Το παθητικό κάπνισμα είναι χειρότερο από το τσιγάρο! Ιδού οι αριθμοί στην Ελλάδα!

Είσαι παθητική καπνίστρια; Ότι το κάπνισμα κάνει κακό το ήξερες. Ότι το παθητικό κάπνισμα είναι ακόμα χειρότερο το ήξερες;

pagkosmia-imera-kapnisma

Συνεργάστηκε ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, MD, PhD (Mc Gill), FCCP, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, τ. αν. καθηγητής του Harvard University, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του European Network for Smoking and Tobacco Prevention, ερευνητής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μέσα στην τελευταία επταετία έχουν μειωθεί περίπου κατά 14% οι σταθεροί καπνιστές και κατά 13% οι περιστασιακοί. Ειδικά οι νέοι 16-24 ετών που καπνίζουν τακτικά ή ευκαιριακά έχουν μειωθεί κατά 33,3% από το 2009.

Αντίθετα, λιγότερο ενθαρρυντικό μήνυμα είναι το ότι έχει αυξηθεί το παθητικό κάπνισμα και οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι συνέπειές του είναι πιο σοβαρές και μακροπρόθεσμες απ’ όσο νομίζαμε.

Παθητική καπνίστρια: Οι αριθμοί που προκύπτουν από την έρευνα είναι εντυπωσιακοί:

Το 28% των Ελλήνων εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι, ενώ το 79% υποχρεώνονται να καπνίζουν τον καπνό των άλλων σε χώρους διασκέδασης. Τι είναι το παθητικό κάπνισμα; Η εισπνοή καπνού από τα τσιγάρα που καπνίζουν ή έχουν καπνίσει γύρω μας.

Η ρύπανση από το κάπνισμα σε έναν κλειστό χώρο παράγεται από το τσιγάρο που καίγεται, την εκπνοή του καπνιστή, καθώς και από ένα αόρατο τοξικό μείγμα το οποίο προσκολλάται και παραμένει στα μαλλιά και τα ρούχα των καπνιστών καθώς και στα αντικείμενα του χώρου.

Υπό το πρίσμα αυτών των στοιχείων, ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του European Network for Smoking and Tobacco Prevention και επικεφαλής πολλών εκστρατειών εναντίον του καπνίσματος, επισημαίνει αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, πως «με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η ελληνική Πολιτεία καλείται να αναθεωρήσει τη μέχρι σήμερα ανοχή της στο παθητικό κάπνισμα και να θέσει τέρμα σε ένα χρόνιο καθεστώς εκποίησης της δημόσιας υγείας σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα».

Παθητική καπνίστρια: Μάθε τα νούμερα

  • 1982: Το έτος που τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά η επικινδυνότητα του παθητικού καπνίσματος για καρκίνο του πνεύμονα σε έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • 600.000: Ο αριθμός των θανάτων ετησίως που προκαλεί η έκθεση των μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα (379.000 από ισχαιμική καρδιακή νόσο, 165.000 από λοιμώξεις του αναπνευστικού, 36.900 από άσθμα και 21.400 από καρκίνο του πνεύμονα), σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε 192 χώρες.
  • 150.000: Ο αριθμός παιδιών που πεθαίνουν ετησίως από το παθητικό κάπνισμα (ΠΟΥ).
  • 20%: Το ποσοστό κατά το οποίο αυξάνονται οι πιθανότητες για καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, καρκίνους από το παθητικό κάπνισμα.

Παθητική καπνίστρια: Τι συμβαίνει στην εγκυμοσύνη;

Στις εγκυμονούσες γυναίκες που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου παρουσιάζονται αυξημένα προβλήματα στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου (που κυοφορούν), ενώ το παθητικό κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με γέννηση νεογνών χαμηλού σωματικού βάρους, σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη και προβλήματα συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία.

Τι εIναι το third hand smoke;

«Τριτογενές παθητικό κάπνισμα» ή «καπνός… από τρίτο χέρι» είναι το αόρατο τοξικό μείγμα που προσκολλάται στα μαλλιά, τα ρούχα των καπνιστών και τα αντικείμενα ενός χώρου καπνίσματος (έπιπλα, χαλιά, κουρτίνες).

Το τοξικό αυτό μείγμα περιέχει βαρέα μέταλλα, καρκινογόνες ουσίες και ραδιενεργά στοιχεία ικανά να μολύνουν ένα παιδί που ανυποψίαστο μπουσουλάει στο πάτωμα και κατόπιν βάζει τα χέρια του στο στόμα. Το τριτογενές κάπνισμα παραμένει, έστω και αν ο χώρος αυτός αεριστεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i