Δυσκολεύεσαι να κλείσεις μάτι; 4 μάντρας που ενδέχεται να σε βοηθήσουν να κοιμηθείς

Απλές θετικές φράσεις ή λέξεις που θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τις κακές σκέψεις τη στιγμή που πέφτεις στο κρεβάτι.

Είναι η στιγμή που περίμενες όλη μέρα. Πέφτεις στο κρεβάτι και είσαι έτοιμη να παραδοθείς στην αγκαλιά του Μορφέα. Ωστόσο, ανυπομονώντας γι'αυτή τη συνάντηση, συνειδητοποιείς πως είσαι πιο ξύπνια από ποτέ, νιώθοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να κοιμηθείς. Το απαιτητικό πρόγραμμα στη δουλειά, οι υποχρεώσεις, οι εκκρεμότητες, τα οικονομικά και όλα τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις αυτή την περίοδο βρίσκουν τρόπο να εμφανιστούν όλα μαζί εκείνη την ώρα.

Αν λοιπόν ήπιες ένα ζεστό γάλα, έκανες ένα χαλαρωτικό μπάνιο, άκουσες λίγη μουσική, έκανες διαλογισμό και δεν είδες καμία αλλαγή, μήπως ήρθε η στιγμή να καταφύγεις σε συγκεκριμένα μάντρας; 

Τι είναι τα μάντρας (ή θετικές επιβεβαιώσεις)

Έχοντας τις ρίζες τους στα σανσκριτικά, τα μάντρας είναι λέξεις ή φράσεις που λέγονται ή επαναλαμβάνονται με τη μορφή του διαλογισμού, αναφέρει η νευροεπιστήμονας και συγγραφέας του βιβλίου "The Source", Tara Swart. Στην ουσία λειτουργούν με το να αντικαθιστούν τις αρνητικές σκέψεις και να υπογραμμίζουν απόψεις που σε κρατάνε πίσω, κάνοντας boost στην αυτοπεποίθησή σου και αυξάνοντας τα επίπεδα ηρεμίας σου. Αναφέροντας αυτές τις φράσεις είναι σαν να επαναπρογραμματίζεις το μυαλό σου για να μπεις σε μία νέα νοοτροπία που θα σου επιτρέπει να νιώσεις διαφορετικά και στην ουσία να πιστέψεις αυτές τις αυτο-επιβεβαιώσεις. Σύμφωνα με ειδικούς που έχουν ασχοληθεί με το πεδίο των μάντρας, το να επαναλαμβάνεις αυτές τις φράσεις σε βοηθά να ηρεμήσεις την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την αυτο-αξιολόγηση και την ποιότητα του ύπνου.

Μάντρας που μπορείς να χρησιμοποιήσεις

Όπως προαναφέρθηκε είναι σημαντικό να επαναλαμβάνεις τις λέξεις ή τις φράσεις αυτές και να επικεντρώνεσαι στη σημασία τους. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο καταφέρνεις να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις, προσπαθώντας να εισέλθεις σε μία νέα νοοτροπία. Οι φράσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, οι οποίες ίσως σε βοηθήσουν να κοιμηθείς είναι:

"Μπορώ να κοιμηθώ" Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς και έχεις μέρες να απολαύσεις έναν χορταστικό ύπνο, είναι επόμενο να αμφισβητείς τον εαυτό σου για το αν έχεις την ικανότητα του ύπνου. Διώξε την αρνητική σκέψη τη στιγμή που πέσεις στο κρεβάτι και επανάλαβε πως έχεις την ικανότητα, πιστεύοντας κάθε λέξη που λες. Αυτό το μάντρα θα σε βοηθήσει να εμπιστευτείς το σώμα σου και να αποφύγεις να ανησυχήσεις για τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες.

"Άφησέ το" Αν το μυαλό σου μοιάζει να είναι σαν ένας υπερφορτωμένος υπολογιστής με αρχεία και υποχρεώσεις που χτυπούν σαν ενημερώσεις, απλά πες στον εαυτό σου: άφησέ το. Άφησέ το για αύριο. Δεν είναι η στιγμή να ασχοληθείς τώρα με αυτό. 

"Σκέφτομαι καλύτερα ξεκούραστη" Κάνεις ένα πέρασμα με το μυαλό σου, τι έχεις να κάνεις αύριο, με ποιον πρέπει να μιλήσεις, ποιες δυσκολίες έχεις να αντιμετωπίσεις και όλα αυτά που θα σε απασχολήσουν το επόμενο πρωί. Όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως δεν είσαι στο γραφείο. Είσαι στο σπίτι και πιο συγκεκριμένα στο κρεβάτι σου, όπου δεν χωρούν τέτοιες σκέψεις. Δεν έχει νόημα να κουράσεις το μυαλό σου με αυτά, καθώς είναι πιθανό να μη σκέφτεσαι απόλυτα σωστά. 

"Μου αξίζει η ξεκούραση" Πες το και ξανά πες το και ξανά πες το! Επανάλαβέ το αρκετές φορές και πίστεψε πως ναι αξίζεις την ξεκούραση και την ανάρρωση, μία στιγμή να ηρεμήσεις. Μπορεί η δουλειά και οι υποχρεώσεις να τρέχουν, ωστόσο δεν χρειάζεται συνέχεια να είσαι σε ένταση. Έχεις δουλέψει πολύ σκληρά, οπότε έχεις κερδίσει δικαιωματικά την ξεκούρασή σου.