Κορονοϊός και γυμναστήριο: Ποια άσκηση είναι πιο «επικίνδυνη»;

Νέα έρευνα μας αποτρέπει από τα αερόβια ομαδικά προγράμματα όταν θα ανοίξουν τα γυμναστήρια.

Δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων που ανυπομονούν να ανοίξουν πάλι τα γυμναστήρια. Είμαστε κι εμείς που έχουμε μάθει να περνάμε εκεί κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα: Για καλύτερη υγεία, για να δυναμώσουμε τα οστά και το σώμα μας, για να εκτονωθούμε και φυσικά για να βελτιώσουμε την εικόνα του σώματός μας. Πόσο ασφαλές όμως θα είναι να πάμε ξανά στο γυμναστήριο, ακόμη κι όταν θα τηρούνται όλες οι απαραίτητες συνθήκες προστασίας από τον κορονοϊό;

Τα «επικίνδυνα» και τα λιγότερο επικίνδυνα προγράμματα

Μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική έρευνα (μπορείς να τη διαβάσεις εδώ στα αγγλικά) φαίνεται να δικαιολογεί αυτή την επιφύλαξη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ιδίως τα έντονα χορευτικά αεροβικά προγράμματα των γυμναστηρίων - που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή κυρίως στις γυναίκες- μπορούν να οδηγήσουν σε ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού από ένα φορέα στους γύρω του.

Ο κίνδυνος, από την άλλη, φαίνεται να είναι πολύ μικρότερος με άλλα λιγότερο έντονα προγράμματα, όπως γιόγκα και Pilates. Η μελέτη, αν και δεν αξιολόγησε τους κινδύνους από την αίθουσα οργάνων των γυμναστηρίων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, όταν ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια, ίσως θα πρέπει να ληφθεί ειδική πρόνοια για τα διάφορα εντατικά χορευτικά αεροβικά προγράμματα, όπως η προσωρινή απαγόρευση τους ή η επιβολή περιορισμών στον αριθμό των συμμετεχόντων, στον αερισμό και στην επιφάνεια του χώρου διεξαγωγής τους κ.α.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ντανκούκ και του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ντανκούκ της πόλης Τσεονάν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Emerging Infectious Diseases" του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, τονίζουν ότι «λόγω της αυξημένης πιθανότητας λοίμωξης μέσω σταγονιδίων, η έντονη άσκηση σε κλειστούς περιορισμένους θα πρέπει να αποφεύγεται στη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας, όπως και οι δημόσιες συναθροίσεις, ακόμη και σε μικρές ομάδες».

Οι συνθήκες που ανεβάζουν τον κίνδυνο

Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, οι μικρές κλειστές αίθουσες (έως 60 τετραγωνικών μέτρων) των γυμναστηρίων όπου γίνονται αυτά τα έντονα προγράμματα, αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την εξάπλωση της Covid-19. «Η υγρή θερμή ατμόσφαιρα στο γυμναστήριο, σε συνδυασμό με την ταραγμένη ροή του αέρα που προκαλείται από την έντονη φυσική άσκηση, μπορεί να διευκολύνει την πυκνότερη μετάδοση των σταγονιδίων», αναφέρουν οι Νοτιοκορεάτες ερευνητές.

Αλλά και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτά τα προγράμματα διάρκειας σχεδόν μιας ώρας (συνήθως 50 λεπτών), παίζει ρόλο. Οι «τάξεις» των πέντε έως 22 ατόμων καθιστούν ευκολότερη τη μετάδοση του κορονοϊού, κάτι που δεν συμβαίνει με τις μικρές τάξεις έως πέντε ατόμων.

Με πληροφορίες από το Capitalhealth.gr

Διάβασε επίσης: Άσθμα, διαβήτης, καρδιά, ρευματικά νοσήματα: Ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό, τι να προσέχουμε εάν ανήκουμε σε αυτές

Διάβασε επίσης: Υψηλή δόση βιταμίνης C για τον κορονοϊό: Μπορεί να μας προστατέψει;