Τι "προσπαθεί" να μας πει το πεπτικό μας σύστημα;

Ορισμένα συμπτώματα του εντέρου "μαρτυρούν" πιθανά θέματα υγείας. Η αυτοπαρατήρηση είναι μία σημαντική δεξιότητα καλής υγείας.

Πολλά ακούγονται για την υγεία του εντέρου, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο όργανο να βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα, από τη στιγμή που είναι άκρως σημαντικό για τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Ειδικότερα, το έντερο είναι υπεύθυνο για την πέψη, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, όσο και την σύνθεση του μικροβιώματος, με αποτέλεσμα όταν κάτι δεν πάει καλά να γίνεται φανερό.

Όσο κι αν το έντερο είναι ευπροσάρμοστο στις συνήθειές μας, δεν σημαίνει πως δεν θα αντιδράσει όταν κάνουμε κάποια αλλαγή στο διατροφικό μας πρόγραμμα. Μάλιστα, το ίδιο θα προσπαθήσει να μας το δείξει, αρκεί εμείς να ξέρουμε να το "ακούμε".

Φούσκωμα

Αποτελεί αρκετά σύνηθες σαν σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο ή σε κάποιο πρόβλημα στο έντερο. Στην ουσία τις περισσότερες φορές αποτελεί φυσική αντίδραση εξαιτίας της διατροφής, μιας ασθένειας ή του περιβάλλοντος. Παράλληλα, μπορεί να αποτελεί τυχαίο περιστατικό. Ωστόσο, αν πιστεύουμε πως κάτι δεν πάει καλά, οφείλουμε να κρατήσουμε ημερολόγιο με το τι έχουμε φάει προκειμένου να καταλάβουμε αν το φούσκωμα οφείλεται σε κάποια συγκεκριμένη τροφή.

Δυσκοιλιότητα

Είναι ένα σύμπτωμα που θα σου εξηγήσει ότι κάτι δεν πάει καλά με το πεπτικό σου σύστημα, χωρίς απαραίτητα να πρόκειται για κάτι σοβαρό. Για παράδειγμα, μπορεί να φταίει το ότι εδώ και λίγες ημέρες δεν πίνεις τόσο νερό ή δεν λαμβάνεις απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών. Για να ελέγξεις εάν είναι κάτι απλό ή θα χρειαστεί να ζητήσεις βοήθεια, προσπάθησε να εντάξεις περισσότερο νερό στην καθημερινότητά σου και να αρχίσεις να περπατάς για να ενθαρρύνεις την κίνηση του εντέρου σου.

Εγκεφαλική ομίχλη (Brain Fog)

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η "εγκεφαλική ομίχλη" είναι μια μειωμένη αίσθηση της αντίληψης και αυξημένη αφηρημάδα ή αίσθηση ότι δεν μπορείς να συγκεντρωθείς. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προέρχεται από διάφορα πράγματα, όπως παρενέργειες φαρμάκων, έλλειψη ύπνου, COVID-19, αφυδάτωση ή ακόμα και από δυσανεξίες σε τρόφιμα. Εδώ είναι που το ημερολόγιο πάλι θα σου φανεί χρήσιμο ώστε να εξακριβώσεις αν αυτά τα επεισόδια σχετίζονται με το φαγητό ή οφείλονται σε κάτι άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσεις κάτι ασυνήθιστο, καλό είναι να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, ο οποίος θα σε κατευθύνει για το πώς να κινηθείς και για το αν η κατάστασή σου χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.