Είναι επικίνδυνο να πίνω αλκοόλ μαζί με καφεΐνη;

Μπορεί ο συνδυασμός αλκοόλ και καφεΐνης να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία μου; Τι απαντούν οι ειδικοί;

Τι θα συμβεί αν αναμείξουμε τον καφέ με το αλκοόλ; Η απάντηση είναι σίγουρα ένα γευστικό ποτό, ωστόσο δεν είναι αυτό το ζητούμενό μας. Η σωστή ερώτηση είναι: πόσο κακό κάνει στην υγεία μας μια τέτοια συνήθεια, από τη στιγμή που μιλάμε για δύο πολύ αμφιλεγόμενες ουσίες. 

Όσο λοιπόν κι αν δυσκολεύεσαι να αντισταθείς σε ένα cocktail με Bailey's και καφέ, την επόμενη φορά καλύτερα να αρνηθείς, καθώς όπως υπογραμμίζει η γαστρεντερολόγος, Jamile Wakim Fleming, δεν είναι η καλύτερη ιδέα.

"Δεν είναι τόσο ασφαλές να αναμειγνύεις την καφεΐνη με το αλκοόλ ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να λέει πως είναι ασφαλές", εξηγεί η γιατρός. Μην ξεχνάμε πως ο Αμερικανικός Κυβερνητικός Oργανισμός Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων έχει χαρακτηρίσει την καφεΐνη ως μία μη ασφαλής προσθήκη τροφίμου σε αλκοολούχα ποτά.

Τι συμβαίνει ωστόσο αν αναμείξουμε τις δύο αυτές ουσίες;

Αρχικά, οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να ποικίλουν, ανάλογα τον οργανισμό του κάθε ατόμου. Να σημειωθεί πως το αλκοόλ είναι ένα κατευναστικό του κεντρικού νευρικού συστήματος που προκαλεί νάρκωση και υπνηλία, αυξάνοντας την αδενοσίνη που σταματά τη νευρική δραστηριότητα. Αντίθετα, η καφεΐνη έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού ερεθίζει το νευρικό κεντρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να νιώθεις μεγαλύτερη ενέργεια και διαύγεια, μπλοκάροντας την αδενοσίνη, όπως επιβεβαιώνουν έρευνες. Παρόλα αυτά, και οι δύο έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο αίμα, με την καφεΐνη να αυξάνει επιπλέον και τον παλμό.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν τα δύο αυτά συγκρούονται μεταξύ τους; Η ενεργητικότητα της καφεΐνης επισκιάζει τη νωχελικότητα του αλκοόλ, με αποτέλεσμα να νομίζεις πως αντέχεις να πιεις περισσότερο. "Όταν κάποιος νιώθει περισσότερο σε επιφυλακή και έχει μία αυξημένη αίσθηση στα αντανακλαστικά του και στις αντιδράσεις του, αισθάνεται πως είναι εντάξει και πως μπορεί να πιει περισσότερο", υπογραμμίζει η γιατρός. Μάλιστα, μια μελέτη του 2014 έδειξε πως άτομα ηλικίας από 15-23 που καταναλώνουν αλκοόλ με energy drinks, είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πίνουν ποσότητες σε μεγάλη συχνότητα από εκείνους που δεν το επιχειρούσαν. 

Όμως ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα της χρόνιας κατάχρησης; Σίγουρα το επηρεαστεί το στομάχι σου, επισημαίνει η γιατρός. "Μερικές φορές, καθυστερεί να αδειάσει το στομάχι, προκαλεί φλεγμονές, μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, εμετό ή κοιλιακό άλγος", ανέφερε η γιατρός σχετικά με τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης χρήσης αλκοόλ, πέρα από τα προφανή προβλήματα που ενδέχεται να εμφανιστούν τη στιγμή που κάποιος έχει πιει μεγάλες ποσότητες.

Αναμφίβολα, ο συνδυασμός της καφεΐνης με το αλκοόλ, είναι απαγορευτικός για άτομα που έχουν καρδιοπάθειες, αφού στην ουσία η υψηλή πίεση, που είναι δεδομένη, δεν έχει πάντα ενδείξεις. Όπως εξηγεί η γιατρός, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ιστορικό, η συνεχής κατανάλωση αλκοολούχων ποτών με καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε προβλήματα με την καρδιά. 

Το να πίνεις μία φορά στο τόσο ένα αλκοολούχο ποτό με καφεΐνη δεν πρόκειται να σου κάνει κάτι. Ωστόσο, η συχνότητα και η ύπαρξη καρδιακών προβλημάτων μπορεί να έχουν άσχημα αποτελέσματα. Επιπλέον, όχι μόνο τα ποτά με καφεΐνη είναι επικίνδυνα, αλλά και το να πιεις αλκοόλ αφού έχεις πιει καφέ ή το αντίθετο σε κοντινή απόσταση, ενδέχεται να κάνει κακό στην υγεία σου. Δεδομένου ότι τα υγρά εγκαταλείπουν τον οργανισμό σου μετά από μία ώρα αλλά και το ότι οι δύο αυτές ουσίες παραμένουν δραστικές ύστερα από 2 ώρες, ίσως αξίζει να περιμένεις αρκετό χρόνο για να περάσεις στο επόμενο ρόφημα.