Διατροφή και αυτοάνοσες παθήσεις: Πώς μπορεί να σε βοηθήσει;

Η Δήμητρα Γλυνού, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές, διερευνά τη σχέση ανάμεσα στα αυτοάνοσα και στη διατροφή.

Όταν κάποιος πάσχει από μια αυτοάνοση ασθένεια, το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει αρχίσει να επιτίθεται σε μέρη του σώματός του. Μια αυτοάνοση ασθένεια μπορεί να προσβάλει σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος ή πολλά διαφορετικά μέρη. Υπάρχουν περισσότεροι από 80 τύποι αυτοάνοσων νόσων, όπως ο διαβήτης τύπου 1, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σύνδρομο Guillain-Barre κ.ά. Η ισορροπημένη διατροφή φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων και την καλύτερη πορεία της νόσου, έτσι οι αλλαγές στη διατροφή θα μπορούσαν να σε ωφελήσουν σε πολλά σημεία της καθημερινότητάς σου. Η Δήμητρα Γλυνού, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές, διερευνά τη σχέση ανάμεσα στα αυτοάνοσα και στη διατροφή. 

Ποιες είναι οι βασικές διατροφικές πρακτικές που θα σε βοηθήσουν;

▶    Μείωσε τα πολύ επεξεργασμένα ή εξευγενισμένα τρόφιμα. Προσπάθησε να μειώσεις τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το λευκό αλεύρι, σιρόπια, χρωστικές, εξευγενισμένα έλαια κ.ά.
▶    Περιόρισε τα πρόσθετα σάκχαρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πάρα πολλά πρόσθετα σάκχαρα (σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας). Προσπάθησε η πρόσληψη σακχάρων να είναι αποκλειστικά από φυσικές πηγές, όπως τα φρούτα, και απόφυγε τα προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης.
▶    Κατανάλωσε περισσότερα φυτικά τρόφιμα. Για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος προσπάθησε να συμπεριλάβεις περισσότερα φυτικά προϊόντα, όπως όσπρια, φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσιες πηγές βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. 
▶    Κατανάλωσε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης. Η πρόσληψη πρωτεΐνης βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίλεξε να έχεις στη διατροφή σου λευκό κρέας, ψάρι, ακόμα και πηγές φυτικής πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια. 
▶    Πρόσθεσε καλές πηγές λιπαρών οξέων. Τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, το αβγό κ.ά. περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα, που είναι αποδεδειγμένο πως βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
▶    Εντόπισε ποια τρόφιμα σου προκαλούν ευαισθησίες. Το σώμα σου μπορεί να είναι ευαίσθητο σε ορισμένα τρόφιμα, όπως κάποια που περιέχουν γλουτένη ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτές οι ευαισθησίες μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική σου υγεία, οπότε θα πρέπει να τα αφαιρέσεις από τη διατροφή σου αν τυχόν σε ενοχλούν.