Τι μπορεί να ευθύνεται για τη μείωση ακοής;

Μείωση ακοής: Γιατί ξαφνικά δεν ακούς καλά; Ανακάλυψε τέσσερις πιθανές αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό το πρόβλημα.

Η μείωση ακοής είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Γιατί όμως και σε τι μπορεί να οφείλεται; «Η έκθεση σε δυνατό θόρυβο είναι μία προφανής αιτία» λέει ο Douglas D. Backous, M.D., ιατρικός διευθυντής στο Center for Hearing and Skull Base Surgery στο Swedish Medical Center του Σιάτλ. Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ενημερωμένοι για το πώς πολλοί άλλοι φαινομενικά άσχετοι παράγοντες μπορεί, επίσης, να επηρεάσουν την ακοή τους. Διάβασε εδώ τέσσερις αναπάντεχους «κλέφτες» της ακοής.

Μείωση ακοής: Οι πιθανοί ένοχοι

Υψηλό σάκχαρο αίματος

Οι άνθρωποι με διαβήτη εμφανίζουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν μείωση ακοής συγκριτικά μ' εκείνους που δεν έχουν διαβήτη. (Μεταξύ των ηλικιών 60 και κάτω ο κίνδυνος ενός διαβητικού ανεβαίνει κατά 2,6 φορές.) Κάποιοι υποψιάζονται πως τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης, τα οποία είναι γνωστό πως βλάπτουν τα αφτιά και τα νεφρά, μπορεί, επίσης, να επηρεάζουν τις φλέβες στο έσω αφτί. Οι άνθρωποι με προδιαβήτη (υπολογίζεται πως στις ΗΠΑ αποτελούν τον τεράστιο αριθμό των 79 εκατομμυρίων ατόμων) έχουν κι αυτοί υψηλότερα ποσοστά προβλημάτων ακοής. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να δυναμώνεις πολύ την ένταση στην τηλεόραση ή στο iPod, ζήτησε από το γιατρό σου να σου κάνει μια εξέταση σακχάρου – και αν είσαι διαβητική, ρώτησε μήπως χρειάζεσαι μια εξέταση ακοής.

Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα

Σε μελέτη στο American Journal of Epidemiology τονίζεται πως οι γυναίκες που παίρνουν ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα σε τακτική βάση έχουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας ακοής – πιθανότατα εξαιτίας της μειωμένης ροής αίματος στον κοχλία, το σπειροειδές κανάλι στο έσω αφτί. Άλλη έρευνα δείχνει, επίσης, πως η λήψη δόσεων ασπιρίνης και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών παυσίπονων στο ανώτερο άκρο του φάσματος «σύμφωνα με τις οδηγίες» μπορεί να προκαλέσει εμβοή, ή κουδούνισμα στα αφτιά. Μην παίρνεις περισσότερα φάρμακα από όσα χρειάζεσαι και μίλησε με το γιατρό σου αν παρατηρήσεις παρενέργειες στην ακοή σου.

Αλλεργίες

Αν τα αφτιά σου υποφέρουν περισσότερο στη διάρκεια του φθινοπώρου ή της άνοιξης, μπορεί ο υπαίτιος για τη μείωση ακοής να είναι η αλλεργική ρινίτιδα. Τα υψηλά επίπεδα γύρης μπορεί να πυροδοτήσουν πρήξιμο και κερί ή τη συγκέντρωση υγρού στο ακουστικό κανάλι, προκαλώντας απόφραξη. Είναι πιθανό τα συμπτώματα να ανακουφιστούν με αντισταμινικά ή αποσυμφορητικά.

Κάπνισμα

Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα ερεθίζει την ευσταχιανή σάλπιγγα και το εσωτερικό στρώμα του αφτιού και μπορεί, τελικά, να οδηγήσει σε απώλεια ακοής. Αυτό το είδος απώλειας μπορεί να είναι σταδιακό και οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να συνειδητοποιήσουν πριν από εσένα πως κάτι συμβαίνει. Παρότι κάποια βλάβη μπορεί να είναι μόνιμη, μπορείς να προλάβεις επιπλέον φθορά κόβοντας αυτή τη συνήθεια – και αποφεύγοντας τους άλλους που τη συνεχίζουν.

Διάβασε επίσης: Τι να κάνεις για να περάσει το κρυολόγημα (γρήγορα)

Διάβασε επίσης: Γιατί έχεις πονοκέφαλο; Ανακάλυψε τις αιτίες που δεν φαντάζεσαι