Το scalpcare είναι ο νέος hot τρόπος για να έχεις υγιή μαλλιά: 4 τρόποι να το κάνεις σωστά

Καιρός να φροντίσουμε λίγο περισσότερο το τριχωτό της κεφαλής για ακόμα πιο υγιή μαλλιά.

hair iStock

Ή αλλιώς, πώς το τριχωτό της κεφαλής θα αρχίσει να μας απασχολεί ακριβώς όπως και η φροντίδα του προσώπου ή του σώματός μας. 

Δες επίσης: Οι τάσεις στα χρώματα νυχιών για το μανικιούρ του φθινοπώρου

Γιατί είναι καιρός να δώσουμε λίγη περισσότερη σημασία στο τριχωτό, που συχνά περνά σχεδόν απαρατήρητο, χωρίς να του δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Αν το καλοσκεφτείς όμως, είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία των μαλλιών μας, μιας και πολλές παθογένειες της τρίχας ξεκινούν ή οφείλονται σε ένα παραμελημένο τριχωτό.

Όλα δείχνουν όμως ότι το 2021 θα είναι η χρονιά που το scalpcare θα γίνει τάση, με όλο και περισσότερες γυναίκες να ασχολούνται και να προσέχουν την περιοχή των μαλλιών τους εν γένει, ακόμα περισσότερο. Ήδη, έχουν κάνει την εμφάνισή τους μάσκες, serums και treatments για το τριχωτό, ειδικά scrubs αλλά και hair tools που συντελούν, με τη βοήθεια κινήσεων μασάζ, στην καλή κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή - μεταξύ άλλων.

Τι μπορεί να συμβεί όταν παραμελούμε το τριχωτό;

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ένα υγιές τριχωτό είναι το κλειδί για πιο υγιή, πλούσια και πυκνά μαλλιά. Ένα τριχωτό της κεφαλής που παρουσιάζει ξηροδερμία, συσσώρευση σμήγματος, κατάλοιπα προϊόντων ή πιτυρίδα μπορεί να εμποδίσει τμηματικά ή και πλήρως την ανάπτυξη νέων τριχών. Εξου και μια από τις βασικές αιτίες της αραίωσης των μαλλιών ή τριχόπτωσης είναι η κακή κατάσταση του τριχωτού.

Τι μπορείς να κάνεις για να το φροντίζεις σωστά;

#1. Τήρησε μια σωστή ρουτίνα λουσίματος

Προσπάθησε να μην λούζεσαι καθημερινά, καθώς απομακρύνεις όλα τα απαραίτητα έλαια και είναι πιθανόν να προκληθεί ξηρότητα στην τρίχα. Από την άλλη, δεν πρέπει να λούζεσαι και λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα καθώς με αυτόν τον τρόπο συσσωρεύεται λιπαρότητα και σμήγμα στο τριχωτό που με τη σειρά τους μπορούν να φράξουν τα τριχοθυλάκια και να καθυστερήσουν την ανάπτυξη της τρίχας. Καλό είναι να τηρείς μια ισορροπία στη συχνότητα - αν έχεις απορίες, συμβουλέψου τον δερματολόγο σου.

#2. Χρησιμοποίησε τα σωστά για τις ανάγκες και τον τύπο μαλλιών σου σαμπουάν και conditioner

Και πάλι θα σε προτρέψουμε να πάρεις τη συμβουλή ενός δερματολόγου σχετικά με το ποια προϊόντα είναι τα καταλληλότερα για τις δικές σου μοναδικές ανάγκες, καθώς άλλο σαμπουάν θα επιλέξεις αν έχεις λιπαρά μαλλιά και άλλο αν έχεις κανονικά ή ξηρά και χρειάζεσαι ενυδάτωση για παράδειγμα. Έχε υπόψη σου επίσης ότι τα haircare προϊόντα του εμπορίου είναι πιθανόν να επιδεινώνουν σε κάποιες περιπτώσεις τυχόν προβλήματα όπως η ξηροδερμία ή η πιτυρίδα, οπότε και να χρειαστείς πιο εξειδικευμένα, φαρμακευτικά σαμπουάν ή conditioner.

Δες επίσης: Οι τάσεις στα κουρέματα για το φετινό φθινόπωρο

#3. Κάνε scrub στο τριχωτό 1-2 φορές την εβδομάδα

Όπως ακριβώς κάνεις απολέπιση στην επιδερμίδα του προσώπου σου, έτσι πρέπει να κάνεις και στο τριχωτό. Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από το τριχωτό της κεφαλής θα βοηθήσει να κρατήσεις τα τριχοθυλακιά σου καθαρά με αποτέλεσμα την πιο υγιή ανάπτυξη της τρίχας.                  

#4. Μην παραλείπεις το αντηλιακό μαλλιών

Όπως δεν θα παρέλειπες αντηλιακό προσώπου, έτσι και στη φροντίδα του τριχωτού έχε στο νου σου ότι τα εξειδικευμένα αντηλιακά που προστατεύουν τα μαλλιά απ᾽τον ήλιο είναι το ίδιο σημαντικά. Το τριχωτό εκτίθεται στην ακτινοβολία UV όπως ακριβώς εκτίθεται το πρόσωπο και το σώμα μας - ίσως και λίγο περισσότερο - οπότε χρειάζεσαι σίγουρα προστασία.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i