To απλό τρικ που μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου

Αν έχεις συχνά κακή διάθεση, η υιοθέτηση αυτής της συνήθειας θα σε βοηθήσει.

Αν βρισκόσουν εν μέσω αναζήτησης νέου σπιτιού ποια θα ήταν τα χαρακτηριστικά που θα είχες στο μυαλό σου ως απαραίτητα; Μήπως ένα από αυτά θα είχε να κάνει με το φυσικό φως που μπαίνει στους χώρους του σπιτιού αυτού; Μάθε λοιπόν πως όσο πιο πολύ φως διαχέεται στον χώρο, τόσο μεγαλύτερη ευτυχία θα υπάρχει σε αυτό το νέο σπίτι, όπως αποδεικνύει μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Building and Environment.

Πιο αναλυτικά, ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο το φως επηρεάζει τη διάθεσή μας και τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα. Να σημειωθεί πως για να μελετηθεί το αν υπήρχε σχέση ανάμεσα στο φυσικό φως και την ψυχική υγεία, οι ερευνητές χρειάστηκαν να δημιουργήσουν 25 προσομοιώσεις τύπων σπιτιών, η καθεμία με διαφορετική ποιότητα φωτός. Άλλα σπίτια είχαν μεγάλα παράθυρα, άλλα μικρότερα και υπήρχαν και εκείνα που τα παράθυρά τους είχαν αντίθετη κατεύθυνση από τον ήλιο. 750 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος, οι οποίοι θα βαθμολογούσαν από το 1 έως το 10 πώς το κάθε σπίτι τους έκανε να νιώσουν. 

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι το φυσικό φως ήταν αναμφίβολα ο νικητής της "δοκιμασίας", αφού σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων ήταν το χαρακτηριστικό που τους έκανε χαρούμενους. Ειδικότερα, τα σπίτια που το 40% των τοίχων "καλύπτονταν" από παράθυρα ήταν εκείνα που λάμβαναν τη μεγαλύτερη προτίμηση, όπως και άλλα που προωθούσαν το περισσότερο φως. Παράλληλα, η έρευνα έδειξε πως το φως είχε τη μεγαλύτερη επιρροή σε γυναίκες και συμμετέχοντες κάτω των 30 ετών. 

Εκτός, όμως, από το φυσικό φως και το χρώμα και τα υλικά μέσα στο σπίτι μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά σε ό,τι αφορά τη διάθεση. Αναμφίβολα, οι λευκές αποχρώσεις και οι καθαρότεροι τόνοι είχαν την ικανότητα να αντανακλούν το φως στους χώρους, σε αντίθεση με τους πιο σκούρους που το απορροφούσαν. Επιπλέον, τα τούβλα ήταν τα υλικά που επιλέχθηκαν ως εκείνα που δεν συνδέονταν με την ευτυχία, ενώ το ξύλο ήταν αμφιλεγόμενο δεδομένου ότι ποικίλλει. 

Επομένως, αν έχεις την επιλογή να μεγαλώσεις τα παράθυρα του σπιτιού σου ή να αλλάξεις σπίτι, καλύτερα να διαλέξεις την εκδοχή με το πολύ φυσικό φως, ενώ στο ήδη υπάρχον σπίτι σου συνήθισε να μην κλείνεις τις ανοιχτόχρωμες κουρτίνες σου ώστε να μπαίνει περισσότερο φως στους χώρους σου.