Τι μπορείς να κάνεις αν νιώθεις συνέχεια άρρωστη;

Νιώθεις κουρασμένη, είσαι συχνά κρυωμένη ή έχεις πόνους στο σώμα επί μονίμου βάσεως;

Υπάρχουν κάποιες ημέρες που όλοι νιώθουμε πως οι μπαταρίες μας έχουν τελειώσει, πως κάτι μας τριγυρνάει και πως οι δυνάμεις μας μας έχουν εγκαταλείψει. Για κάποιους, όμως, η παραπάνω αφήγηση μοιάζει να συμβαίνει σε καθημερινή βάση, έχοντας την αίσθηση πως είναι συνεχώς άρρωστοι. Είναι κάτι που έχεις παρατηρήσει πως συμβαίνει και σε σένα; Αν η απάντησή σου είναι ναι, ήρθε η ώρα να λάβεις τα μέτρα σου, προκειμένου να αναζητήσεις τι είναι αυτό που επηρεάζει την υγεία σου, με σκοπό να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά, από τη στιγμή που "τα βάζει" με τη λειτουργικότητά σου.

Συμβουλές καλής υγείας

1. Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου και να του αναφέρεις τα συμπτώματα που έχεις. Μην διστάσεις να του πεις όλη την αλήθεια, αφού εκείνος δεν θα σε κρίνει για τις επιλογές σου. Ενδέχεται να μην μπορεί να σου δώσει μία σαφή απάντηση, ωστόσο θα σε κατευθύνει στο πού να ψάξεις την αιτία. 

2. Τίποτα δεν είναι πιο έγκυρο από μία εξέταση αίματος. Μπορείς να κάνεις για αρχή μια γενική και στη συνέχεια και με βάση την καθοδήγηση του γιατρού σου, έχεις τη δυνατότητα να προχωρήσεις με πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις. Μην ξεχνάς πως τα συμπτώματά σου ενδέχεται να προέρχονται από κάποια αλλεργία, επομένως ένα τεστ αλλεργιών θα σου δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεσαι. 

3. Άλλαξε τον τρόπο ζωής σου με το να βελτιώσεις τη διατροφή σου και τις συνήθειές σου, για να εξασφαλίσεις πως θα έχεις ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό. Πιο αναλυτικά, μπορείς να εντάξεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο διατροφικό σου πρόγραμμα, ενώ απόφυγε το κρέας που έχει περάσει από επεξεργασία, τη ζάχαρη και το junk food. Παράλληλα, προσπάθησε να διατηρείς ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου, βελτιώνοντας τη ποιότητά του. 

4. Απόβαλε το άγχος που σε καταβάλλει και προσπάθησε να βρεις τρόπους για να διαχειρίζεσαι το στρες της καθημερινότητας. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως το στρες οδηγεί σε αρκετές καρδιακές παθήσεις, όσο και στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού σου. Γι' αυτό, θα μπορούσες να εντάξεις στην καθημερινότητά σου κάποιες χαλαρωτικές ασκήσεις, να κάνεις διαλογισμό ή να ξεκινήσεις γιόγκα. 

5. Η περίοδος του κορονοϊού υπέδειξε τη σημασία της καλής υγιεινής όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και τη χρήση της μάσκας. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τις πρακτικές αυτές, ειδικά την εποχή του χειμώνα που οι ιώσεις παραμονεύουν, ώστε να θωρακίσουμε όσα καλύτερα μπορούμε τον οργανισμό και να αποφύγουμε πιθανές λοιμώξεις.