Κορονοϊός στην Ελλάδα: Τι να κάνουμε αν έχουμε συμπτώματα και οι τελευταίες ενημερώσεις

Αν έχεις συμπτώματα παρόμοια με του κοροναϊού, δεν πας μόνη σου στο νοσοκομείο – Δες τι πρέπει να κάνουμε

Κι ενώ πριν λίγη ώρα, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση ότι τα 153 δείγματα που εξετάστηκαν από το περιβάλλον των τεσσάρων ασθενών με κοροναϊό, βγήκαν όλα αρνητικά, είναι χρήσιμο να δούμε τι πρέπει να κάνουμε αν αισθανθούμε ότι εμφανίζουμε κάποιο από τα συμπτώματα της νόσου (έντονο βήχα, πυρετό, δύσπνοια).

Πρώτα απ’ όλα, δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός. Ο κορονοϊός δεν είναι πιο βαρύς και πιο δύσκολος από την εποχική γρίπη. Και θνησιμότητά του είναι πολύ μικρή.

Δεν θα πρέπει να πας μόνη σου στο νοσοκομείο, διότι αν λειτουργήσει καθένας αυτοβούλως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς του ιού. Στο νοσοκομείο πάμε, μόνο μετά από οδηγίες του γιατρού ή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) (210.52.12.054).

Δεν χρησιμοποιούμε τα μετρό, λεωφορεία ή άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά χρησιμοποιούμε δικό μας μέσο, ατομικό.

Ετοιμάζεται τετραψήφιος αριθμός

Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές, τα νοσοκομεία προχωρούν στην εφαρμογή συστήματος διαλογής των ασθενών, ενώ προγραμματίζεται και η λειτουργία τετραψήφιου αριθμού στον ΕΟΔΥ, προκειμένου να απευθύνονται οι πολίτες. Αυτή τη στιγμή αυτό που τονίζεται είναι να καλούμε στον ΕΟΔΥ αν παραστεί ανάγκη.

Δεν θα ματαιωθούν άλλες εκδηλώσεις προς το παρόν

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, στη χώρα μας δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα, οπότε δεν κρίνεται απαραίτητη η ματαίωση άλλων μαζικών συγκεντρώσεων, εκτός των καρναβαλικών. Τονίστηκε δε ότι ο λόγος που ματαιώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι επιδημιολογικός, καθώς η μεγάλη συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων στους ίδιους χώρους ευνοεί τη μετάδοση.

Ποιες επαφές είναι υψηλού και ποιες χαμηλού κινδύνου

Με βάση αλγόριθμο που έχει το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, οι επαφές ατόμου που διαγνώστηκε θετικό διαχωρίζονται σε υψηλού κινδύνου και χαμηλού κινδύνου επαφές. Παραδείγματος χάριν, κάποιοι που έχουν βρεθεί σε ένα δωμάτιο περισσότερο από 15 λεπτά, και έχουν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή, έχουν δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, ένα φιλί με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο, θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές. Είναι σημαντικό, επομένως, να υπάρχει ενημέρωση και τα άτομα αυτά να παραμείνουν απομονωμένα για 14 ημέρες στο σπίτι τους, να παρακολουθούν την υγεία τους, και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές.

Δεν θα κολλήσεις πιάνοντας μια επιφάνεια που έχει προηγουμένως πιάσει ασθενής

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν, δε, ότι δεν κολλάει κάποιος κοροναϊό επειδή θα ακουμπήσει κάτι, αλλά επειδή στη συνέχεια θα φέρει τα χέρια του στο στόμα την μύτη τα μάτια. Γι’ αυτό υπογραμμίζουν τα ατομικά μέτρα υγιεινής: συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, νερό ή αλκοολούχο διάλυμα, αποφυγή επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος.

Τέρμα στα επισκεπτήρια

Πιο συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής:

· Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.

· Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).

· Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

Διάβασε επίσης: Τι να γνωρίζουμε αν έρθει ο νέος κοροναϊός στην Ελλάδα: Πόσο επικίνδυνος είναι, η μετάδοση, τα συμπτώματα, τα μέτρα προστασίας

Πώς μεταδίδεται ο κοροναϊός; Μπορεί να μεταδοθεί και από κάποιον ΧΩΡΙΣ συμπτώματα και που δεν νοσεί;

Σημείωση: Οι πληροφορίες στο άρθρο αυτό ήταν ακριβείς τη στιγμή της δημοσίευσης. Καθώς οι εξελίξεις για τον κορονοϊό τρέχουν, είναι πιθανό ορισμένες από τις πληροφορίες και τις συστάσεις να έχουν αλλάξει. Στα τρέχοντα άρθρα μας θα βρεις τις νεότερες οδηγίες και πληροφορίες, ενώ έγκυρη ενημέρωση για πιο συγκεκριμένες απορίες σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού μπορείς να πάρεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.