Έχει σχεδόν ανακηρυχθεί το απόλυτο θρεπτικό συστατικό. Πρωτεΐνη παντού: στα ροφήματα, στα σνακ, στα δημητριακά, στα γεύματα της δίαιτας. Στην καθημερινότητά μας, η λέξη "πρωτεΐνη" λειτουργεί σχεδόν σαν ετικέτα υγείας. Και είναι πράγματι απαραίτητη στη σωστή ποσότητα και από τις κατάλληλες πηγές. Όμως πίσω από την ταμπέλα του "υγιεινού" υπάρχει και μια άλλη διάσταση. Η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης, ειδικά ζωικής προέλευσης ή σε επεξεργασμένη μορφή, μπορεί να επιβαρύνει το συκώτι, ένα όργανο που εργάζεται σκληρά για να μας κρατάει σε ισορροπία.
To no1 σνακ με πρωτεΐνη για καλύτερα επίπεδα σακχάρου
Τι κάνει η πρωτεΐνη στο σώμα και γιατί το συκώτι έχει τον πρώτο λόγο
Η πρωτεΐνη διασπάται σε αμινοξέα, τα οποία είναι χρήσιμα για τον οργανισμό. Όμως στη διαδικασία αυτής της διάσπασης, δημιουργούνται και άχρηστες ουσίες που το σώμα πρέπει να αποβάλει, με κυριότερο την αμμωνία, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε ουρία και να αποβληθεί μέσω των νεφρών. Αυτή τη μετατροπή την κάνει κυρίως το συκώτι.
Όταν, όμως, η ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνουμε ξεπερνά τις ανάγκες του σώματος, κάτι που γίνεται όλο και πιο συχνά σε όσους ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες ή χρησιμοποιούν πολλά συμπληρώματα, το συκώτι πιέζεται να λειτουργεί διαρκώς σε "υψηλές στροφές". Και ειδικά σε άτομα με προδιάθεση για λιπώδη διήθηση ήπατος, αντίσταση στην ινσουλίνη ή φλεγμονή, αυτή η πίεση δεν είναι απλή υπόθεση.
Οι πρωτεΐνες που "κρύβονται" πίσω από το προφίλ του υγιεινού
1. Πρωτεΐνη σε σκόνη (whey, casein, φυτική)
Χρήσιμη ως εργαλείο, αλλά πολλές φορές καταναλώνεται σαν... νερό. Τα scoops πολλαπλασιάζονται χωρίς σκέψη και, μαζί με αυτά, και η επιβάρυνση στον μεταβολισμό. Ειδικά όταν περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, αρώματα ή συντηρητικά, το συκώτι έχει ακόμα περισσότερη δουλειά να κάνει.
2. Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας
Όσο "άπαχο" κι αν είναι το φιλέτο σου, η συχνή κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με αυξημένο φλεγμονώδες φορτίο στο ήπαρ. Τα νιτρώδη άλατα και τα κορεσμένα λιπαρά κάνουν το έργο του συκωτιού πιο απαιτητικό.
3. Πλήρη γαλακτοκομικά
Δίνουν πρωτεΐνη μεν, αλλά συνοδεύονται από λιπαρά που δεν είναι αθώα για το συκώτι, ειδικά όταν η συνολική διατροφή είναι φτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα.
Πρέπει να μην τα καταναλώνεις;
Δεν χρειάζεται να κόψεις την πρωτεΐνη. Το σώμα σου την έχει ανάγκη καθημερινά για την αναδόμηση των μυών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την καλή λειτουργία των ενζύμων. Αυτό που χρειάζεται είναι μέτρο και ποικιλία.
- Συνδύασε ζωικές και φυτικές πηγές: όσπρια, ξηρούς καρπούς, τόφου, κινόα, αυγά, ψάρια.
- Αν χρησιμοποιείς σκόνη, κάνε το περιστασιακά, όχι καθημερινά.
- Πρόσεξε την ποιότητα: διάλεξε καθαρά προϊόντα χωρίς πρόσθετα.
- Δώσε χώρο στα λαχανικά και τις φυτικές ίνες. Βοηθούν το σώμα να μεταβολίσει σωστά την πρωτεΐνη.
- Ενυδάτωση. Είναι βασικός σύμμαχος του συκωτιού σου.
Είναι "βόμβα" ευεξίας! Αυτό το σνακ που τρώνε οι Ιάπωνες περιέχει έως και 12 γραμμάρια πρωτεΐνης