Εμμηνόπαυση: Αναγνώρισε τα συμπτώματα

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική φάση στη ζωή κάθε γυναίκας. Ποια συμπτώματα αποκαλύπτουν ότι πλησιάζει και τι πρέπει να γνωρίζεις.

Από τη Μαρία Προκοπίου, MD, MSc, ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο (mariaprokopiou.gr)

Η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια, αλλά μια φυσιολογική διαδικασία "γήρανσης" του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Μάθε τα πρώτα συμπτώματα και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να προσαρμοστεί στα νέα ορμονικά δεδομένα.

Τα πιο συχνά συμπτώματά της εμμηνόπαυσης

Εξάψεις: Έως και το 75% των γυναικών παραπονιούνται γι’ αυτές, είτε περνούν φυσιολογική κλιμακτήριο είτε χειρουργική. Από αυτές τις γυναίκες το 80% παρουσιάζουν τις εξάψεις μέχρι 18 μήνες και το 2-25% έως 5 χρόνια. Νυχτερινή εφίδρωση: Επικεντρώνεται κυρίως στο στέρνο και στο κεφάλι. Αϋπνία: Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να κοιμηθούν, αλλά παραπονιούνται επίσης για κακή ποιότητα ύπνου. Αλλαγές της διάθεσης: Μία στις τέσσερις παρουσιάζει κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και κυκλοθυμία σε φάση προεμμηνόπαυσης. Αύξηση βάρους: Οι γυναίκες κατά την περίοδο αυτή έχουν μειωμένες ενεργειακές ανάγκες, με αποτέλεσμα να παίρνουν πιο εύκολα βάρος αν δεν προσαρμόσουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η μείωση της σεξουαλικής διάθεσης, η λέπτυνση του δέρματος, οι κεφαλαλγίες, αρθραλγίες και μυαλγίες. Επίσης, πολλές γυναίκες παραπονιούνται για αδυναμία συγκέντρωσης, έλλειψη ενεργητικότητας σε συνδυασμό με εύκολη κόπωση.

Διάβασε επίσης: Καλή χοληστερόλη: Γιατί έχει τόση σημασία αυτό στην εμμηνόπαυση;

Διάβασε επίσης: Η διατροφή στην προεμμηνόπαυση – οι βιταμίνες και τα συστατικά που χρειάζεσαι

Τι μπορείς να κάνεις

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να γίνουν πιο ήπια με την υγιεινή διατροφή και άσκηση, τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, τη διακοπή του καπνίσματος, τις σωστές ώρες ύπνου και τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

"Ναι" ή "όχι" στην ορμονική θεραπεία

Η υποκατάσταση με ορμονική θεραπεία είναι απαραίτητη στις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν από τα 45 χρόνια) και χρησιμοποιείται επίσης και σε γυναίκες στην κλιμακτήριο που αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα. Πάντα όμως επιλέγεται από το γιατρό μετά από αξιολόγηση της υγείας της γυναίκας και του ιατρικού της ιστορικού. Στην εξίσωση αυτή ρόλο παίζουν και οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης, όπως η οστεοπόρωση, ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος και η νόσος του Alzheimer.