Πώς μεταδίδεται ο κοροναϊός; Μπορεί να μεταδοθεί και από κάποιον ΧΩΡΙΣ συμπτώματα και που δεν νοσεί;

Έρευνα που μόλις δημοσιεύτηκε αναφέρεται στην περίπτωση μιας γυναίκας από την Κίνα που μετέδωσε τη νόσο COVID-19 σε πέντε ανθρώπους χωρίς η ίδια να έχει συμπτώματα.

Μπορεί ένας ασυμπτωματικός φορέας που δεν νοσεί να μεταδώσει τη λοίμωξη του κοροναϊού; Η πρόσφατη δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA είναι ανησυχητική για τον έλεγχο του κοροναϊού. (Μπορείς να διαβάσεις εδώ την έρευνα στα αγγλικά.)

Πώς μια γυναίκα χωρίς συμπτώματα «κόλλησε» 5 ανθρώπους

Η έρευνα αναφέρει την εμπειρία πέντε ασθενών με συμπτώματα από το αναπνευστικό και πυρετό που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο της πόλης Anyang στην Κίνα. Οι ασθενείς ήταν όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας που δέχτηκαν επίσκεψη μιας 20χρονης συγγενούς τους από τη Γουχάν. Η κοπέλα ήταν υγιής και ταξίδεψε στην πόλη Anyang, μια απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων. Μετά από μερικές μέρες, πέντε από τους συγγενείς της εμφάνισαν συμπτώματα της λοίμωξης από τον κοροναϊό ενώ η γυναίκα μπήκε σε απομόνωση για παρακολούθηση.

Η γυναίκα τελικά δεν αρρώστησε: Δεν παρουσίασε συμπτώματα από το αναπνευστικό ή από το γαστρεντερικό, ούτε πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο. Η ακτινογραφία της επίσης βρέθηκε απόλυτα φυσιολογική. Οι γιατροί συνέχισαν κάνοντάς της εξετάσεις για C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Τα επίπεδά της βρέθηκαν φυσιολογικά που σημαίνει πως δεν υπήρχε φλεγμονή. Αντίστοιχα φυσιολογικά ήταν και τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων, άρα δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από το ανοσοποιητικό της.

Ήταν φορέας του κοροναϊού χωρίς να έχει αρρωστήσει

Αλλά, τα τεστ επιβεβαίωσαν ότι είχε κολλήσει τον νέο κορωναϊό τον, SARS-CoV-2 όπως ονομάζεται πλέον. Και τα πέντε μέλη της οικογένειάς της, τέσσερις γυναίκες και ένας άντρας, παρουσίασαν όλοι τους τη λοίμωξη COVID-19. Κανένας τους δεν είχε επισκεφτεί τη Γουχάν ούτε είχε επαφή με άλλον από τη συγκεκριμένη πόλη.

Τι σημαίνει αυτό για το πώς μεταδίδεται ο κοροναϊός;

Οι ερευνητές είναι βέβαιοι πως η περίπτωση αυτή περιγράφει έναν ασυμπτωματικό φορέα που μεταφέρει τη λοίμωξη σε άλλους. Επειδή όμως είναι η πρώτη αναφορά, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Τι λένε οι συγγραφείς της μελέτης για την περίπτωση αυτή; «Εάν τα ευρήματα της μελέτης αυτή, που δίνουν ότι μεταδίδεται ο κοροναϊός και από ασυμπτωματικούς φορείς επαναληφθούν, η πρόληψη του κοροναϊού θα αποδειχτεί μεγάλη πρόκληση».

Ένα θετικό στοιχείο για το πώς μεταδίδεται ο κοροναϊός από ασυμπτωματικούς φορείς

Όταν μιλάμε για ασυμπτωματικό φορέα σημαίνει πως παρότι κάποιος έχει «κολλήσει» τον κοροναϊό δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Άρα δεν βήχει και δεν φτερνίζεται, που είναι οι δύο βασικοί τρόποι μετάδοσης του ιού. «Για το λόγο αυτό», εξηγεί ο καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, «δεν είναι σαφές το πόσο ρόλο μπορούν να παίξουν οι άνθρωποι αυτοί στη μετάδοση του SARS-CoV-2».

Διάβασε επίσης: Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα

Διάβασε επίσης: Τι να γνωρίζουμε αν έρθει ο νέος κοροναϊός στην Ελλάδα: Πόσο επικίνδυνος είναι, η μετάδοση, τα συμπτώματα, τα μέτρα προστασίας