To πρόβλημα υγείας που ανάγκασε την Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου να φύγει από το Survivor

Χρόνια πρόβλημα με τη σπαστική κολίτιδα είναι αυτό που ταλαιπωρεί τη Ναυσικά -και πολλούς ακόμη!- και που την ανάγκασε να αποχωρήσει από το Survivor.

Στο πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρεί τη Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου και την ανάγκασε να αποχωρήσει οικειοθελώς από το Survivor αναφέρθηκε η Μαρία Καλάβρια στην εκπομπή "Happy Day”. Το χρόνιο θέμα υγείας είναι η σπαστική κολίτιδα, ένα πολύ συχνό πρόβλημα στο έντερο που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και το οποίο παρουσιάζει φάσεις ύφεσης και έξαρσης. 

Τι είναι η κολίτιδα

Κολίτιδα σημαίνει φλεγμονοπάθεια του εντέρου και αποτελεί μια συχνή αιτία ταλαιπωρίας δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα. Σε πιο ήπια μορφή ονομάζεται σπαστική κολίτιδα, μία καλοήθης πάθηση που οφείλεται σε σπασμούς και γενικά σε ασυνήθιστες κινήσεις που κάνει το έντερο. Χαρακτηριστικό σύμπτωμά της είναι τα ξαφνικά φουσκώματα της κοιλιάς, τα οποία σχεδόν πάντα συνοδεύονται από πόνους που εντοπίζονται στο αριστερό ή δεξί κάτω μέρος της κοιλιάς. Ωστόσο, οι δύο πιο κοινές μορφές σοβαρής κολίτιδας είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα που οφείλονται σε αυτοάνοσο μηχανισμό, δηλαδή το αμυντικό-ανοσολογικό σύστημα έχει εξασθενήσει και έχει γίνει ανεπαρκές και υπεραντιδραστικό. Υπάρχει επιστημονική συναίνεση ότι στην κολίτιδα συντελούν γενετικοί, περιβαλλοντικοί, διατροφικοί και ψυχογενείς παράγοντες.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα

Η κολίτιδα σε όλες τις μορφές της χαρακτηρίζεται από ενεργές περιόδους τις οποίες ακολουθούν περίοδοι ύφεσης.

Στην οξεία φάση μπορεί να εμφανιστούν βλεννοαιματηρές κενώσεις με κοιλιακό πόνο ή/και διάρροια, φουσκώματα, αέρια, βορβορυγμοί (γουργουρητά) και δευτερευόντως πυρετός, κακουχία, εφίδρωση, ζάλη, ναυτία, κόπωση, ανορεξία, απώλεια βάρους, πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις, πόνος στα μάτια και διαταραχές της όρασης, δερματικά εξανθήματα, λοιμώξεις.

Σπάνια όσοι πάσχουν από κολίτιδα έχουν κάποιου βαθμού αναιμία λόγω της δυσαπορρόφησης σιδήρου και της απώλειας αίματος από τις κενώσεις, κάτι που καθιστά επιτακτική τη μέτρηση της φεριτίνης και την αναπλήρωση με ειδική μορφή αφομοιώσιμου σιδήρου βραδείας αποδέσμευσης που είναι πολύ ήπιος για το στομάχι.

Διάβασε περισσότερα για την κολίτιδα και τις φυσικές θεραπείες της εδώ