"Έχω ευαίσθητη επιδερμίδα": Ποια τα "ναι" και τα "όχι" για την περίπτωσή σου;

Ο ρόλος των σαμπουάν, των ντους και όσα πρέπει να ξέρεις.

Το ευαίσθητο δέρμα συχνά αντιδρά σε ερεθίσματα όπως ο καιρός, οι αλλεργίες ή ορισμένα ακατάλληλα για αυτό προϊόντα. Μπορεί να κοκκινίσει, να γίνει ξηρό, να έχει αίσθηση φαγούρας ή σφιξίματος και να αποκτήσει εξογκώματα, λέπια ή κνίδωση. Καταστάσεις όπως το έκζεμα, η δερματίτιδα εξ επαφής, η ροδόχρου ακμή και άλλες είναι συχνά υπαίτιες.

Ευαίσθητο δέρμα: Ακολουθούν τα "ναι" και τα "όχι" για αυτό το είδος επιδερμίδας

Ναι: Στην ανάγνωση των ετικετών

Τα προϊόντα που γράφουν "απαλό για το δέρμα" ή "για ευαίσθητο δέρμα" στις ετικέτες τους προορίζονται για αυτόν τον τύπο επιδερμίδας. Απαραίτητος είναι και ο έλεγχος των συστατικών. Κατά γενικό κανόνα, όσο λιγότερα συστατικά, τόσο το καλύτερο.

Όχι: Στη χρήση "σκληρών" καθαριστικών

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα κοινά καθαριστικά μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στο ευαίσθητο δέρμα. Πρέπει να αποφεύγονται τα προϊόντα με προειδοποιητικές ετικέτες για ερεθισμό του δέρματος και συστατικά όπως η χλωρίνη, το αλκοόλ, η αμμωνία, η μονοβουτυλική οξική αιθυλενογλυκόλη, το υποχλωριώδες νάτριο και το φωσφορικό τρισόξινο νάτριο. Όταν κάποιος με ευαίσθητο δέρμα έχει αμφιβολίες, καλό είναι να φορά γάντια.

Ναι: Στα σύντομα ντους

Το νερό αφαιρεί σιγά σιγά από το δέρμα τα φυσικά του έλαια. Αυτό το κάνει πιο πιθανό να είναι ξηρό, σφιχτό ή σκασμένο. Έτσι, καλό είναι να προτιμάται το σύντομο μπάνιο με τα 15 λεπτά να είναι αρκετά.

Όχι: Στα "σκληρά" σαμπουάν

Το σαπούνι καλό είναι να φυλάσσεται για τα σημεία που μπορεί να μυρίζουν: μασχάλες, βουβωνική χώρα, οπίσθια και πόδια. Το υπόλοιπο δέρμα θα καθαρίσει επαρκώς με άφθονο μόνο νερό. Στο μπάνιο πρέπει να προτιμώνται τα απαλά σαπούνια και όχι εκείνα με χρωστικές, αρώματα, αποσμητικά και αντιβακτηριδιακά συστατικά.

Ναι: Στις δοκιμές

Αν ακόμα μαθαίνει κανείς τι είναι αυτό που ερεθίζει το δέρμα του, είναι έξυπνη ιδέα να κάνει ένα patch test με κάθε νέο προϊόν πριν δεσμευτεί. Επιλέγοντας ένα μικρό τμήμα της επιδερμίδας του, μπορεί να ταμπονάρει τοπικά και αν δει κάποια αντίδραση μέσα σε 72 ώρες, θα ξέρει ότι δεν είναι για αυτόν.

Όχι: Στην τριβή της επιδερμίδας

Καλό είναι να αποφεύγονται τα προϊόντα που υπόσχονται απολέπιση είτε με κόκκους είτε με χημικές ουσίες. Οι δερματολόγοι λένε ότι δεν χρειάζεται να γίνεται απολέπιση για να καθαρίσει το δέρμα, καθώς θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ευαίσθητης επιδερμίδας.

