Έχεις ακούσει πως τα αυγά μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα; Είναι εύκολο να πιστέψεις τους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από τη διατροφή, ειδικά όταν τους βλέπεις να διαδίδονται τόσο γρήγορα. Αλλά τι λέει η επιστήμη για αυτό το θέμα; Μήπως τα αυγά κατηγορούνται άδικα ή όντως επηρεάζουν την πέψη μας;
Ο Vincent Ho, κλινικός γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο Western Sydney, αναλύει τα δεδομένα γύρω από αυτό το θέμα. Στο άρθρο του στο The Conversation, ο Ho αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία και δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς τα αυγά επηρεάζουν το έντερο και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Δυσκοιλιότητα; Δοκίμασε αυτά τα "καθαρτικά" της φύσης για άμεση ανακούφιση
Τα αυγά και οι μελέτες: Τι μας λένε;
Αν και αρκετές μελέτες ανέφεραν την πιθανότητα σχέσης των αυγών με τη δυσκοιλιότητα, οι επιστήμονες φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη. Ειδικοί της γαστρεντερολογίας επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει σαφή ένδειξη πως τα αυγά είναι η βασική αιτία της δυσκοιλιότητας.
Μια μελέτη του 2002 που διεξήχθη σε 1.699 ενήλικες στην Ιαπωνία, έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν αυγά τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν δυσκοιλιότητα, χωρίς να ισχύει το ίδιο για τους άντρες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα αυγά είναι το "θαυματουργό φάρμακο" ή ότι οι γυναίκες θα πρέπει να τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.
Σύμφωνα με άλλες έρευνες, ιδιαίτερα σε νεότερες ηλικίες, οι διατροφικές συνήθειες του δυτικού κόσμου, πλούσιες σε επεξεργασμένα κρέατα και αυγά, συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά δυσκοιλιότητας. Ειδικότερα, μια μελέτη για γυναίκες που ακολουθούσαν δυτικού τύπου διατροφή έδειξε πως οι αυξημένες ποσότητες αυγών συσχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα, σε αντίθεση με την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή, πλούσια σε ρύζι και φρέσκα λαχανικά.
Η επιστημονική άποψη για τη διατροφή και τα αυγά
Η δυσκοιλιότητα, όμως, δεν είναι πάντα ένα πρόβλημα που σχετίζεται με συγκεκριμένα τρόφιμα, αλλά συνήθως με τον συνδυασμό της συνολικής διατροφής και άλλων παραμέτρων, όπως η έλλειψη φυτικών ινών. Σύμφωνα με τη μελέτη του Christos Georghiou, δεν υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα που να δείχνουν ότι τα αυγά από μόνα τους προκαλούν ή θεραπεύουν τη δυσκοιλιότητα. Αντίθετα, η κατανάλωση αυγών έχει συσχετιστεί με την αύξηση καλών βακτηρίων στο έντερο, όπως το Prevotella, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.
Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να είναι χρήσιμος για ανθρώπους που ακολουθούν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και με υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, όπως για παράδειγμα οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος ή αυγών και δεν προσλαμβάνουν αρκετό φυτικό υλικό.
Πρωτεΐνη και δυσκοιλιότητα: Τι δείχνουν οι έρευνες;
Μύθοι λένε ότι η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης, είτε από αυγά είτε από άλλες πηγές, οδηγεί σε δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα συνήθως προέρχεται από την έλλειψη υδατανθράκων στη διατροφή. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο πρωτεΐνη σε συνδυασμό με χαμηλούς υδατάνθρακες, έχουν πιο σφιχτά κόπρανα και πιο έντονα προβλήματα δυσκοιλιότητας.
Αντίθετα, η κατανάλωση επαρκών φυτικών ινών σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διαδικασία της πέψης. Ειδικότερα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ ανέδειξε ότι όταν οι συμμετέχοντες είχαν μια διατροφή πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, τα αυγά και η πρωτεΐνη τους δεν επηρέασαν αρνητικά τη λειτουργία του εντέρου.
Η σχέση με τις αλλεργίες
Ένα επιπλέον στοιχείο που αξίζει να αναφέρουμε αφορά τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες. Σύμφωνα με ελληνική μελέτη, τα παιδιά που είχαν αλλεργία στα αυγά και απέφευγαν τα αυγά για οκτώ εβδομάδες, παρουσίασαν βελτίωση στα συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Αυτό μπορεί να συμβαδίζει με την παρουσία ειδικών κυττάρων, των μαστοκυττάρων, τα οποία επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου και μπορούν να επιδεινώσουν την κίνηση του εντέρου.