Το περπάτημα στο χιόνι έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα - που σίγουρα δε θα σκεφτόσουν

Το περπάτημα στο κρύο και το χιόνι δε βοηθάει μόνο στη σωματική υγεία.

Μήπως οι μέρες που διανύουμε είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για περπάτημα στο χιόνι; Σύμφωνα με την παρακάτω έρευνα ναι, αφού η συνήθεια αυτή έχει έναν πολύ θετικό αντίκτυπο για την ψυχική σου υγεία. 

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χώροι πρασίνου, όπως τα πάρκα και τα δάση, αλλά και τα "μπλε περιβάλλοντα", όπως το να βρίσκεσαι στην παραλία ή κοντά σε ένα ποτάμι, μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα που έχεις για το σώμα σου. Πρόσφατη έρευνα, όμως, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health, ανακάλυψε για πρώτη φορά ότι και οι λευκοί χώροι, δηλαδή ένα χιονισμένο τοπίο, μπορούν να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Η έρευνα

Με επικεφαλής ακαδημαϊκούς από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας και το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έρευνα διεξήχθη τον περασμένο χειμώνα και συμμετείχαν 87 γυναίκες, μέσης ηλικίας 24 ετών, που συμμετείχαν σε μικρές ομάδες.

Πριν και μετά το περπάτημα σε ένα χιονισμένο τοπίο στην περιοχή της Σιλεσίας της Πολωνίας, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν την εκτίμηση για το σώμα τους. Πριν από τη βόλτα, ολοκλήρωσαν επίσης μέτρα σύνδεσης με τη φύση και αυτοσυμπόνιας.

Τα αποτελέσματα

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το να περνάς ένα μικρό χρονικό διάστημα στη φύση - σε αυτή την περίπτωση περίπου 40 λεπτά - οδηγεί σε μεγαλύτερη εκτίμηση για το σώμα μας. Επιπλέον, τα άτομα που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία στο χαρακτηριστικό της αυτοσυμπόνιας εμφάνισαν μεγαλύτερη βελτίωση στην εκτίμηση του σώματος.

Εκτός τα οφέλη της εικόνας του σώματος από το να περνάς χρόνο σε ένα χιονισμένο τοπίο, είναι επίσης η πρώτη που έρευνα δείχνει ότι αυτά τα οφέλη μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα όταν βρίσκεσαι στη φύση σε μικρές ομάδες και όχι μεμονωμένα.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Kamila Czepczor-Bernat, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας, δήλωσε: "Υπάρχει πλέον ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι η έκθεση στη φύση - το να ζεις κοντά, να συχνάζεις ή να ασχολείσαι με περιβάλλοντα όπως τα δάση και τα πάρκα - σχετίζεται με μια σειρά από οφέλη σωματικής και ψυχολογικής ευεξίας.

"Ωστόσο, σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που επικεντρώθηκαν στην επίδραση του μπλε και πράσινου φυσικού περιβάλλοντος στα αποτελέσματα της εικόνας του σώματος, η δική μας είναι η πρώτη που δείχνει τη θετική επίδραση στην εικόνα του σώματος από το να περνάμε χρόνο σε χιονισμένα περιβάλλοντα."

Η συγγραφέας Viren Swami, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Anglia Ruskin University (ARU), δήλωσε: "Τα φυσικά περιβάλλοντα βοηθούν στον περιορισμό των αρνητικών σκέψεων που σχετίζονται με την εμφάνιση και απομακρύνουν την προσοχή από την αισθητική άποψη του σώματος προς τη μεγαλύτερη εκτίμηση της λειτουργικότητας του σώματος. Η θετική εικόνα σώματος είναι σημαντική όχι μόνο από μόνη της, αλλά έχει και άλλα ευεργετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της πιο θετικής ψυχολογικής ευημερίας.

"Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν τη σημασία της διασφάλισης ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αναζωογονητικά φυσικά περιβάλλοντα, που μπορεί να είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την προώθηση της υγιέστερης εικόνας του σώματος, και τονίζουν ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη από το να βρίσκεσαι έξω στη φύση, ανεξάρτητα από τον καιρό".