Η φιλική συμπαράσταση στην αρρώστια

Η φιλική συμπαράσταση στην αρρώστια. Τί πρέπει και τί δεν πρέπει να κάνεις αν θέλεις να συμπαρασταθείς σε κάποιον που περνάει κάποια ασθένεια.

Αν θες να εκφράσεις το ενδιαφέρον σου χωρίς να προκύψει αμηχανία, δες αυτές τις συμβουλές της Letty Cottin Pogrebin, ομιλήτριας, επιβιώσασας από καρκίνο του μαστού και συγγραφέως του How to Be a Friend to a Friend Who’s Sick.

 

Αντί να πεις «Πάρε με αν χρειαστείς κάτι».

Πες «Τι μπορώ να κάνω; Θέλω πραγματικά να βοηθήσω».

«Εάν το διατυπώσεις με αυτό τον τρόπο, καθιστάς σαφές ότι δεν λες απλώς κάτι από ευγένεια – ζητάς να σου αναθέσουν κάτι συγκεκριμένο» τονίζει η συγγραφέας. Εάν φανεί διστακτικός να σου δώσει οδηγίες, εξήγησε ότι θα σου κάνει χάρη αν δε χρειάζεται να μαντέψεις εσύ.

 

Αντί να πεις «Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο».

Πες «Ακούγεται φριχτό. Ούτε καν μπορώ να φανταστώ πώς νιώθεις».

Οι άνθρωποι στρέφονται στα κλισέ όταν χάνουν τα λόγια τους, αλλά συνήθως ακούγονται άδεια και ψεύτικα. «Ο χρυσός κανόνας είναι ο καλύτερος οδηγός» γράφει η Letty Cottin Pogrebin. «Πες στους άλλους αυτό που θα ήθελες να σου πουν αν βρισκόσουν σε παρόμοια θέση». Οι περισσότεροι απλώς λαχταρούν τη συμπόνια και την κατανόηση.

 

Αντί να πεις «Έρχομαι αμέσως από εκεί!»

Πες «Θέλεις παρέα ή προτιμάς να μείνεις μόνος/μόνη;»

«Για πολλούς ασθενείς μια ξαφνική επίσκεψη είναι ευχάριστη – αλλά για άλλους μπορεί να είναι αδιακρισία ή καταπάτηση της ιδιωτικής ζωής» επισημαίνει η Letty Cottin Pogrebin. Γι’ αυτό είναι πάντα καλύτερα να ρωτάς. Δείξε σαφώς ότι δεν πρόκειται για μια προσφορά που θα συμβεί μόνο μία φορά και ότι δεν έχεις πρόβλημα να το κανονίσεις για άλλη φορά, αν ο ασθενής δεν έχει πολλή όρεξη αυτή τη στιγμή.

 

Shape Tip: Μην το πεις μόνο με λουλούδια: είναι μια καλή αρχή, αλλά τα τηλεφωνήματα και οι επισκέψεις επιβάλλονται.