Ιανουάριος χωρίς τσιγάρο - αποδέχεσαι την πρόκληση;

Η παθολόγος εξηγεί πώς μας επηρεάζει το κάπνισμα και με τις συμβουλές της το κάνει λίγο παραπάνω εύκολο να κόψουμε -ή έστω να περιορίσουμε- το τσιγάρο.

Από την Αναστασία Μαργούτα-Ασκητή, παθολόγο

Όσο κι αν το λέμε συνέχεια, όσο κι αν το θέλουμε, όσο κι αν το έχουμε προσπαθήσει… δεν υπάρχει καλύτερος στόχος για τη νέα χρονιά και ωραιότερο δώρο για τον εαυτό μας από το να καταφέρουμε τελικά να σταματήσουμε το βλαβερό τσιγάρο. Γιατί το κάπνισμα μειώνει το μέσο όρο ζωής μας κατά τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Όλοι οι καλοί λόγοι για να κόψουμε το τσιγάρο

Το ήξερες ότι μόνο ένας στους πέντε άνδρες καπνιστές θα αγγίξουν τα 80 έτη και μόνο μία στις τρεις γυναίκες καπνίστριες θα σβήσουν 80 κεράκια τελικά; Μίλα στους οικείους σου για την απόφασή σου για να σε στηρίξουν, πέτα στα σκουπίδια οτιδήποτε σου θυμίζει την κακιά συνήθεια, προσπάθησε να μην κάνεις πράγματα που να σου την θυμίζουν ή ακόμη απέφυγε και τις "κακιές παρέες" που συνήθως κάπνιζες μαζί τους.

Σκέψου πόση ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα επιθυμούσες να καπνίσεις το πρώτο τσιγάρο της ημέρας και προσπάθησε να μένεις απασχολημένος την ώρα εκείνη. Παραδείγματος χάριν κάνε γυμναστική ή βγες μία πρωινή βόλτα, προετοίμασε ένα γευστικό πρωινό εκείνη την χρονική στιγμή. Τα οφέλη από την διακοπή του τσιγάρου είναι βραχυχρόνια και μακροχρόνια. Τι συμβαίνει στο σώμα μας;

Τι γίνεται όταν κόβεις το τσιγάρο

Εντός μισής ώρας από το τελευταίο σου τσιγάρο πέφτουν στο κανονικό η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί σου. Μέσα στην ίδια ημέρα το οξυγόνο στον οργανισμό σου ανεβαίνει στα φυσιολογικά επίπεδα και η πιθανότητα οξέως εμφράγματος αρχίζει να μειώνεται. Εντός της πρώτης εβδομάδας επανέρχεται στα φυσιολογικά η γεύση και η όσφρηση και η αναπνοή σου αρχίζει να λειτουργεί ομαλότερα, δεν είναι τόσο βαριά. Μετά από ένα εξάμηνο σταματούν συμπτώματα όπως βήχας, κόπωση, λαχάνιασμα και βελτιώνεται η αναπνοή σου σημαντικά, ενώ εντός πέντε ετών μειώνεται η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα. Τέλος, μετά από μια δεκαετία ίσως είναι σαν να μην έχεις καπνίσει ποτέ, αφού οι πιθανότητες να πάθεις κάποια θανατηφόρα ασθένεια είναι όμοιες με αυτές κάποιου που δεν καπνίζει.