Μεσογειακή διατροφή: Τι σού προσφέρει και ποιοι είναι οι στόχοι της;

Η φιλοσοφία πίσω από το μεσογειακό πρότυπο διατροφής.

Μεσογειακή διατροφή iStock

Aπό την Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, διευθύντρια Mediterranean Diet Center Χαλανδρίου www.meddietcenter.gr

Τι προσφέρει η μεσογειακή διατροφή;

  • Τα ακατέργαστα δημητριακά και τα όσπρια με άφθονους σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια και σχεδόν όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες C και Α για την καλή άμυνα του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις.
  • Το ελαιόλαδο, χωρίς χοληστερίνη, που βοηθά στην καλή ροή του αίματος στα αγγεία και παρέχει άφθονη βιταμίνη Ε για τη νεανικότητα των κυττάρων.
  • Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί χαμηλά σε λιπαρά, που παρέχουν το απαραίτητο ασβέστιο για γερά κόκαλα.
  • Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά με τις πρωτεΐνες, αλλά και πολλές ουσίες για την καλή λειτουργία της καρδιάς.
  • Τους ξηρούς καρπούς, τα άγρια χόρτα, τα όσπρια και το μέλι, που συμπληρώνουν με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία το "μεσογειακό μας πιάτο".

Δες επίσης: Να πώς θα γεμίσεις το καρότσι σου σύμφωνα με τη Μεσογειακή Πυραμίδα

Πόσες φορές έχεις βάλει προθεσμία στην προσπάθειά σου να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής για να μειώσεις το βάρος σου; Πολλοί άνθρωποι που κατάφεραν να χάσουν τα κιλά τους έθεσαν ως κίνητρο την εξωτερική εμφάνιση και στην πορεία το κίνητρο αυτό κατάφεραν να το εσωτερικεύσουν, καθώς ένιωθαν παράλληλα πιο υγιείς, κοιμόντουσαν ποιοτικά, είχαν καλύτερη διάθεση και περισσότερη ενέργεια. Πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να θέσεις τους στόχους που θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις όχι μόνο την εικόνα σου αλλά και τη ζωή σου, με σκοπό να δεις μακροχρόνια αποτελέσματα τα οποία θα συμβάλουν σε σωματική αλλά και ψυχική υγεία.

Αυτή είναι και η φιλοσοφία πίσω από το μεσογειακό πρότυπο διατροφής:

Στόχοι

  1. Στρες: Πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι την επίδραση που έχει το καθημερινό στρες και άγχος στη διατροφή σου. Να μάθεις να αντιμετωπίζεις την ανάγκη που σου δημιουργεί πολλές φορές το άγχος για επιπλέον τροφή και παρηγοριά.
  2. Όρεξη: Έλεγχε όχι μόνο την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα των τροφών που επιλέγεις να καταναλώσεις. Πρέπει λοιπόν να μάθεις να ελέγχεις την όρεξή σου. Κρίνοντας τον εαυτό σου ή τους γύρω σου, θα δεις τη λαιμαργία των γυναικών να φάνε κάποιο γλυκό το πρωί ή το απόγευμα και τη μηχανική, θα λέγαμε, κίνηση των ανδρών να καταβροχθίσουν ένα σάντουιτς οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, απλά γιατί το είδαν και τους άνοιξε η όρεξη
  3. Πέψη: Mάθε να γεμίζεις όσο πρέπει το στομάχι σου. Επίλεξε τις τροφές που μπορεί να επεξεργαστεί και άφησέ το να κάνει τη δουλειά του στο χρόνο που εκείνο μπορεί. Δεν πρέπει να το αφήνεις άδειο πολλές ώρες, ούτε να το υπερφορτώνεις, καθώς συμπτώματα όπως βάρος, ρεψίματα, τυμπανισμός και άλλα δείχνουν ότι κοπιάζει πολύ.
  4. Καύση θερμίδων: Πρέπει να μάθεις τους τρόπους με τους οποίους θα κάψεις τις επιπλέον θερμίδες που τρως, θα αυξήσεις το μεταβολισμό και θα μειώσεις τα βλαβερά κατάλοιπα στον οργανισμό σου. Πρέπει λοιπόν, πέρα από το να κάνεις φυσική άσκηση, να μάθεις να διαχειρίζεσαι τη διατροφή σου με σωστούς συνδυασμούς που θα αυξήσουν τις καύσεις και θα διευκολύνουν το έργο του μεταβολισμού σου.

 

Δες εδώ Πλάνο για 7 ημέρες Mεσογειακής διατροφής από την Αμαλία Γιωτοπούλου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i