5 μυστικά για να ζήσεις περισσότερο | Τι λένε οι ειδικοι

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τα 5 πράγματα που θα σε κάνουν να ζήσεις περισσότερο!

giagia istock

Αυτή την εποχή του χρόνου πολλοί από εμάς αποφασίζουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία μας. Εκτιμάται ότι το 25% της μακροζωίας καθορίζεται από τα γονίδιά μας, το υπόλοιπο καθορίζεται από το τι κάνουμε και τρώμε καθημερινά. Μάθε ποια πράγματα μπορείς να κάνεις για να ζήσεις περισσότερο σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής Κλίβελαντ!

1. Αυτό που τρως έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σου

Τα στοιχεία δείχνουν συντριπτικά ότι η κατανάλωση μιας διατροφής, πλούσιας σε φυσικές τροφές, συνδέεται με την υγεία και τη μακροζωία. Εάν ακολουθείς μια πιο υγιεινή διατροφή με λιγότερο κρέας, καθόλου επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και αλάτι, μειώνεις τον κίνδυνο μιας σειράς ασθενειών που συντομεύουν τη ζωή σου, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Οι χορτοφαγικές τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδεις. Όλα αυτά προστατεύουν από τις βλάβες στα κύτταρα μας καθώς γερνάμε.

Ποια διατροφή είναι η καλύτερη: Μία από τις πιο μελετημένες και υγιεινές διατροφές είναι η μεσογειακή διατροφή. Βασίζεται στα διατροφικά πρότυπα των ανθρώπων που ζουν σε χώρες γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και δίνει έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, τα ψάρια και τα θαλασσινά και το ελαιόλαδο.

2. Μείνε σε ένα φυσιολογικό βάρος

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο μιας σειράς προβλημάτων υγείας που συντομεύουν τη ζωή σου, καθώς επιβαρύνει όλα τα συστήματα του σώματος και δημιουργεί φλεγμονές και ορμονικές διαταραχές. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητές για μια σειρά από ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό, υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένους τύπους καρκίνου. Η παχυσαρκία επηρεάζει τη σωματική αλλά και ψυχολογική σου υγεία. Συνδέεται με την κατάθλιψη, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και το άγχος.

Πώς θα το πετύχεις: Τρώγε τακτικά, μικρά και υγιεινά γεύματα. Επίλεγε τρόφιμα που είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι άπαχες πρωτεΐνες είναι καλές επιλογές.

Πώς θα υπολογίσω το ιδανικό βάρος σώματος;

3. Η τακτική άσκηση θα σε σώσει

Η τακτική άσκηση προστατεύει από χρόνιες ασθένειες, μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ψυχική σου υγεία. Επίσης σε βοηθά να κρατάς το σώμα σου σε ένα υγιές βάρος και μειώνει τα επίπεδα λίπους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής και τη βελτίωση της ροής του αίματος και της καρδιακής λειτουργίας.

Τι να κάνεις: Δεν χρειάζεται να τρέχεις μαραθώνιους ή να πηγαίνεις στο γυμναστήριο για ώρες κάθε μέρα. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου με όποιον τρόπο μπορείς και κάνε πράγματα που σου αρέσουν. Στόχευε σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την ημέρα, για πέντε φορές την εβδομάδα.

4. Μην καπνίζεις

Εάν θέλεις να είσαι υγιής και να ζήσεις περισσότερο, μην καπνίζεις ή μην ατμίζεις. Το κάπνισμα επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος και σχετίζεται τόσο με μικρότερη όσο και με χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος, κάθε τσιγάρο αυξάνει τις πιθανότητές να αναπτύξεις μια σειρά από καρκίνους, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Ακόμα κι αν καπνίζεις για χρόνια, εγκαταλείποντας το κάπνισμα σε οποιαδήποτε ηλικία μπορείς να βιώσεις οφέλη για την υγεία σχεδόν αμέσως και μπορείς να αντιστρέψεις πολλές από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Εάν σκεφτείς να ξεκινήσεις τα vapes ως μια υγιή μακροπρόθεσμη επιλογή, ξανασκέψου το. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία συνοδεύονται από τους δικούς τους κινδύνους για την υγεία.

Πώς να κόψεις το κάπνισμα: Μια συμβουλή για να κόψεις το κάπνισμα είναι να βρεις υποστήριξη. Αυτό μπορεί να είναι ένας φίλος, συγγενής, σύμβουλος ή ομάδα υποστήριξης για καπνιστές. Η υποστήριξη μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένη στο στόχο σου και να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσεις κατά τη διακοπή του καπνίσματος.

5. Να είσαι κοινωνική

Όταν μιλάμε για υγεία και μακροζωία, εστιάζουμε στη σωματική μας υγεία συνήθως, όμως μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις την τελευταία δεκαετία ήταν η αναγνώριση της σημασίας της ψυχικής υγείας. Οι άνθρωποι που είναι μόνοι και κοινωνικά απομονωμένοι έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίς και είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια, άγχος και κατάθλιψη. Ενώ εκείνοι που είναι πιο κοινωνικοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Πώς θα είσαι πιο social: Διατήρησε τον κοινωνικό σου κύκλο που θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερη ψυχική υγεία. Ξεκίνα να βγαίνεις έξω και να συμμετέχεις σε κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε ομάδες ή λέσχες που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά σου, την παρακολούθηση κοινωνικών εκδηλώσεων ή απλώς τη χαλάρωση σε ένα καφέ. Τέλος, φρόντισε να είσαι θετική και ανοιχτή. Αυτό σημαίνει να χαμογελάς, να έχεις βλεμματική επαφή με αυτόν που συναναστρέφεσαι και να δείχνεις πραγματικό ενδιαφέρον για τους άλλους.

Δες και αυτό: Η δίαιτα του Harvard για εγγυημένη μακροζωία

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i