Μετά τα 40: Οι συμβουλές της γιατρού για καλύτερη υγεία

Όσα χρειάζεται να προσέχουμε σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης ώστε να απολαμβάνουμε καλή υγεία μετά τα 40 αλλά και τις δεκαετίες που ακολουθούν.

Από τη Μαρία Προκοπίου, MD, MSc, ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο 
(mariaprokopiou.gr

Η ζωή της κάθε γυναίκας είναι πολυδιάστατη και ιδιαίτερα απαιτητική. Κάθε δεκαετία που περνά μας προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες, αλλά παράλληλα πρέπει να ακούμε και να ανταποκρινόμαστε και στις διαφορετικές απαιτήσεις του σώματός μας ώστε να παραμένουμε δραστήριες και υγιείς. Σήμερα, είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρήσουμε μετά τα 40 και για τις επόμενες δεκαετίες, την ευεξία, τη δημιουργικότητα και τη διάθεσή μας για τη ζωή. Ένας από τους τρόπους για να συμβούν τα παραπάνω είναι η πρόληψη και η φροντίδα για την καλή μας υγεία.

Μείνε υγιής μετά τα 40

Συχνά λέμε ότι τα 40 είναι τα νέα 30. Αυτό μπορεί να είναι κάπως αληθινό, καθώς στη δεκαετία αυτή οργανώνεις καλύτερα τη ζωή και την καριέρα σου, μπορεί όμως να συνοδεύεται από το άγχος της διατήρησης της πολυάσχολης οικογένειάς σου ή και ενδεχομένως της φροντίδας των ηλικιωμένων γονέων. Με όλη αυτή την πίεση, πρέπει να προσέχεις τις επιπτώσεις του στρες στο σώμα σου, που μπορεί να περιλαμβάνουν αϋπνία, κατάθλιψη, υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμα και καρδιακές παθήσεις. 

Τα "πρέπει" για καλή υγεία μετά τα 40

Κάνε την υγεία και τη φυσική σου κατάσταση προτεραιότητα. Είναι σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου, να ξεκουράζεσαι, να ακολουθείς υγιεινή διατροφή και να γυμνάζεσαι. Καθώς το σώμα σου προετοιμάζεται για την έναρξη της εμμηνόπαυσης, οι σωστές επιλογές υγείας τώρα θα σε βοηθήσουν να φαίνεσαι και να αισθάνεσαι δραστήρια και ενεργή, αλλά και να προλάβεις την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων μεγαλώνοντας.

Η ηλικία των 40 είναι ιδανική στιγμή για να αλλάξεις τη ρουτίνα της φυσικής σου κατάστασης συμπεριλαμβάνοντας ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, που θα αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της απώλειας οστικής μάζας. Με μόνο 30 λεπτά την ημέρα όχι μόνο θα διατηρήσεις τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, αλλά θα ελέγχεις το βάρος σου, θα αποτρέψεις την οστεοπόρωση και θα μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. 

Τι να συζητήσεις με τον γιατρό σου

Στη δεκαετία αυτή αλλάζουν πολλά στο σώμα της γυναίκας. Ο εργαστηριακός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται πιο τακτικά και θα πρέπει να συζητήσεις με τον γιατρό σου για τις αλλαγές αυτές και το πώς θα πρέπει να προγραμματίσεις τις προληπτικές σου εξετάσεις. Συμπτώματα όπως διαταραχές ύπνου, νυχτερινές εφιδρώσεις, αίσθημα παλμών της καρδιάς, αύξηση του βάρους, αίσθημα κατάθλιψης είναι κάποιες από τις αλλαγές που μπορεί να σε απασχολούν.

Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει τις παρακάτω μετρήσεις και εξετάσεις:
‣    Έλεγχο αρτηριακής πίεσης, σακχάρου και χοληστερόλης.
‣    Έλεγχο των μαστών με μαστογραφία και υπέρηχο.
‣    Έλεγχο μεταβολισμού του ασβεστίου. Στη δεκαετία αυτή παρατηρείται αυξανόμενη οστική απώλεια, που αυξάνει την ανάγκη για ασβέστιο και βιταμίνη D.
‣    Tεστ Παπανικολάου και υπέρηχο έσω γεννητικών οργάνων.
‣    Καρδιολογικό έλεγχο επί ενδείξεων.
‣    Οφθαλμολογικό έλεγχο.

Shape tip: Στο τέλος αυτής της δεκαετίας οι περισσότερες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες και με τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου ή της εμμηνόπαυσης.