Θέλεις να μειώσεις τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2; Φάε τα φρούτα σου ολόκληρα

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μέτριων έως υψηλών ποσοτήτων φρούτων σε τακτική βάση και ενός χαμηλότερου κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Νεότερα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν ένα πιθανό "μυστικό" για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων συσχετίστηκε με ευεργετικά επίπεδα ανοχής στη γλυκόζη και ευαισθησίας στην ινσουλίνη, τα οποία συνδέονται και τα δύο με διαβήτη τύπου 2.

Διαβήτης τύπου 2: Τι είναι

Εάν ένα άτομο έχει διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα στο σώμα του αγωνίζονται να πάρουν γλυκόζη από το αίμα. Οι ειδικοί αυτό το αποκαλούν επίσης και αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς είναι η ινσουλίνη - μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας - που διευκολύνει τη μεταφορά σακχάρου από το αίμα στα κύτταρα.

Το πάγκρεας θα συνεχίσει να δημιουργεί ινσουλίνη και όσο παράγει αρκετή από αυτή, το σάκχαρο στο αίμα του ατόμου θα παραμείνει σταθερό.

Ωστόσο, μόλις το πάγκρεας σταματήσει να παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης για να βοηθήσει τα κύτταρα να ξεπεράσουν την ανικανότητά τους να λάβουν γλυκόζη, το σάκχαρο στο αίμα του ατόμου θα αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως απώλεια όρασης, καρδιακές παθήσεις και νεφρική νόσο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων των ΗΠΑ, μπορούμε να να αποτρέψουμε ή να καθυστερήσουμε τον διαβήτη διατηρώντας ένα υγιές βάρος, βάζοντας στη ζωή μας τη φυσική δραστηριότητα και ακολουθώντας μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Σε ένα άρθρο στο The Lancet, διαβάζουμε σχετικά με τρέχουσα έρευνα για τη διατροφή και την πρόληψη του διαβήτη: "Τα υγιεινά διατροφικά πρότυπα για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη ήταν συνήθως πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, μέτρια στην κατανάλωση αλκοόλ και χαμηλότερα σε κόκκινα/ επεξεργασμένα κρέατα και ζαχαρούχα ποτά".

Σε άλλη μελέτη που διαβάζουμε οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν συγκεκριμένα τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα φρούτα στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Για να γίνει αυτό, βασίστηκαν σε δεδομένα από τo Australian Diabetes, Obesity, and Lifestyle Study. Στη μελέτη συμμετείχαν 11.247 άτομα τα έτη 1999-2000, με επακόλουθες έρευνες να πραγματοποιούνται την περίοδο 2004-2005 και το 2011-2012.

Αποκλείοντας όσους είχαν διαβήτη ή ήταν έγκυες, οι συμμετέχοντες για την παρούσα μελέτη ανέρχονται στους 7.675 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν πόσα φρούτα κατανάλωναν οι άνθρωποι αυτοί, ποια συγκεκριμένα φρούτα έτρωγαν και πόσο χυμό φρούτων έπιναν.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν πόσοι από τους συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 μεταξύ της πρώτης και της τελικής παρακολούθησης. Εξέτασαν επίσης βιολογικούς δείκτες που σχετίζονται με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Φρούτα vs διαβήτης 

Οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων πρόσληψης φρούτων και του χαμηλότερου κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 στην έρευνα παρακολούθησης 5 ετών. Διαπίστωσαν επίσης μια σύνδεση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης φρούτων και των καλύτερων μέτρων ευαισθησίας στην ινσουλίνη και δυσανεξίας στη γλυκόζη.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα Dr. Nicola Bondonno του Ινστιτούτου Ερευνών Διατροφής του Πανεπιστημίου Edith Cowan στο Perth της Αυστραλίας, διαπιστώθηκε ότι "οι άνθρωποι που κατανάλωναν περίπου 2 μερίδες φρούτων την ημέρα είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα 5 χρόνια από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από μισή μερίδα φρούτων την ημέρα". Συνέχισε λέγοντας: "Δεν είδαμε τα ίδια αποτελέσματα από τον χυμό φρούτων. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι μια υγιεινή διατροφή και τρόπος ζωής, η οποία περιλαμβάνει την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, είναι μια εξαιρετική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη σας".

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματά τους δείχνουν μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ολόκληρων φρούτων και του μειωμένου κινδύνου διαβήτη. Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν μπορούν να εντοπίσουν μια αιτιώδη σχέση.

Παρ 'όλα αυτά, οι ερευνητές προσφέρουν μια σειρά από λόγους που μπορεί να ευθύνονται για αυτή τη συσχέτιση. Σημειώνουν ότι "τα περισσότερα φρούτα συνήθως έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά, τα οποία μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο".

Η Δρ Bondonno και οι συνεργάτες της τονίζουν το γεγονός ότι οι ερευνητές έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα ινών ιδίως με τον διαβήτη τύπου 2.

Αυτό μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης χυμών φρούτων και του μειωμένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2: σχεδόν όλες οι ίνες από τα φρούτα αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του χυμού φρούτων.