρει σε βίντεο του TikTok βρίσκοντας ενδιαφέρον σε εκείνα που προσφέρουν συμβουλές για διατροφή και το ιδανικό βάρος; Δεν συμβαίνει μόνο σε σένα, καθώς σύμφωνα με μία νέα έρευνα που διεξήγαγαν δύο επιστήμονες στο Βερμόντ των ΗΠΑ, το ίδιο έπαθαν δισεκατομμύρια ακόμη άτομα. Ωστόσο, σε αυτό που κατέληξαν ήταν πως όλοι αυτοί "healthy" λογαριασμοί προωθούν τοξικές κουλτούρες γύρω από τη διατροφή.

Ειδικότερα, στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS, η επικεφαλής δρ Lizzy Pope, που είναι διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και η συνεργάτης της, Marisa Minadeo, ειδικός σε θέματα διατροφής στο Βερμόντ, ανέλυσαν 1.000 από τα πιο δημοφιλή βίντεο -που έχουν προβληθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο φορές- με hashtags που σχετίζονται με τη γυμναστική ή τη διατροφή.

Αυτό που εξέλαβαν μέσα από την παρακολούθηση αυτών των βίντεο, που περιέλαβαν στη μελέτη ήταν ότι οι συμβουλές που έδιναν οι δήθεν ειδικοί στο TikTok ήταν κακής ποιότητας, καθώς συχνά δεν υποστηρίζονταν από στοιχεία, ενώ προωθούσαν ανθυγιεινές σχέσεις με το φαγητό. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι ήταν influencers και όχι γιατροί, οι οποίοι κατάφεραν να κερδίσουν μεγάλη δημοσιότητα χάρη στα ελκυστικά εξωτερικά τους χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, τα συγκεκριμένα βίντεο συνήθως περιελάμβαναν άτομα που μοιράζονταν συνταγές ή τις δικές τους καθημερινές διατροφικές συνήθειες, είτε ακόμα χάριζαν στους χρήστες συμβουλές και "κόλπα" για να χάσουν κιλά. 

Σύμφωνα με τη δρα Lizzy Pope, "κάθε μέρα, εκατομμύρια έφηβοι και νεαροί ενήλικες τροφοδοτούνται με περιεχόμενο στο TikTok που δίνει μια πολύ μη ρεαλιστική και ανακριβή εικόνα για τα τρόφιμα, τη διατροφή και την υγεία. Το να κολλήσει κανείς στο TikTok για απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένα πραγματικά σκληρό περιβάλλον, ειδικά για τους κύριους χρήστες της πλατφόρμας, οι οποίοι είναι νέοι".

Με δεδομένο ότι το TikTok απευθύνεται στη νέα γενιά, αφού το 60% της βάσης χρηστών είναι μεταξύ 16 και 24 ετών, καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ό,τι αφορά τις διατροφικές διαταραχές. Μην ξεχνάμε πως βάσει δεδομένων, οι διατροφικές διαταραχές αναπτύσσονται συχνότερα μεταξύ των ηλικιών 12 και 25 ετών και επηρεάζουν περίπου το 3% των γυναικών σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Συνεπώς, μέσα από τη μελέτη της, η δρ Pope θεωρεί χρέος της να προειδοποιήσει τη νέα γενιά για τις παγίδες και τις στρεβλές απόψεις που οι χρήστες του TikTok ενδέχεται να αναπτύξουν σχετικά με την υγεία και τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να αντιμετωπίζουν το σώμα τους. Όπως πρόσθεσε η δρ Minadeo, "το γεγονός ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούσαν περιεχόμενο σχετικά με το βάρος στο διαδίκτυο λέει πολλά για τον ρόλο που παίζει η κουλτούρα της δίαιτας στην κοινωνία μας".

Ωστόσο, αποτελεί ελπιδοφόρο το γεγονός πως αρκετοί ειδικοί έχουν σταματήσει να βασίζουν την υγεία ενός ατόμου αποκλειστικά και μόνο στο βάρος του, χωρίς να δέχονται πως υφίσταται ο "ιδανικός" ή "φυσιολογικός" αριθμός.