Υπερβολική τριχόπτωση: Μπορεί να οφείλεται στην απώλεια βάρους;

Ήξερες εσύ πως αυτά τα δύο μπορεί να συνδέονται; Δες πώς.

Όσο κι αν επιθυμείς να αποκτήσεις το σώμα για το οποίο μιλούσες συνέχεια μέσα στον χειμώνα, δεν πρέπει να καταλήξεις στο να κάνεις ακρότητες. Γιατί οι γρήγορες και οι απότομες αλλαγές στη διατροφή σου και το σώμα σου ενδέχεται να επηρεάσουν την πλούσια κώμη σου. Ήξερες εσύ πως η τριχόπτωση μπορεί να συνδέεται με την απώλεια βάρους;

Η ξαφνική αλλαγή στο βάρος σου σημαίνει πως προκλήθηκε από αλλαγές και μάλιστα απότομες στη διατροφή σου. Αυτό αναμφίβολα έχει να κάνει με το ότι σταματάς να παίρνεις όλα τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Έτσι, δυστυχώς το πλήγμα δέχονται τα μαλλιά σου. 

Η υπερβολική τριχόπτωση που συνδέεται με την απώλεια βάρους, συνήθως λαμβάνει χώρα 3 μήνες μετά την απότομη αλλαγή και διαρκεί για περίπου 6 μήνες. Φυσικά, υπάρχουν οι περιπτώσεις που το σύμπτωμα επιμένει για περισσότερο καιρό, παίρνοντας τη μορφή της αλωπεκίας.

Πώς οδηγούμαστε στην τριχόπτωση;

Οι δίαιτες crash, εκείνες δηλαδή που υπόσχονται θεαματικά αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ημέρες, αποτελούν έναν από τους συχνότερους λόγους. Ειδικότερα, όταν ο οργανισμός δεν λαμβάνει τις θερμίδες και τα συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει κανονικά, τα μαλλιά σου είναι αυτά που θυσιάζονται. Έτσι πολλές μελέτες έχουν ασχοληθεί με τη σύνδεση αυτών των δύο, που οφείλεται στην αλλαγή του βάρους, τον περιορισμό των θερμίδων και στο ψυχολογικό στρες. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με μία έρευνα από το 2015, 180 γυναίκες παρατήρησαν πως η τριχόπτωση οφειλόταν στη σιδηροπενία και το ψυχολογικό στρες, από τις οποίες οι 8 συνειδητοποίησαν πως αυτά προήλθαν από τέτοιες δίαιτες. 

Από την άλλη, η χαμηλή σε πρωτεΐνες διατροφή, μπορεί να συμβάλλει στη διαδικασία της τριχόπτωσης και αυτό εξηγείται καθώς είναι σημαντικές για την παραγωγή κερατίνης. Ειδικότερα, τα αμινοξέα, που είναι από τις σημαντικότερες πρωτεΐνες, αποτελούν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της τρίχας. Όταν αυτά, λοιπόν, είναι σε έλλειψη, μπλοκάρεται η παραγωγή της κερατίνης, η βασική πρωτεΐνη για τα μαλλιά. Έτσι, η χαμηλή σε θερμίδες διατροφή που δεν περιέχει αρκετή πρωτεΐνη, σε οδηγεί σε απώλεια των μαλλιών σου, όπως αναφέρουν πολλές έρευνες. Στην ουσία, οι ελάχιστες πρωτεΐνες που λαμβάνεις, καταλήγουν σε λειτουργίες σημαντικές για τη ζωή σου, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη της τρίχας, που δεν συνδέεται με την επιβίωσή σου, να βρίσκεται στη δύσκολη θέση. 

Τέλος, επεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την απώλεια βάρους, ενδέχεται να οδηγήσουν στην τριχόπτωση, όπως μελετούν έρευνες. Για παράδειγμα, μία έρευνα του 2018, στην οποία 50 άτομα υποβλήθηκαν σε γαστρεκτομή Sleeve, μια επέμβαση που αφαιρεί μεγάλο μέρος του στομάχου, περισσότεροι από τους μισούς παρατήρησαν τριχόπτωση, κάτι που ήταν συχνότερο στις γυναίκες.

Αντίστοιχα, σε μία έρευνα του 2020, από τις 112 γυναίκες που υποβλήθηκαν στην ίδια επέμβαση, το 72% αντιμετώπισαν συμπτώματα τριχόπτωσης μετά την εγχείριση. Από αυτές, το 79% δήλωσε πως η απώλεια των μαλλιών τους ξεκίνησε 3-4 μήνες μετά την επέμβαση και κράτησε για περίπου 5,5 μήνες.

Πώς θα αποφύγεις την απώλεια των μαλλιών σου;

Όπως προαναφέρθηκε, όσο μεγάλη κι αν είναι η επιθυμία σου να χάσεις κάποια κιλά, πρέπει να το κάνεις με τον σωστό τρόπο και όχι με δίαιτες που σε βοηθούν να χάσεις βάρος σε χρόνο ρεκόρ. Αν θέλεις και πρέπει να χάσεις κιλά, οφείλεις να το κάνεις με τρόπο που να προωθεί την υγεία σου. Σε κάθε περίπτωση, επίλεξε μία ισορροπημένη διατροφή, που χαρίζει στον οργανισμό σου και το σώμα σου τα απαραίτητα συστατικά για να λειτουργούν σωστά. Παράλληλα, πριν ξεκινήσεις τη νέα διατροφή σου, μπορείς να ελέγξεις αν τα επίπεδα σιδήρου, βιταμίνης B12 και ψευδαργύρου είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και αν χρειαστεί, μπορείς να συμβουλευθείς έναν ειδικό για το αν θα πρέπει να λάβεις κάποιο ειδικό συμπλήρωμα διατροφής, που θα τα αναπληρώσει.