Μια νέα μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι τέσσερα στα δέκα περιστατικά διάγνωσης καρκίνου και σχεδόν ο μισός από όλους τους θανάτους από καρκίνο σε ενήλικες άνω των 30 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αποδοθούν σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.
Με άλλα λόγια, η μελέτη αυτή δείχνει ότι σχεδόν τα μισά περιστατικά και οι θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και άλλες παρεμβάσεις.
Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο CA: A Cancer Journal for Clinicians.
Ποιοι παράγοντες κινδύνου συνδέονται με τον καρκίνο;
Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες του 2019 από διάφορα εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης και τη θνησιμότητα του καρκίνου, καθώς και τον επιπολασμό των παραγόντων κινδύνου. Οι παράγοντες κινδύνου που εξέτασαν οι επιστήμονες περιελάμβαναν:
- Το κάπνισμα
- Την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα
- Το υπερβολικό σωματικό βάρος
- Τη φυσική αδράνεια
- Την κατανάλωση αλκοόλ
- Την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος
- Τη μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, διαιτητικών ινών και διαιτητικού ασβεστίου
- Την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV).
- Τη μόλυνση με διαφορετικούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και του ιού της ηπατίτιδας C.
"Οι πληροφορίες σχετικά με την αναλογία και τον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου και των θανάτων που αποδίδονται σε δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου είναι χρήσιμες για πρωτοβουλίες πρόληψης και ελέγχου του καρκίνου", ανάφερε ο Farhad Islami, MD, PhD, ο κύριος συγγραφέας αυτής της μελέτης στο Medical News Today.
"Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου καρκίνου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της έκθεσης σε αυτούς, όπως τη διακοπή του καπνίσματος, τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και διατροφής, τον εμβολιασμό για HPV κ.λπ. σημείωσε.
Το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για καρκίνο
Μετά από ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα αποδίδεται στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου, σχεδόν στο 20%. Το κάπνισμα συσχετίστηκε με:
- 56% όλων των δυνητικά καρκίνων στους άνδρες
- 40% των περιπτώσεων καρκίνου που μπορούσαν να προληφθούν στις γυναίκες.
- 30% όλων των θανάτων από καρκίνο.
"Γνωρίζαμε ήδη ότι το κάπνισμα είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε ο Ισλάμι. "Έχουμε δει σημαντική πρόοδο στη μείωση των ποσοστών καπνίσματος τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω μείωση του καπνίσματος".
Η παχυσαρκία, το αλκοόλ, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία
Μετά το κάπνισμα, οι τέσσερις άλλοι κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο ήταν:
- το υπερβολικό σωματικό βάρος
- η κατανάλωση αλκοόλ
- η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία
- η φυσική αδράνεια
Το 100% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αποδίδονται σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου
Ο Islami και η ομάδα του εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου σε 30 συγκεκριμένους καρκίνους. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων 19 από τους 30 τύπους καρκίνου που αξιολογήθηκαν θα μπορούσαν να αποδοθούν σε δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.
Μερικοί από τους πιο συχνούς καρκίνους που προκαλούνται από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου περιελάμβαναν το 100% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του σαρκώματος Kaposi, το 94,2% του καρκίνου του πρωκτού, το 92,2% πάνω από το 80% των μελανωμάτων του δέρματος και το 88,2% του καρκίνου του πνεύμονα.
"Για ορισμένους παράγοντες κινδύνου, η έκθεση είναι γενικά πιο συχνή ή έντονη σε ορισμένα όργανα, για παράδειγμα, ο καπνός του τσιγάρου στον πνεύμονα", εξήγησε ο Ισλάμι.
Τόνισε επίσης τον ρόλο που παίζουν ορισμένοι ιοί, όπως ο HPV - τον οποίο μπορούμε να αποτρέψουμε μέσω του εμβολιασμού και του προληπτικού ελέγχου του τραχήλου της μήτρας.
Διατροφή + καρκίνος: Όσα γνωρίζουμε σήμερα (και είναι πολλά και σημαντικά)
6 αλλαγές στον τρόπο ζωής που συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου
- Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η διακοπή του καπνίσματος, οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου πνεύμονα, καθώς και άλλων τύπων καρκίνου.
- Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος και του μαστού.
- Προστασία από τον ήλιο: Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος. Η χρήση αντηλιακού υψηλής προστασίας, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής και η χρήση προστατευτικών ρούχων και καπέλων μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.
- Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους: Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου, όπως καρκίνο του εντέρου, του μαστού και του ενδομητρίου. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μέσω ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.
- Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής: Η κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, ενώ παράλληλα περιορίζεται η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, κόκκινου κρέατος και αλκοόλ, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου.
- Τακτική άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του ενδομητρίου.
Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά καρκίνου στις νεαρές γυναίκες;