Ίσως έχεις ακούσει τους όρους "κουρκουμάς" και "κουρκουμίνη" να χρησιμοποιούνται σαν να είναι το ίδιο πράγμα. Κι όμως, δεν είναι. Ο κουρκουμάς είναι ένα πολύ γνωστό μπαχαρικό που ίσως έχεις ήδη στο ντουλάπι σου. Η κουρκουμίνη, από την άλλη, είναι πιθανό να σου ακούγεται πιο άγνωστη. Παρ’ ότι σχετίζονται μεταξύ τους, πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα.
Αξίζει να καταλάβεις τη διαφορά αυτή, γιατί ο κουρκουμάς είναι κυρίως μαγειρικό υλικό, ενώ η κουρκουμίνη είναι ένα μεμονωμένο συστατικό που συναντάς κυρίως σε συμπληρώματα διατροφής. Το καθένα έχει διαφορετική χρήση, διαφορετική δράση και διαφορετικά οφέλη, αναφέρει η διατροφολόγος Christina Manian στο realsimple.
Ας δούμε τι είναι ο κουρκουμάς, τι είναι η κουρκουμίνη, πώς συνδέονται και ποιο από τα δύο είναι τελικά πιο ωφέλιμο για εσένα.
Τι είναι ο κουρκουμάς;
Ο κουρκουμάς είναι ένα έντονο κίτρινο-πορτοκαλί μπαχαρικό που προέρχεται από τη ρίζα ενός φυτού της ίδιας οικογένειας με το τζίντζερ. Έχει πικάντικη, ελαφρώς πικρή γεύση και δίνει χρώμα και άρωμα σε φαγητά όπως κάρυ, σούπες, ρύζι, λαχανικά και ψητά.
Έχει ιστορία χιλιάδων ετών, κυρίως στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, τόσο στη μαγειρική όσο και στην παραδοσιακή ιατρική. Είναι πλούσιος σε φυσικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της πέψης, των αρθρώσεων και της συνολικής υγείας.
Τι είναι η κουρκουμίνη;
Η κουρκουμίνη είναι το βασικό ενεργό συστατικό μέσα στον κουρκουμά. Είναι εκείνη που του δίνει το χρώμα του και του προσφέρει τις περισσότερες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Θα τη βρεις κυρίως σε συμπληρώματα, καθώς η απομονωμένη κουρκουμίνη έχει μελετηθεί εκτενώς για τα πιθανά οφέλη της στην υγεία: από την υποστήριξη των αρθρώσεων και της διάθεσης, μέχρι τη ρύθμιση της χοληστερίνης, του σακχάρου στο αίμα και την προστασία από την πρόωρη γήρανση.
Ποια είναι η διαφορά;
Σκέψου το κάπως έτσι: ο κουρκουμάς είναι σαν το φρούτο και η κουρκουμίνη σαν μια βιταμίνη που περιέχει αυτό το φρούτο.
Ο κουρκουμάς είναι το ίδιο το μπαχαρικό ή η ρίζα, ενώ η κουρκουμίνη είναι ένα από τα ενεργά συστατικά του. Μπορείς να καταναλώσεις κουρκουμά μέσα από το φαγητό σου, ενώ η κουρκουμίνη συχνά λαμβάνεται ως συμπλήρωμα, σε πιο υψηλή συγκέντρωση.
Ποιο είναι πιο υγιεινό;
Και τα δύο έχουν τα οφέλη τους, αλλά εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.
Ο κουρκουμάς περιέχει πολλά διαφορετικά φυτοχημικά και προσφέρει πιο "ήπια" και σταθερά οφέλη στην υγεία μακροπρόθεσμα — κυρίως στην αντιοξειδωτική προστασία, την πέψη και τη φλεγμονή.
Η κουρκουμίνη, από την άλλη, προσφέρει πιο στοχευμένα και έντονα αποτελέσματα, αφού πρόκειται για πιο συμπυκνωμένη μορφή. Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ρυθμίζει τη χοληστερίνη, βοηθά στην υγεία των αρθρώσεων και έχει αντικαρκινική δράση.
Πώς να τα εντάξεις στην καθημερινότητά σου
Μπορείς να χρησιμοποιείς κουρκουμά άφοβα στο φαγητό σου - μία με δύο κουταλιές του γλυκού την ημέρα είναι μια ασφαλής και ωφέλιμη ποσότητα. Αν θέλεις πιο άμεση ή στοχευμένη δράση, μπορείς να πάρεις συμπλήρωμα κουρκουμίνης, σε δόσεις 500mg έως 1g την ημέρα.
Tip για καλύτερη απορρόφηση: είτε μαγειρεύεις με κουρκουμά είτε παίρνεις συμπλήρωμα κουρκουμίνης, συνδύασέ τα με μαύρο πιπέρι. Η πιπερίνη που περιέχει το πιπέρι αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης έως και 2000%!
Προσοχή στα συμπληρώματα
Αν αποφασίσεις να πάρεις συμπλήρωμα κουρκουμίνης, καλό είναι να συμβουλευτείς πρώτα το γιατρό σου, ειδικά αν παίρνεις φάρμακα. Ορισμένες φορές μπορεί να προκαλέσει ελαφριά δυσπεψία ή να αλληλεπιδράσει με άλλα σκευάσματα.
Επίσης, αναζήτησε πιστοποιημένα προϊόντα που έχουν ελεγχθεί από τρίτους οργανισμούς όπως το USP ή το NSF, καθώς τα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται αυστηρά από τον ΕΟΦ ή την FDA.
Διάβασε επίσης:
Πώς η κανέλα, ο κουρκουμάς και το τζίντζερ μπορεί να επηρεάσουν τα φάρμακά σου