Tips για υγιές δέρμα το καλοκαίρι - Plus: Τι να προσέχεις αν είσαι στην εμμηνόπαυση

Η ζέστη, η υγρασία, η θάλασσα και ο αέρας αυξάνουν το... δείκτη δυσκολίας προκειμένου να διατηρούμε το δέρμα μας υγιές - ειδικά εάν βαδίζουμε ή βρισκόμαστε ήδη στην εμμηνόπαυση.

Από την Αθανασία Παππά, επισκέπτρια Υγείας και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ)

Ποια γυναίκα δεν θέλει υγιές δέρμα; Όλες μας το επιθυμούμε και όλες το επιδιώκουμε. Τι κι αν το καλοκαίρι ανεβάζει τον πήχη και η φάση της εμμηνόπαυσης μας βάζει... τρικλοποδιά; Το υγιές δέρμα το καλοκαίρι, σε κάθε ηλικία, είναι απολύτως εφικτό! Ας δούμε όμως όλη την εικόνα.

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τις γυναίκες στην προεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και μαζί την κατάσταση του δέρματος με αποτέλεσμα να το νιώθουμε ζεστό, ξηρό και ερεθισμένο. Και αυτο δεν συμβαίνει χωρίς λόγο, αφού κατά την εμμηνόπαυση το δέρμα μας γίνεται πολύ πιο λεπτό και ευαίσθητο, και άρα πιο ευάλωτο σε περιβαλλοντικές βλάβες. Τι μπορούμε να κάνουμε; Είναι απλό. Η σωστή φροντίδα του δέρματός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιούς, λαμπερού δέρματος στην εμμηνόπαυση.

Τι συμβαίνει στο δέρμα μας στην εμμηνόπαυση;

Οι αλλαγές στο δέρμα που βιώνουμε στην εμμηνόπαυση προκαλούνται από τη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης που είναι απαραίτητα για την παραγωγή κολλαγόνου. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, η παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνεται. Αυτό μπορεί να σημαίνει μεγάλες αλλαγές για τη δομή και τον τόνο του δέρματός μας. Και το καλοκαίρι; Επειδή η εμμηνόπαυση επηρεάζει άμεσα το δέρμα καθιστώντας το πολύ πιο ευαίσθητο και με εξασθενημένο δερματικό φραγμό, ο κίνδυνος βλάβης το καλοκαίρι είναι πολύ μεγαλύτερος για το δέρμα των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Οι βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι η μεγαλύτερη αιτία προβλημάτων στο υγιές δέρμα και ο κίνδυνος βλάβης αυξάνεται στην εμμηνόπαυση καθώς οι συνθήκες του οργανισμού το καθιστούν πιο "αδύναμο".

Καθώς οι ορμόνες μας αλλάζουν, το δέρμα μας αρχίζει επίσης να χάνει την ικανότητά του να συγκρατεί την υγρασία και έτσι αφυδατώνεται πολύ πιο εύκολα. Οι υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να στεγνώσουν ακόμα περισσότερο το δέρμα αφήνοντάς το αφυδατωμένο, θαμπό και χωρίς υγρασία. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε αλλαγές στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας τους καλοκαιρινούς μήνες για να προστατεύσουμε το δέρμα και να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες.

4 συμβουλές για υγιές δέρμα το καλοκαίρι 

Αντηλιακή προστασία: Η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη SPF είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε το δέρμα μας όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από τον καιρό, ειδικά όταν το δέρμα εξασθενεί στην εμμηνόπαυση.

Ενυδάτωση: Προκειμένου να προστατεύσουμε το δέρμα μας από την αφυδάτωση που παραμονεύει το καλοκαίρι, χρειάζεται να το ενυδατώνουμε "από μέσα προς τα έξω". Ας μην ξεχνάμε ότι η  αφυδάτωση επιδεινώνει πολλά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων, του άγχους και της ξηρότητας του δέρματος κάνοντας το δέρμα να χάνει τη σφριγηλή, δροσερή όψη. Στην εμμηνόπαυση, μια προσέγγιση από μέσα προς τα έξω είναι η καλύτερη. Επιδιώξτε να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα για να παραμείνετε ενυδατωμένη – είναι καλύτερο να το πίνετε σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αποφεύγουμε τα ερεθιστικά συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας: Επειδή το δέρμα μας είναι πιο επιρρεπές σε ευαισθησία και ξηρότητα καθώς πλησιάζουμε στην εμμηνόπαυση, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε οτιδήποτε είναι πιθανό να το ερεθίσει, ειδικά το καλοκαίρι. Συστατικά που είναι γνωστό ότι ερεθίζουν το δέρμα όπως είναι τα αρώματα, αιθέρια έλαια, ξηραντικές αλκοόλες και θειικά άλατα καλό είναι να αποφεύγονται. Αυτά τα συστατικά υπάρχουν σε πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, αλλά καλύτερα να αποφεύγονται στην εμμηνόπαυση ή σε οποιονδήποτε με οποιουδήποτε είδους ευαισθησία δέρματος.

Επενδύουμε σε μια πλούσια ενυδατική κρέμα: Το ξηρό δέρμα είναι το χαρακτηριστικό του δέρματος της εμμηνόπαυσης. Είναι ένα παράπονο για το δέρμα που ακούμε από τις γυναίκες και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορούν να "στεγνώσουν" ακόμη περισσότερο το δέρμα μας. Στην εμμηνόπαυση, μια εξαιρετική ενυδατική κρέμα είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείτε να κάνετε για το δέρμα σας. Αυτό που έχει λειτουργήσει για το δέρμα σας στο παρελθόν πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει το επίπεδο ξηρότητας που αντιμετωπίζετε στην εμμηνόπαυση, ειδικά το καλοκαίρι.

Μπορείτε να αποκτήσετε υπέροχο δέρμα στην εμμηνόπαυση ακόμα και το καλοκαίρι. Χρειάζεται απλώς μια στοχευμένη προσέγγιση και το σωστό καλλυντικό περιποίησης για υγιές λαμπερό δέρμα το καλοκαίρι.