7 δημόσια spots που αποτελούν εστίες μικροβίων και ιών

Πώς μπορείς να μολυνθείς εύκολα χωρίς να το καταλάβεις.

Αν και έχουμε επιστρέψει κατά κάποιο τρόπο στην κανονικότητα ύστερα από το ξέσπασμα της πανδημίας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε αυτά που "μάθαμε" στην περίοδο του κορονοϊού, ώστε να προστατευτούμε από ιώσεις και μολύνσεις. Και μπορεί να ισχύει πως έχουμε περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουμε ύστερα από συναντήσεις με φίλους και γνωστούς σε κλειστούς χώρους, όμως δεν αποτελεί παράλογο το να αρρωστήσουμε μέσα από δημόσιες τοποθεσίες που δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ πως θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία μας και ότι πρόκειται για μεγάλες εστίες μικροβίων. 

Στεγνωτήρες χεριών

Όσο κι αν ο στεγνωτήρας χεριών σού φαίνεται πιο γρήγορος τρόπος να στεγνώσεις τα χέρια σου από το χαρτί, η αλήθεια είναι πως οι συσκευές αυτές που βρίσκονται συνήθως σε δημόσιες τουαλέτες είναι εστίες μικροβίων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το καζανάκι "απελευθερώνει" σταγονίδια από τη λεκάνη, τα οποία πιθανότατα καταλήγουν στους στεγνωτήρες, οι οποίοι με τον ίδιο τρόπο μεταδίδουν τα μικρόβια. Και ενώ αρκετές τέτοιες συσκευές υποτίθεται πως έχουν ειδικό φίλτρο για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά, την επόμενη φορά που θα πλύνεις τα χέρια σου ίσως να μη θέλεις να πάρεις το ρίσκο.

Πισίνες 

Μπορεί οι πισίνες να περιέχουν χλώριο, ωστόσο δεν είναι ικανό να σκοτώσει όλα τα βακτήρια και τα μικρόβια που κυκλοφορούν. Σύμφωνα με έρευνες, τα μικρά παιδιά κουβαλούν τουλάχιστον 10 γραμμάρια περιττωμάτων που δεν έχουν σκουπίσει καλά από το σώμα τους, με αποτέλεσμα αυτά να απελευθερώνονται στην πισίνα τη στιγμή που εσύ κάνεις αμέριμνη το μπάνιο σου. 

Γυμναστήριο

Αν το γυμναστήριό σου δεν αποστειρώνει τα μηχανήματα και τα όργανα που όλοι χρησιμοποιούν, είναι πιθανό να μην βγεις "σώα και αβλαβής" μετά από την προπόνηση σου. Σύμφωνα με μία έρευνα, τα ελεύθερα όργανα και τα χερούλια των μηχανημάτων στο γυμναστήριο αποτελούν εστίες μικροβίων, τα οποία εντοπίζονται στις τουαλέτες. 

Οθόνες

Είτε βρίσκεσαι στην ουρά για να παραγγείλεις, είτε είσαι στο ΑΤΜ της τράπεζας για να σηκώσεις λεφτά, οι οθόνες που βρίσκονται μπροστά σου είναι γεμάτες με μικρόβια, από τη στιγμή που λειτουργούν με την αφή. Μάλιστα, μία έρευνα που έγινε σε 8 εστιατόρια με fast food εντόπισε περιττωματικά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις, οι οποίες ενδέχεται να σε οδηγήσουν στο νοσοκομείο. 

Μενού

Όπως συμβαίνει με τις οθόνες στα εστιατόρια, έτσι και στην περίπτωση των μενού υπάρχουν 100 φορές περισσότερα βακτήρια απ' ό,τι θα βρεις κανείς σε ένα κάθισμα τουαλέτας, όπως αναφέρουν έρευνες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλό να πλένεις τα χέρια σου με το που παραγγείλεις. 

Καρότσια σούπερ μάρκετ

Μπορεί να μην το είχες σκεφτεί ποτέ, όμως τα καρότσια στο σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι το "σπίτι" για τουλάχιστον 11 εκατομμύρια μικροοργανισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι με το που βγεις από εκεί οφείλεις γρήγορα να απολυμάνεις τα χέρια σου. 

Ασανσέρ

Όσο κι αν το να πατήσεις το κουμπί για το ασανσέρ είναι μια σχεδόν μηχανική κίνηση, οφείλεις να σκέφτεσαι καλά τη στιγμή που το κάνεις. Τα κουμπιά του ασανσέρ, όπως και το χερούλι της πόρτας αυτού αποτελούν εστίες μικροβίων, με αποτέλεσμα να πρέπει να απολυμάνεις αμέσως μετά τη χρήση τα χέρια σου.