Πρώτες βοήθειες: Μάθε ΚΑΡΠΑ και καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και σώσε μια ζωή!

Οι γνώσεις ΚΑΡΠΑ -καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση- είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και στους ανθρώπους γύρω σου.

Ευχαριστούμε τις Γεωργία Αντωνοπούλου, διασώστρια - πλήρωμα ασθενοφόρου, και τη Γεωργία Χριστοπούλου, νοσηλεύτρια.

Ευχαριστούμε την ομάδα της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και τον ανθρωπιστικό οργανισμό Kids Save Lives για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας πρόσφεραν. Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα, θα βρεις όλες τις πληροφορίες στο www.eeepf.gr και www.kidssavelives.gr

Είσαι κόρη, μαμά, φίλη, σύζυγος, συνάδελφος... Θα μπορούσα να γράψω μια ατέλειωτη λίστα για τους λόγους που μπορεί κάποιος να αποφασίσει να κάνει ένα σεμινάριο για καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, της βασικής υποστήριξης για τη ζωή. Ο ουσιαστικότερος όμως είναι πως με τα «εφόδια» που θα πάρεις μπορείς να σώσεις κυριολεκτικά με τα χέρια σου μια ζωή.

Κι αυτό από μόνο του είναι ένας εξαιρετικός λόγος για να παρακολουθήσεις κι εσύ ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών. Spoiler: Μετά το ολιγόωρο σεμινάριο βασικής υποστήριξης για τη ζωή που κάναμε τα μέλη της ομάδας του Shape, αποφασίσαμε ομόφωνα ότι θα παρακολουθήσουμε όλες ολόκληρο το σεμινάριο.

5 ώρες για μια ζωή

Ένα σεμινάριο βασικής υποστήριξης για τη ζωή διαρκεί μερικές ώρες και μπορεί να αλλάξει ζωές, τη δική σου και των ανθρώπων που μπορεί κάποια στιγμή να σώσεις. Σου παρέχει επίσης πιστοποίηση ανανήπτη. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι διαθέτεις γνώσεις για να παρέμβεις έγκαιρα και να προσπαθήσεις να σώσεις έναν άνθρωπο σε άμεση ανάγκη. Ως

ομάδα του Shape παρακολουθήσαμε το Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (BLS), που είναι πιστοποιημένο από το European Resuscitation Council και πραγματοποιείται με πιστοποιημένους εκπαιδευτές.

Τι περιλαμβάνει;

  • Την έγκαιρη αναγνώριση του ασθενούς σε κίνδυνο,
  • την ενεργοποίηση του συστήματος Πρώτων Βοηθειών,
  • την εφαρμογή θωρακικών συμπιέσεων και εμφυσήσεων δηλαδή καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση,
  • την ασφαλή και κατάλληλη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή,
  • την τοποθέτηση του ασθενούς σε θέση ασφαλείας μετά την επιτυχή αναζωογόνηση,
  • όπως και την εφαρμογή πρώτων βοηθειών στην περίπτωση πνιγμονής.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο για καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση διαρκεί κάτι λιγότερο από 5 ώρες και μετά από μια σύντομη θεωρία περνάς στην πράξη, με «σενάρια» όπου καλείσαι να αντιδράσεις για να σώσεις το θύμα εφαρμόζοντας όσα έμαθες στο πρώτο μέρος του προγράμματος.

Πρώτες βοήθειες από τη φύση (για το τσίμπημα, το έγκαυμα, τα έντομα)

Yγιής καρδιά: Πώς θα κρατήσεις μακριά τα καρδιαγγειακά νοσήματα (ναι, αφορούν κι εμάς τις γυναίκες!)

Τι είναι το 30-2

Είναι ο βασικός ρυθμός για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνεις θωρακικές συμπιέσεις, ο ρυθμός είναι 30 συμπιέσεις και 2 αναπνοές με ρυθμό περίπου 100-120 το λεπτό. Βασική κίνηση, να έχεις πρώτα γείρει απαλά το

κεφάλι του θύματος προς τα πίσω ώστε να έχει ανοίξει ο αεραγωγός.

4 πρακτικές συμβουλές για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

1/ Η δική σου ασφάλεια αλλά και των γύρω είναι πρώτιστης σημασίας προτού παρέμβεις για να βοηθήσεις ένα θύμα. Αν δεν μπορείς να το κάνεις με ασφάλεια, απλά δεν το κάνεις.

2/ Έχεις το ηθικό «δικαίωμα» να προσπαθήσεις να βοηθήσεις στο βαθμό που μπορείς και θέλεις. Κανείς δε θα σου ζητήσει το λόγο γιατί δεν έκανες «κάτι παραπάνω».

3/ Ακόμα και το να τηλεφωνήσεις στις Πρώτες Βοήθειες και να μείνεις μαζί με το θύμα μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο είναι αρκετή βοήθεια.

4/ Ο φόβος είναι αυτός που μας εμποδίζει να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ένα συνάνθρωπό μας που αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζεις όταν τηλεφωνείς στο ΕΚΑΒ για να ζητήσεις βοήθεια

Λες το ονοματεπώνυμο και την ακριβή διεύθυνση όπου βρίσκεσαι. Αν δεν ξέρεις οδό και αριθμό, προσπαθείς να δώσεις ένα σημείο αναφοράς στον άνθρωπο που λαμβάνει την κλήση.

Περιγράφεις με ακρίβεια το περιστατικό, ώστε να γίνει κατανοητό στο κέντρο κλήσης πόσο επείγουσα είναι η αποστολή ασθενοφόρου. Εάν το θύμα δεν αναπνέει, είναι πολύ σημαντικό να το πεις εκείνη τη στιγμή.

Μπορεί να σε ρωτήσουν αν έχεις επιβεβαιώσει το γεγονός ότι δεν αναπνέει. Ένας βασικός τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να βάλεις το αφτί σου στο στόμα του για 10 δευτερόλεπτα και να ελέγχεις ταυτόχρονα με τα μάτια σου το στέρνο του για να δεις αν ανασηκώνεται.

Ρωτάς το Κέντρο αν χρειάζονται κάποια άλλη πληροφορία από εσένα και κλείνεις πάντα τελευταία το τηλέφωνο.

Εάν το θύμα αναπνέει και τους το έχεις αναφέρει, ελέγχεις ξανά κάθε 10 λεπτά ότι συνεχίζει να αναπνέει. Στην περίπτωση που δε συμβαίνει αυτό, τηλεφωνείς ξανά και τους λες το νέο αυτό στοιχείο ώστε η κλήση να γίνει πραγματικά επείγουσα.

Να θυμάσαι: Η έγκαιρη καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και η έγκαιρη απινίδωση (μέσα σε 1-2 λεπτά) μπορούν να αυξήσουν την επιβίωση πάνω από 60%.