Μήπως μαδάς υπερβολικά; Δες ποια η διαφορά με την τριχόπτωση

Καθώς και τι μπορείς να κάνεις.

Μήπως τον τελευταίο καιρό παρατηρείς περισσότερες τρίχες στη βούρτσα σου απ' ότι συνήθως; Μπορεί να μαδάς - και όχι να έχεις τριχόπτωση, δύο πράγματα που πολύ συχνά συγχέονται. Ποια η διαφορά τους όμως;

Καταρχάς, είναι νορμάλ να χάνουμε 50-100 τρίχες κάθε μέρα. Αν όμως σου φαίνεται ότι χάνεις περισσότερες, υπάρχουν πολλοί (ορμονικοί και ψυχολογικοί) λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται η τριχόπτωση.

Μαδάω ή έχω τριχόπτωση;

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, υπάρχει μια λεπτή διαφορά μεταξύ τους. Το γεγονός ότι μαδάμε (υπερβολικά) οφείλεται συνήθως σε διάφορους παράγοντες όπως την απότομη απώλεια κιλών, τα στρεσογόνα ή τραυματικά γεγονότα και το άγχος που προκαλούν, κάποια ασθένεια ακόμα και τη γέννα. Σε γενικές γραμμές, το ξαφνικό σοκ που ενδέχεται να υποστεί ο οργανισμός εξαιτίας όλων των παραπάνω έχει σαν αποτέλεσμα το να μαδάμε. Μπορεί βέβαια να είναι και αποτέλεσμα έλλειψης βιταμινών στον οργανισμό, όπως η έλλειψη σιδήρου. Όσο αυτές οι ορμονικές και συναισθηματικές αλλαγές υποχωρούν, τα μαλλιά επανέρχονται στον συνηθισμένο κύκλο ανάπτυξής τους. 

Από την άλλη, η απώλεια μαλλιών που έρχεται με τη μορφή της τριχόπτωσης μπορεί οφείλεται σε κληρονομικά αίτια αλλά μπορεί επίσης να είναι συνέπεια χρήσης σκληρών προϊόντων styling. Ακόμα και ένα πολύ σφιχτό χτένισμα (όπως οι κοτσίδες και οι αλογοουρές) μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο έχει ο δερματολόγος ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος για να κάνει τη σωστή διάγνωση. 

Δες κι εδώ: Τα καλύτερα σαμπουάν για να καταπολεμήσεις αποτελεσματικά την ξηρότητα στο τριχωτό

Τι μπορείς να κάνεις για να μη μαδάς

Ένας από τις πιο ασφαλείς και σίγουρους τρόπους για να προλάβεις οποιαδήποτε μορφή τριχόπτωσης είναι να υιοθετήσεις έναν συχνό τρόπο περιποίησης του τριχωτού. Γιατί ως γνωστόν, τα λαμπερά και υγιή μαλλιά έχουν ως βάση τους ένα περιποιημένο, φροντισμένο, καθαρό και υγιές τριχωτό. όπως συμβαίνει και με τους πόρους στο πρόσωπό μας για παράδειγμα, που όταν είναι φραγμένοι δημιουργούνται φλεγμονές και σπυράκια, έτσι και με το τριχωτό οι πόροι μπορούν να φράξουν εξαιτίας της λιπαρότητας, του σμήγματος και τα υπολείμματα προϊόντων που χρησιμοποιούμε. Και αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει διάφορες φλεγμονές, εμποδίζοντας τον θύλακα της τρίχας να παράξει νέα.

Δες κι εδώ: Το scalpcare είναι ο νέος hot τρόπος για να έχεις υγιή μαλλιά: 4 τρόποι να το κάνεις σωστά

Μια πολύ καλή ιδέα είναι να προμηθευτείς κάποιο καθαριστικό scrub για τα μαλλιά, που θα καταπραΰνει, θα καθαρίσει σε βάθος και θα ενυδατώσει το τριχωτό.

Επίσης, προτίμησε τα σαμπουάν, οι μάσκες και τα conditioners που εφαρμόζεις να είναι κατάλληλα για τον τύπο και τις ανάγκες των μαλλιών σου, ενώ δώσε μεγάλη προσοχή και στο βούρτσισμα. Οι μεταλλικές χτένες και οι σκληρές βούρτσες ερεθίζουν το τριχωτό ενώ ευνοούν το σπάσιμο της τρίχας, ταλαιπωρώντας τη και προκαλώντας ψαλίδα. Προτίμησε μια ξύλινη χτένα και απόφυγε τα πολύ σφιχτά χτενίσματα που προκαλούν μια παραπάνω ένταση στο κεφάλι.

Συμπερασματικά, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με λιγότερο στρες και το κατάλληλο scalpcare μπορούν να κάνουν θαύματα στα μαλλιά σου. Αν ωστόσο συνεχίσεις να μαδάς υπερβολικά παρ' ότι τηρείς όλα τα παραπάνω, προτείνουμε να απευθυνθείς άμεσα σε δερματολόγο.

Δες κι εδώ: Οι 6 συνήθειες των γυναικών με τέλειο δέρμα