Ναι: Στην αποφυγή του αρώματος

Πολλά προϊόντα ομορφιάς υπόσχονται γλυκές μυρωδιές, αλλά το άρωμα είναι ένα πρόσθετο που το ευαίσθητο δέρμα δεν χρειάζεται - και συχνά δεν μπορεί να το αντέξει. Το ίδιο ισχύει και για προϊόντα με αλκοόλες, σαπούνια ή χρωστικές ουσίες.

Όχι: Στη συχνή χρήση καλλυντικών

Δεν χρειάζεται να πετάξει κανείς τα αγαπημένα του προϊόντα μακιγιάζ αν το δέρμα του είναι ευαίσθητο. Θα πρέπει όμως να δίνει μεγάλη προσοχή στο τι περιέχουν, να προτιμά τις μη αδιάβροχες επιλογές που δεν είναι πολύ παχύρρευστες και να επιλέγει όσα αναγράφουν "μη κοσμητογόνο" στην ετικέτα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα φράξει τους πόρους.

Ναι: Στην προσεκτική επιλογή ρούχων

Το μαλλί και άλλα τραχιά υφάσματα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, ακόμη και αν το δέρμα κάποιου δεν είναι ευαίσθητο. Το μαλλί μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αλλεργικό εξάνθημα. Η λανολίνη είναι ένα φυσικό κερί που βρίσκεται στο μαλλί και ορισμένα ρούχα εξακολουθούν να το έχουν. Καλό είναι να προτιμώνται πιο μαλακές επιλογές όπως το βαμβάκι και το μετάξι.

Όχι: Στην έκθεση του δέρματος στα στοιχεία της φύσης

Όταν κάνει κρύο έξω, οι έχοντες ευαίσθητη επιδερμίδα πρέπει να καλύπτονται, για παράδειγμα να τυλίγουν το ευαίσθητο δέρμα του προσώπου με ένα μαλακό κασκόλ και να καλύπτουν τα χέρια με γάντια για να αποφύγουν τα εγκαύματα από τον αέρα και την ξηρότητα. Μια καθημερινή ρουτίνα αντηλιακής προστασίας όλο το χρόνο είναι απαραίτητη για την προστασία από τις βλαβερές ακτίνες, ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες.

Ναι: Στην αποφυγή στο νικέλιο

Είναι ένας από τους πιο κοινούς παράγοντες που προκαλούν την ευαισθησία του δέρματος. Αυτό το μέταλλο βρίσκεται σε καθημερινά αντικείμενα, από κοσμήματα μέχρι συνδετήρες ρούχων και γυαλιά οράσεως. Καλό είναι όσοι έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα να προσέχουν οτιδήποτε με μέταλλο αγγίζει το δέρμα τους και να ανταλλάξουν τα πράγματα με νικέλιο με υποαλλεργικά αξεσουάρ όταν μπορούν.

Όχι: Στο κάπνισμα

Ναι, είναι κακό για τη συνολική υγεία, όμως μπορεί να αυξήσει τις αντιδράσεις του ευαίσθητου δέρματος, ειδικά αν κάποιος έχει ψωρίαση. Θα μπορούσε επίσης να κάνει πιο δύσκολη την επούλωση από δερματικά προβλήματα μόλις αυτά συμβούν.

Ναι: Στην ενυδάτωση

Το ξηρό δέρμα οδηγεί σε ερεθισμένο δέρμα. Μπορεί να προκαλέσει την έξαρση καταστάσεων όπως το έκζεμα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η ξήρανση του δέρματος είναι να παγιδεύεται το νερό στο εσωτερικό του όταν είναι υγρό. Η χρήση μιας παχιάς αλλά απαλής ενυδατικής κρέμας, αμέσως μετά το μπάνιο, "κλειδώνει" το νερό και διατηρεί το δέρμα ελαστικό.

Όχι: Στο στρες

Είναι φυσιολογικό όλοι οι άνθρωποι να είναι αγχωμένοι ή να ανησυχούν κατά καιρούς, αλλά αυτό μπορεί να έχει εσωτερικές και εξωτερικές συνέπειες. Η εύρεση αποτελεσματικών τρόπων ανακούφισης από το άγχος είναι χρήσιμη και για το δέρμα. Οι τεχνικές χαλάρωσης, ο καλός ύπνος, η άσκηση και η σωστή διατροφή κάνουν καλό στο σώμα και το δέρμα.