Να κάνω λεύκανση δοντιών;

O οδοντίατρος απαντά.

Ευχαριστούμε το χειρουργό οδοντίατρο Παναγιώτη Δέδε, MSc, επιστημονικό υπεύθυνο των οδοντιατρικών κέντρων Medent και Ιatroaesthetics (www.medent.gr).

Για να κάνει κάποιος λεύκανση, θα πρέπει να μην έχει τερηδονισμένα δόντια ή δόντια με έντονες αποτριβές και αλλοιώσεις, προκειμένου να μη δημιουργηθεί ευαισθησία. Επίσης, να έχει έντονες δυσχρωμίες και να μην έχει επιβεβαιωμένες αλλεργίες σε κάποια από τα σκευάσματα της λεύκανσης.

Οι τεχνικές

Οι τεχνικές λεύκανσης είναι δύο: Πρώτον, με λάμπα led ή με laser και γίνεται στο ιατρείο και,

δεύτερον, τα ναρθηκάκια που φοράς (που έχει φτιάξει ο οδοντίατρος) για κάποιες ώρες και

βρίσκεσαι στο σπίτι. Κατά την προσωπική μου γνώμη, ο συνδυασμός και των δύο τεχνικών επιφέρει το καλύτερο και πιο μόνιμο αποτέλεσμα.

Διάβασε επίσης: Να γιατί πρέπει να προσέχεις τα δόντια και το στόμα σου

Μετά τη λεύκανση θα πρέπει να προσέξεις οτιδήποτε δημιουργεί χρωστικές στα δόντια, όπως κάπνισμα, καφές, τσάι, παντζάρια, χόρτα, κόκκινο κρασί, επιπλέον όξινα, όπως λεμόνι, ξίδι κ.λπ. (προκειμένου να μη δημιουργηθεί ευαισθησία).

Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις διατροφικές συνήθειες του ασθενούς, αλλά διαρκεί περίπου 2 χρόνια μετά από μια συνδυαστική τεχνική, ενώ μετά τη λεύκανση στο σπίτι περίπου 1 χρόνο.

Τι άλλο να θυμάσαι;

Απόφυγε υλικά (από τηλεπωλήσεις ή Διαδίκτυο ή κέντρα αισθητικής) που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα χωρίς να αναφέρουν χώρα προέλευσης, Αριθμό Έγκρισης ΕΟΦ, τη δραστική ουσία και τη συγκέντρωσή της.