Τώρα που το φθινόπωρο φτάνει στο τέλος του, τα πορτοκάλια βρίσκονται ανάμεσα στα φρούτα εποχής και ο χυμός τους είναι μια από τις καθημερινές επιλογές για πολλούς. Είναι δροσερός, γλυκός και εύκολος τρόπος να πάρεις βιταμίνη C, αλλά μήπως δεν είναι τόσο αθώος όσο φαίνεται; Μια σχετικά πρόσφατη μελέτη από το Northwestern University, δημοσιευμένη στο Nutrients, δίνει μια πιο ρεαλιστική εικόνα.
Πορτοκάλια, σκόρδο, εχινάτσια: Σε προστατεύουν από το κρυολόγημα και τη γρίπη;
Η έρευνα που ανατρέπει τις καθημερινές συνήθειες
Οι επιστήμονες χώρισαν υγιείς ενήλικες σε τρεις ομάδες:
- Μόνο χυμοί φρούτων και λαχανικών.
- Χυμοί συνδυασμένοι με ολόκληρα τρόφιμα.
- Μόνο φυτικά ολόκληρα τρόφιμα.
Λήφθηκαν δείγματα σάλιου, επιχρίσματα από τα μάγουλα και δείγματα κοπράνων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διατροφική παρέμβαση, και αναλύθηκαν οι αλλαγές στα μικρόβια με τεχνικές γονιδιακής αλληλουχίας.
Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: η ομάδα που κατανάλωνε μόνο χυμό παρουσίασε σημαντική αύξηση βακτηρίων που συνδέονται με φλεγμονή και αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου, ενώ όσοι συνδύαζαν χυμό με ολόκληρα τρόφιμα είχαν μικρότερες αλλαγές. Η ομάδα των ολόκληρων φυτικών τροφών είδε τις πιο ευνοϊκές μεταβολές στα μικρόβια.
Όπως εξηγεί η Dr. Melinda Ring, διευθύντρια του Osher Center for Integrative Health στο Northwestern Feinberg School of Medicine: "Οι περισσότεροι θεωρούν το juicing ως καθαρισμό του οργανισμού, αλλά η μελέτη δείχνει την πραγματικότητα: η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χυμού χωρίς ίνες μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο μικροβίωμα, με αρνητικές συνέπειες όπως φλεγμονή και μειωμένη εντερική υγεία".
Γιατί οι φυτικές ίνες κάνουν τη διαφορά
Το πρόβλημα βρίσκεται στις ίνες, που αφαιρούνται κατά την παρασκευή του χυμού. Αυτές τρέφουν τα καλά βακτήρια, τα οποία παράγουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως το βουτυρικο οξύ. Χωρίς ίνες, τα βακτήρια που "τρώνε ζάχαρη" πολλαπλασιάζονται, και η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα του χυμού τροφοδοτεί αυτή την ανισορροπία.
Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Maria Luisa Savo Sardaro, προσθέτει ότι η σύσταση του χυμού – ζάχαρη και υδατάνθρακες – παίζει καθοριστικό ρόλο στις αλλαγές των μικροβίων, ειδικά σε παιδιά που συχνά αντικαθιστούν τα φρούτα με χυμούς.
Το στόμα αντιδρά άμεσα
Εντυπωσιακά, το στόμα ανταποκρίνεται πολύ πιο γρήγορα από το έντερο. Στην ομάδα του χυμού μόνο παρατηρήθηκε μείωση των ωφέλιμων Firmicutes και αύξηση των Proteobacteria, βακτηρίων που σχετίζονται με φλεγμονή. Όπως λέει η Dr. Ring: "Το στόμα λειτουργεί σαν γρήγορος δείκτης για το πώς η διατροφή επηρεάζει τα βακτήρια που σχετίζονται με την υγεία".
Τι να κάνεις για να απολαμβάνεις τον χυμό με ασφάλεια
Αν αγαπάς τον χυμό πορτοκαλιού, υπάρχει λύση:
- Προτίμησε μπλέντερ αντί για στίφτη, ώστε να κρατάς τις ίνες.
- Συνδύασε τον με ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, για να διατηρείς ισορροπία στο μικροβίωμα.
Με αυτόν τον τρόπο, απολαμβάνεις τη γεύση και τη βιταμίνη C χωρίς να επιβαρύνεις το έντερο και το στόμα σου.