Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτήν τη θέση, προσπαθώντας να κόψουμε ένα κρεμμύδι και ξαφνικά τα μάτια μας πλημμυρίζουν δάκρυα. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση βρίσκεται σε μια χημική ουσία που περιέχουν τα κρεμμύδια.
Γιατί δακρύζεις όταν κόβεις κρεμμύδια
Όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι, απελευθερώνεται μια χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοξείδιο. Αυτή η ουσία αντιδρά με τα ένζυμα του κρεμμυδιού και παράγει ένα αέριο που ονομάζεται σουλφονικό οξύ. Το αέριο αυτό, μόλις έρθει σε επαφή με τα μάτια μας, προκαλεί ερεθισμό και μας κάνει να δακρύζουμε. Ο λόγος που το αέριο κατευθύνεται προς τα μάτια μας είναι επειδή προσελκύεται από την πλησιέστερη πηγή υγρού – και τα μάτια μας είναι γεμάτα υγρασία.
Πώς να το αποφύγεις με ένα απλό κόλπο
Υπάρχει ένα έξυπνο και απλό κόλπο που μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις τα δάκρυα όταν κόβεις κρεμμύδια. Αρκεί να τοποθετήσεις μια υγρή χαρτοπετσέτα δίπλα στο κρεμμύδι την ώρα που το κόβεις. Η χαρτοπετσέτα θα απορροφήσει το χημικό αυτό αέριο προτού φτάσει στα μάτια σου, επειδή είναι επίσης πηγή υγρού. Με αυτόν τον τρόπο, το αέριο θα προτιμήσει να κατευθυνθεί προς τη χαρτοπετσέτα και όχι προς τα μάτια σου.
Αυτό το απλό αλλά αποτελεσματικό tip μπορεί να κάνει τη διαδικασία κοψίματος κρεμμυδιών λιγότερο επώδυνη και πολύ πιο εύκολη!
Διάβασε επίσης:
Μυρίζουν τα ρούχα σου μούχλα; Πώς θα απαλλαγείς
Πεταλούδες στα ντουλάπια της κουζίνας (ή αλλιώς σκόροι τροφίμων); Μάθε πώς θα τις αντιμετωπίσεις
Air fryers: Πώς μπορούν να βοηθήσουν σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής;