Ατοπική δερματίτιδα: Σε ποια ηλικία παρουσιάζεται, τα συμπτώματα, πώς επηρεάζει τη ζωή του ασθενούς

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία ανοσολογική πάθηση που σε συνεργασία με τον δερματολόγο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Πόνος, φαγούρα, εξανθήματα: Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ατοπικής δερματίτιδας. Ωστόσο, αυτή είναι η επιφάνεια του προβλήματος. Γιατί κάτω από τα ορατά αυτά σημάδια υπάρχει μια υποκείμενη φλεγμονή με αιτίες που είναι ακόμη άγνωστες στους ειδικούς. Μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να εμπλέκονται είναι ανοσολογικοί και περιβαλλοντικοί, καθώς και η γενετική προδιάθεση. Επομένως, η ατοπική δερματίτιδα είναι μια ανοσολογική πάθηση, χρόνια, με εξάρσεις και υφέσεις και όχι απλά μια δερματοπάθεια, όπως μπορεί να θεωρείται. Για αυτό και η κατανόηση της υποκείμενης φλεγμονής είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Μία νόσος που ξεκινά από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη τύπου ο Νικόλαος Καλογερόπουλος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, στους περισσότερους ενήλικες που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, η νόσος παρουσιάζεται κατά την παιδική ηλικία. Μεγαλώνοντας, εξελίσσεται σε χρόνια νόσο. Χαρακτηριστικά, στο 70-85% των περιπτώσεων ατοπικής δερματίτιδας σε ενήλικες, τα συμπτώματα ξεκινούν κατά την παιδική ηλικία.

Η ατοπική δερματίτιδα πλήττει τα παιδιά και μπορεί να επιμείνει έως την εφηβεία και την ενήλικη ζωή:

Στο 85-90% των περιπτώσεων: Τα συμπτώματα ξεκινούν πριν την ηλικία των 5 ετών.

Περίπου στο 25-30% των ασθενών: Η ατοπική δερματίτιδα επιμένει έως την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή.

Παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ατοπικής δερματίτιδας

Κληρονομικότητα. Περίπου το 70% των ασθενών έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό ατοπικής νόσου.

Φυλή. Το έκζεμα παρουσιάζεται περισσότερο σε παιδιά αφροαμερικανικής καταγωγής (17,3%) σε σύγκριση με τα παιδιά της καυκάσιας φυλής (10,4%).

Τα συμπτώματα

Η κλινική εικόνα της ατοπικής δερματίτιδας ποικίλει ανάλογα με την ηλικία

Στα βρέφη: Επηρεάζεται το πρόσωπο και οι εκτατικές επιφάνειες των άκρων. Μπορεί επίσης να πλήττεται ο κορμός, ενώ συνήθως δεν παρουσιάζεται έκζεμα στην περιοχή της πάνας.

Από την ηλικία των 1-2 ετών και μετά: Μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετικούς τύπους δερματικών βλαβών, ειδικά στις καμπτικές πτυχώσεις (π.χ. στο εσωτερικό του αγκώνα, των γονάτων).

Εφηβεία: Επίπεδο έκζεμα και πλάκες με εκδορά στις καμπτικές επιφάνειες, στους καρπούς, στους αστραγάλους και τα βλέφαρα. Μπορεί επίσης να παρουσιάζεεται στο άνω μέρος του κορμού, τους ώμους και το τριχωτό της κεφαλής.

Πώς η ατοπική δερματίτιδα επηρεάζει την ποιότητα ζωής

Έχει βρεθεί πως ενήλικες αλλά και παιδιά με ατοπική δερματίτιδα επηρεάζονται με διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες. Τι περιλαμβάνει η επιβάρυνση που προκαλεί η νόσος: συμπτώματα, μείωση στις καθημερινές και κοινωνικές δραστηριότητες αλλά και στην παραγωγικότητα στην εργασία. Ακόμη, διαταραχές του ύπνου αλλά και της ψυχικής υγείας με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Πώς αντιμετωπίζεται η ατοπική δερματίτιδα

Η συνεργασία του ασθενούς με τον δερματολόγο είναι πολύ σημαντική. Η συχνή επικοινωνία, η στενή συνεργασία, η επιμονή και συμμόρφωση στη θεραπεία και η εξεύρεση της καταλληλότερης λύσης για κάθε ασθενή είναι πολύ σημαντικά.

Μία σημαντική βοήθεια για ανθρώπους με ατοπική δερματίτιδα

Η ιστοσελίδα που εγκαινίασε πρόσφατα η βιοφαρμακευτική εταιρεία Sanofi, αποτελεί μία νέα πηγή αναλυτικής πληροφόρησης για την ατοπική δερματίτιδα, μία χρόνια, φλεγμονώδη δερματική νόσο από την οποία πάσχουν χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα. "Τι προκαλεί την Ατοπική Δερματίτιδα;", "Τι άλλο μπορώ να κάνω για να τη διαχειρίζομαι καλύτερα;", "Πώς μπορώ να καταλάβω ποιοι είναι οι εκλυτικοί παράγοντες της πάθησής μου;" Σε αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις και προβληματισμούς των ατόμων που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, βρίσκουν απαντήσεις οι επισκέπτες της ιστοσελίδας www.atopicderma.gr.

Η ιστοσελίδα www.atopicderma.gr απευθύνεται στους ανθρώπους που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα με σκοπό να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα την πάθησή τους και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην αποτελεσματική διαχείρισή της – πάντα σε συνεργασία με τον ειδικό ιατρό. Το περιεχόμενο έχει στηριχθεί σε εμπειρίες από την καθημερινότητα ασθενών, αποτυπώνοντας αντιπροσωπευτικά τη ζωή με τη νόσο, ενώ η επιστημονική πληροφορία (αιτιολογία, μηχανισμός δημιουργίας της φλεγμονής κλπ) παρουσιάζεται με απλό και εύληπτο τρόπο. Από την ιστοσελίδα δεν λείπουν videos με οδηγίες και πρακτικές συμβουλές για την καλύτερη διαχείριση της σωματικής, αλλά και της συναισθηματικής επίπτωσης της νόσου. Στην κατεύθυνση αυτή, ο επισκέπτης παρακινείται να μιλήσει για την εμπειρία του στα άτομα του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντός του, να τους εξηγήσει την πραγματική διάσταση της νόσου και να απαλλαγεί από τα συναισθήματα ντροπής ή αμηχανίας που συχνά προκαλεί η ύπαρξη των δερματικών βλαβών. Απώτερος στόχος της ιστοσελίδας είναι να ενδυναμώσει τους ασθενείς και να τους παρακινήσει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της πάθησής τους, πάντα σε συνεργασία και ανοικτό διάλογο με τον ειδικό ιατρό.

Διάβασε επίσης: Φυσικές θεραπείες για έκζεμα, άφθα, θηλώματα, πονόδοντο, κυστίτιδα, ευερέθιστο έντερο, ημικρανία

Διάβασε επίσης: Έχω ευαίσθητο δέρμα: Ροδόχρους ακμή, σπυράκια, πανάδες ή έκζεμα; Δες τι να κάνεις στο σπίτι και στο ιατρείο