Καταναλώνεις πολλή πρωτεΐνη; Δες τι κινδύνους μπορεί να κρύβει για την υγεία σου

Η διατροφολόγος επισημαίνει τις επιπτώσεις από τη ζωική πρωτεΐνη.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου, ειδικά όταν πρόκειται για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού μετά από άσκηση ή κάποιον τραυματισμό. Ο ρόλος των βιολογικών οδών mTOR και IGF-1 είναι καθοριστικός σε αυτή τη διαδικασία. Όμως, όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή, η υπερβολή μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου (@dimidiet), αναφέρει ότι η χρόνια υπερκατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και θερμίδων μπορεί να προκαλέσει υπερενεργοποίηση αυτών των οδών, κάτι που σχετίζεται άμεσα με:

  • Πρόωρη γήρανση
  • Χρόνια φλεγμονή
  • Καρκίνο και αντίσταση στην ινσουλίνη

Μια σημαντική επιδημιολογική μελέτη που έγινε σε 6000 ενήλικες έδειξε ότι άτομα ηλικίας 50-65 που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης είχαν:

  • 75% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας
  • 3 έως 4 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως πρέπει να αποφεύγεις εντελώς την πρωτεΐνη - ιδιαίτερα όσο μεγαλώνεις, η ανάγκη για επαρκή πρόσληψη είναι υπαρκτή. Όμως, ζούμε σε μια εποχή που η πίεση για κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης -συχνά με τη μορφή ζωικών προϊόντων και συμπληρωμάτων- είναι αδικαιολόγητη από άποψη υγείας.

Πίσω από αυτή την πίεση βρίσκεται μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων με πολύ αποτελεσματικό marketing. Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζεις ότι στις ανεπτυγμένες χώρες η ανεπάρκεια πρωτεΐνης είναι εξαιρετικά σπάνια. Αντιθέτως, αυτό που λείπει από τη διατροφή μας είναι οι φυτικές ίνες - κάτι που αυξάνει δραματικά το ρίσκο για χρόνιες ασθένειες.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ακούς το σώμα σου, να στηρίξεις τη διατροφή σου σε πιο φυσικά, ανεπεξέργαστα τρόφιμα και να δώσεις χώρο στα φυτικά προϊόντα και φυσικά φρόντισε να υπάρχει ισορροπία.

Η υγεία σου δεν εξαρτάται από το αν θα φας λίγη παραπάνω πρωτεΐνη, αλλά από το πώς φροντίζεις συνολικά το σώμα και τη διατροφή σου!

Διάβασε επίσης:

8 πρωτεϊνικά πρωινά με λιγότερες από 400 θερμίδες

90 γρ. πρωτεΐνης την ημέρα χωρίς σκόνη: Πώς το πετυχαίνει μια διατροφολόγος;

Φυτικά τυριά: Όσα θέλεις να γνωρίζεις για τα τυριά χωρίς ζωικά προϊόντα και λακτόζη