Όταν μιλάμε για το κολλαγόνο, ο νους μας πάει αυτόματα στη σύσφιγξη, σε ένα ορατό εφέ λίφτινγκ, σε μια επιδερμίδα "γεμάτη", με όγκο και περίγραμμα, που... στέκεται στο ύψος της. Πράγματι, το κολλαγόνο αποτελεί το κύριο συστατικό των βασικών δομών του σώματος και του συνδετικού ιστού και υπάρχει στο δέρμα και στα κόκαλα. Θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο ελαστικότητας και σφριγηλότητας, καθώς είναι υπεύθυνο για τη συνοχή και την αναγέννηση του δέρματος, των χόνδρων, των αρθρώσεων και, φυσικά, των οστών. Όσον αφορά την επιδερμίδα, όταν μιλάμε για κολλαγόνο αναφερόμαστε σε μια πρωτεΐνη που πρέπει να βρίσκεται σε αφθονία. Αυτή η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για τη διασφάλιση της νεανικής μας όψης, αφού αποτελεί τον υποστηρικτικό μηχανισμό που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και τεντωμένο, χωρίς σημάδια χαλάρωσης. Τι συμβαίνει όμως με το πέρασμα του χρόνου, τότε που η φυσική σύνθεσή της από τους ινοβλάστες, το εργοστάσιο παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, φθίνει; Το κολλαγόνο αρχίζει να μειώνεται κατά 1% κάθε χρόνο μετά τα 20 περίπου, με τις συνέπειες στην επιδερμίδα να αρχίζουν να γίνονται ορατές μετά τα 40. Γνωρίζοντας τη σημασία του εδώ και δεκαετίες, πλέον στα εργαστήρια υπάρχουν τα μέσα που ενισχύουν τη φυσική παραγωγή του από το δέρμα μας. Οι ειδικοί απαντούν σε βασικά ερωτήματα δικαιολογώντας αυτή την... κολλαγονομανία.
Όταν μια κρέμα ή ένα σέρουμ υπόσχεται σύσφιγξη, συνδέεται απαραίτητα με το κολλαγόνο;
Ναι. "Δεν γίνεται αλλιώς, καθώς αυτή η πρωτεΐνη υπάρχει σε πολλούς ιστούς του σώματός μας και είναι υπεύθυνη για την πυκνότητα και την ελαστικότητα του δέρματος", λέει η Marie-Hélène Lair, διευθύντρια Υπεύθυνης Καινοτομίας της Clarins. "Για να καταλάβουμε τη σπουδαιότητα του κολλαγόνου στα επίπεδα της σύσφιγξης, αρκεί να παρατηρήσουμε τον πολύ πιο μικρό ρόλο που παίζει η ελαστίνη, μια άλλη πρωτεΐνη που παράγεται από τα ίδια κύτταρα: σε ένα νεαρό άτομο, η αναλογία είναι 90% των ινών κολλαγόνου για το 10% της ελαστίνης", διευκρινίζει η ειδικός και καταλήγει επισημαίνοντας ότι "αυτή είναι η ιδανική αναλογία που επιτρέπει την τέλεια τόνωση". Η αλήθεια είναι ότι σήμερα γνωρίζουμε αυτές τις ίνες όλο και καλύτερα. "Υπάρχουν 16 τύποι κολλαγόνου στο δέρμα", λέει ο Franck Juchaux, επιστημονικός διευθυντής της Vichy και συνεχίζει: "Οι τύποι 1, 3 και 5 αποτελούν το 95% του συνόλου, αλλά πλέον ξέρουμε ότι και οι 16 είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση μιας καλής ποιότητας δέρματος. Πρέπει να είναι σωστά συνδεδεμένοι όλοι μεταξύ τους για τη διατήρηση της βέλτιστης πυκνότητας της επιδερμίδας". "Οι 16 αυτοί τύποι λειτουργούν συνεργατικά, συνθέτοντας ένα δίκτυο κολλαγόνου μοναδικό για τον κάθε άνθρωπο", συμπληρώνει με τη σειρά της η δερματολόγος dr Mamina Turegano (@dr.mamina).
Χάνουμε πολύ κολλαγόνο με το πέρασμα του χρόνου;
Ναι. Υπολογίζουμε ότι χάνουμε περίπου το 1% του αποθέματός μας για κάθε χρόνο μετά την ενηλικίωσή μας. Η ποιότητά του υποβαθμίζεται σιγά σιγά και περίπου μεταξύ 50 και 60 ετών έχουμε απωλέσει το μισό απόθεμά μας. "Αυτός ο φυσικός μηχανισμός ονομάζεται καρ-βαμυλίωση", εξηγεί η Marie-Hélène Lair και συνεχίζει: "Πρόκειται για ένα οξύ που υπάρχει φυσικά στο δέρμα μας και το οποίο επιτίθεται και διασπά τις περιττές, κατεστραμμένες ίνες".
Δες περισσότερα στο elle.gr