Πονάει ο ώμος μου όταν παίζω τένις. Τι μπορώ να κάνω;

Τι να προσέξεις εάν σε ταλαιπωρεί πόνος στον ώμο.

Από τον Εμμανουήλ Μπριλάκη, MD, MSc, PhD, επιμελητή Γ’ Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία», υπεύθυνο ιατρό γυναικείας ομάδας Μπάσκετ Πανιωνίου ΓΣ (brilakisorthopaedics.gr).

Ο πόνος στον ώμο είναι ένα συχνό πρόβλημα. Τα αθλήματα όπως το τένις είναι ιδανικά για τη μυϊκή ενδυνάμωση των ώμων. Ωστόσο, η υπερβολική ή η λανθασμένη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει μικροκακώσεις στον ώμο και να τον κάνει επιρρεπή σε πιο σοβαρές βλάβες. Η σωστή πληροφόρηση για τους πιθανούς τραυματισμούς στον ώμο λόγω του τένις είναι σημαντική για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζει η διάκριση μιας αβλαβούς ενόχλησης, που εμφανίζεται πολύ συχνά κατά την άσκηση, από έναν επίμονο πόνο, που υποδηλώνει ένα χρόνιο τραυματισμό.

Πόνος στον ώμο: Μην αγνοήσεις αυτά τα συμπτώματα

  • Πρήξιμο στην περιοχή του ώμου.
  • Αίσθημα αστάθειας στον ώμο.
  • Πόνος που εκτείνεται από την πρόσθια επιφάνεια του ώμου μέχρι το εξωτερικό μέρος του βραχίονα.
  • Πόνος κατά την απαγωγή του άκρου, είτε κατά το ανέβασμα είτε κατά το κατέβασμα του βραχίονα.
  • Πόνος όταν το χέρι εκτελεί κινήσεις πάνω από το οριζόντιο επίπεδο κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας.
  • Περιορισμός στο εύρος της κίνησης της άρθρωσης.
  • Βύθιος αλλά επίμονος πόνος κατά την αθλητική δραστηριότητα, κατά την ανάπαυση ή/και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οποίος επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
  • Μείωση της δύναμης ή της δυνατότητας για την ακριβή εκτέλεση κινήσεων.

Πόνος στον ώμο: Η θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για επιπόλαιους τραυματισμούς που χρειάζονται απλά τη φύση να λειτουργήσει και να επουλώσει το πρόβλημα. Για να διευκολυνθεί η επούλωση, χρειάζεται ίσως να μειώσεις ή να τροποποιήσεις τη δραστηριότητά σου. Τα κρύα ή τα ζεστά επιθέματα και η φαρμακευτική αγωγή (μετά από ιατρική συμβουλή) ή τα ανακουφιστικά φυσικοθεραπευτικά μέσα επίσης βοηθούν. Όταν αυτά δεν επαρκούν, χρησιμοποιούνται βιολογικές θεραπείες (PRP) για την ενίσχυσή της, ενώ όταν υπάρχουν μηχανικά προβλήματα, χρειάζεται η χειρουργική αποκατάσταση. Όταν αυτή είναι αναγκαία, συνήθως γίνεται με αρθροσκόπηση, μια διαδικασία που υπόσχεται πολύ καλά αποτελέσματα με μικρή επεμβατικότητα.

Πιθανοί τραυματισμοί στο τένις

‣ Τενοντίτιδα στροφικού πετάλου του ώμου ‣ Βλάβες της μακράς κεφαλής του τένοντα του δικεφάλου βραχιόνιου ‣ Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου ‣ Ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου ‣ Συμφυτική θυλακίτιδα Ή «παγωμένος» ώμος ‣ Αστάθεια ώμου

Διάβασε επίσης: Serena Williams: Τι τρώει η star του τένις για φουλ ενέργεια και υγιές σώμα;

Διάβασε επίσης: Τα οφέλη του τένις στο σώμα σου και τι χρειάζεσαι πριν ξεκινήσεις