Πώς θα απαλλαγείς από τα ακάρεα στο στρώμα (ξέρεις τι σου προκαλούν;)

Τα ακάρεα είναι μικρά αρθρόποδα και ταξινομούνται στην ομοταξία των αραχνιδών. Πώς θα απαλλαγείς από τα ακάρεα στο στρώμα;

Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες τον Αλέξη Βαρδάκη,

Υγιεινολόγο Τ.Ε. Msc, clearway.gr

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί κατά την διάρκεια του ύπνου  ή ακόμα και όταν ξυπνάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες έχεις βήχα, μπουκωμένη μύτη, πρησμένα κόκκινα μάτια, δύσπνοια, ανεξήγητη κούραση, γενικά αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και φαγούρα στο δέρμα

Ένας από τους λόγους, υψηλών πιθανοτήτων, που συμβαίνει αυτό σε σένα  ή σε κάποιο μέλος της οικογένειας σου, μπορεί να είναι τα ακάρεα.

Tι είναι τα ακάρεα

Τα ακάρεα είναι μικρά αρθρόποδα και ταξινομούνται στην ομοταξία των αραχνιδών.

Ένα άκαρι γίνεται δύσκολα ορατό με το ανθρώπινο μάτι καθώς έχει μέγεθος ακόμα και 0,08 του χιλιοστόμετρου. Τα ακάρεα βρίσκονται σχεδόν παντού στη βιόσφαιρα του πλανήτη μας, σε βάθος ακόμη και ως 10 μέτρα μέσα σε έδαφος με ανόργανα υλικά, σε πολικές ή τροπικές περιοχές και ερήμους,  σε κρύες ή θερμές πηγές, σε θαλάσσια βάθη ως και 5.000 μέτρα.

Το να απαλλαγούμε από αυτά κυριολεκτικά αποκλείεται, όμως αρκεί να ξέρουμε κάποια βασικά πράγματα για αυτά και την αντιμετώπισή τους.

Είτε το θέλουμε είτε όχι θα ζούμε με αυτά. Υπάρχουν και θα υπάρχουν σχεδόν πάντα μέσα στους χώρους μας όσο και αν χρησιμοποιούμε βιοκτόνα για να τα σκοτώσουμε. Είναι στη φύση τους.

Τι προκαλούν τα ακάρεα

Εκτός από το άκαρι της ψώρας (το οποίο παρουσιάζει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα), τα ακάρεα που μας απασχολούν περισσότερο από άποψη Δημόσιας Υγείας στους εσωτερικούς χώρους είναι τα “ακάρεα της οικιακής σκόνης”, τα οποία προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα και το έκζεμα και επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδα.

Συνήθως συγκεντρώνονται σε ζεστά και υγρά μέρη όπως τα στρώματα των κρεβατιών. Θεωρείται πως η εισπνοή τους από τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια του ύπνου εκθέτει το ανθρώπινο σώμα σε κάποια αντιγόνα που τελικά προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας.  Τα ακάρεα της σκόνης θεωρούνται από τα χειρότερα αλλεργιογόνα.

Και για να ακριβολογούμε αυτό που ευθύνεται στην πραγματικότητα για αυτές τις αλλεργικές αντιδράσεις δεν είναι τα ακάρεα αυτά καθ’ αυτά, αλλά τα περιττώματα αυτών μαζί με τα αποσυνθεμένα μέρη τους. Μάλιστα αυτά τα περιττώματα είναι τόσο μικρά που ο μόνος τρόπος να τα δούμε είναι υπό μορφή σκόνης αν είχαμε την δυνατότητα  να τα απομονώσουμε.

Τα ακάρεα γενικά χρειάζονται κυρίως θερμό και υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Έτσι το στρώμα που κοιμόμαστε είναι από τα καλύτερα μέρη για να ζήσουν και να αναπαραχθούν, αφού και θερμότητα βρίσκουν από το ανθρώπινο σώμα και υγρασία από τα υγρά που βγάζει το σώμα κατά την διάρκεια του ύπνου κυρίως με την μορφή ιδρώτα κλπ αλλά και τροφή από τα κύτταρα που φυσιολογικά αποβάλει το σώμα μας.

Σκέψου λοιπόν τώρα ένα στρώμα ύπνου να ζουν και να πολλαπλασιάζονται ακάρεα, όπου με τη σειρά τους φυσιολογικά όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί θα αποβάλλουν περιττώματα, τα οποία εγκλωβίζονται εκεί και πολλαπλασιάζονται και αυτά εκθετικά με τον καιρό που περνάει. Είναι κάτι που δεν φαίνεται αλλά υπάρχει.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς ταλαντευόμαστε πάνω στο στρώμα, αυτό συμπεριφέρεται ως φυσητήρας όλων αυτών των εγκλωβισμένων αλλεργιογόνων σε μορφή σκόνης. Έτσι αυτά βγαίνουν και αιωρούνται στο περιβάλλον του δωματίου για αρκετά μεγάλο διάστημα εξαιτίας του πολύ μικρού φυσικού τους βάρους και απολύτως λογικά τα εισπνέουμε καθ’όλη τη διάρκεια του ύπνου ή παραμονής στο δωμάτιο!

Πώς θα απαλλαγούμε από τα ακάρεα

Άρα, είναι κατανοητό ότι το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να βγάλουμε έξω αυτά τα περιττώματα από το στρώμα ανά κάποιο διάστημα.  Αυτό σωστά μπορεί να γίνει μόνο με επαγγελματικές βιοεφαρμογές, απορύπανσης, εξυγίανσης και αναζοωγόνησης με σωστά μηχανήματα και όχι με μια απλή ηλεκτρική σκούπα που μπορεί να μας φέρει άλλα αντίθετα αποτελέσματα για πολλούς λόγους.

(Ένας λιγότερο αποδοτικός τρόπος είναι να βγάλουμε τα στρώματα έξω στο μπαλκόνι και να τα τινάζουμε κάθε βδομάδα φορώντας υποχρεωτικά μάσκα και μόνο τις ημέρες που δεν έχει καυσαέριο η ατμόσφαιρα, κάτι το οποίο εκτός από κουραστικό δεν έχει και το ίδιο αποτέλεσμα).

Έτσι λοιπόν από την σκοπιά της Δημόσιας Υγείας ο επαγγελματικός βιοκαθαρισμός σε συνδιασμό με εξυγίανση και αναζοωγόνηση του περιβάλλοντα χώρου είναι απαραίτητος για την σωστή και σε βάθος καθαριότητα στρωμάτων, σαλονιών, χαλιών και μοκετών μέσα σε ένα χώρο και ο πιο σίγουρος και σωστός τρόπος για την αντιμετώπιση των ακάρεων σε όλους τους εσωτερικούς χώρους χωρίς την χρήση χημικών.