Σύγχυση κύκλου: Πόσες ημέρες πρέπει πραγματικά να υπάρχουν μεταξύ των περιόδων;

Ένας πλήρης οδηγός για κάθε γυναίκα.

Συχνά αναφέρεται ως «μηνιαία» περίοδος. Όμως, εκτός από όσες χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά, λίγες είναι όσες έχουν έναν ακριβή κύκλο 28 ημερών. Ποιος είναι ο μέσος χρόνος μεταξύ των περιόδων και τι μπορεί να είναι έξω από τη σφαίρα του «φυσιολογικού»;

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας προετοιμάζεται για ένα μωρό - ξανά και ξανά και ξανά. Κάθε μήνα το σώμα μας προετοιμάζει τη μήτρα μας για εγκυμοσύνη με επένδυση της μήτρας με αίμα και ιστό, ενώ οι ωοθήκες μας απελευθερώνουν ένα ωάριο που είναι έτοιμο και περιμένει σπέρμα.

Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, η επένδυση της μήτρας αποβάλλεται με τη μορφή της μηνιαίας περιόδου, Η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου μείνει μια γυναίκα έγκυος ή περάσει στην εμμηνόπαυση ή υποβληθεί σε κάποια διαδικασία που αλλάζει το αναπαραγωγικό σύστημα.

Παρόλο που πρόκειται για απλή διαδικασία, υπάρχει πάντα χώρος για κάποια παραλλαγή. Μερικοί εμμηνορροϊκοί κύκλοι είναι φυσικά μακρύτεροι ή μικρότεροι από άλλους - δηλαδή οι περίοδοι είναι πιο κοντά ή πιο μακριά η μία από την άλλη. Επιπλέον, άλλα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μπορεί μερικές φορές να επηρεάσουν και τη διάρκεια του κύκλου.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν σε ακανόνιστες περιόδους, καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε για να επαναφέρουμε τον κύκλο μας.

Πόσο συχνός πρέπει να είναι ένας κύκλος;

Ένας μέσος εμμηνορροϊκός κύκλος έχει διάρκεια 28 ημερών, που σημαίνει ότι υπάρχουν 28 ημέρες μεταξύ της έναρξης της μιας περιόδου και της έναρξης της επόμενης. Όμως ο μέσος όρος δεν σημαίνει απαραίτητα και ο κανονικός. Μόνο το 10 με 15% των γυναικών έχουν κύκλους 28 ημερών και, από ιατρική άποψη, ένας φυσιολογικός εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να είναι από 21 έως 35 ημέρες. Και κάτι ακόμη: Είναι επίσης εντάξει για έναν κύκλο να είναι λίγο μεγαλύτερος ή λίγο μικρότερος από μήνα σε μήνα. Ενώ μερικές γυναίκες μπορούν να προβλέψουν την ακριβή ημέρα (και ίσως ακόμη και την ακριβή ώρα της ημέρας) που θα έρθει η περίοδός τους, αυτό σίγουρα δεν ισχύει για τις περισσότερες.

Εάν έχεις μεγαλύτερο κύκλο

Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι θεωρούνται μεγαλύτεροι από το κανονικό εάν περάσουν περισσότερες από 35 ημέρες μεταξύ των περιόδων. Ονομάζεται ολιγομηνόρροια και μπορεί να έχει διάφορες αιτίες:

Η ηλικία: Οι κύκλοι τείνουν να είναι λίγο μεγαλύτεροι στα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη της περιόδου.

Το βάρος: Το να έχει μια γυναίκα πολύ λίγο σωματικό λίπος μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση ή ακόμη και διακοπή της περιόδου. Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα διατροφικής διαταραχής ή ακραίας άσκησης ή αθλητικής προπόνησης. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να έχει κάποιο αντίκτυπο.

Ορισμένες παθήσεις των ωοθηκών: Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και το σύνδρομο ανεπάρκειας των ωοθηκών (πρώιμη εμμηνόπαυση) μπορεί να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν τις περιόδους.

Προβλήματα του θυρεοειδούς: Συγκεκριμένα, ένας ανενεργός θυρεοειδής μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή ορμονών που προκαλούν ωορρηξία.

Ζητήματα ψυχικής υγείας: Τόσο η κατάθλιψη όσο και τα υψηλά ποσοστά στρες σχετίζονται με ακανόνιστους κύκλους.

Όγκοι της υπόφυσης: Η υπόφυση είναι υπεύθυνη για την παραγωγή των ορμονών που ελέγχουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Όμως, οι όγκοι της υπόφυσης (που είναι συνήθως καλοήθεις) μπορούν να βλάψουν αυτό το σύστημα.

Εμμηνόπαυση, πρόωρη ή και στην ώρα της: Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση περιλαμβάνει μεγάλες εναλλαγές ορμονών, πράγμα που σημαίνει ότι η περίοδος μπορεί να γίνει ακανόνιστη ή ακόμη και να εξαφανιστεί εντελώς για ένα μήνα ή δύο.

Οι κύκλοι μεγαλύτερης διάρκειας από το μέσο όρο δεν είναι αυτόματα προβληματικοί (ειδικά αν πρόκειται για μία εφάπαξ κατάσταση), αλλά συχνά μπορούν να αποτελούν σημάδι ενός υποκείμενου ζητήματος. Τα άτομα που έχουν λιγότερες περιόδους (π.χ. η περίοδος τους εμφανίζεται μόνο μερικές φορές το χρόνο με αρκετούς μήνες μεταξύ τους) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου. Επιπλέον, οι μεγάλοι κύκλοι θα μπορούσαν να δυσκολέψουν μία γυναίκα να μείνει έγκυος. Επομένως, εάν παρατηρήσεις ότι οι περίοδός σου είναι συνεχώς ακανόνιστη, αξίζει να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Αν έχεις πιο σύντομο κύκλο

Πολύ σύντομοι κύκλοι μπορεί να φαίνονται σαν μηνιαίοι περίοδοι. Αλλά αυτό που πιθανώς υφίσταται είναι μία περίοδος και μία μεσοκυκλική σταγονοειδής αιμόρροια, η οποία μπορεί να έχει πολλές πιθανές αιτίες, όπως:

Όλα τα πράγματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη: Μπορεί να υπάρξει αιμορραγία εμφύτευσης τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης. Η αποβολή - η οποία επίσης συχνά συμβαίνει πριν καν καταλάβει μια γυναίκα ότι είναι έγκυος.

Ορμονικά θέματα: Όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία μεταξύ περιόδων.

Ινομυώματα και κύστεις: Και τα δύο είναι κοινές παθήσεις και συνήθως ακίνδυνες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν έντονη αιμορραγία που πιθανότατα να φανεί σα δεύτερη περίοδος.

Ενδομητρίωση: Εκτός από την αιμορραγία κανονικής περιόδου, οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν αιμορραγία από κύτταρα και ιστούς έξω από τη μήτρα. Και μπορεί να είναι ακανόνιστο και επώδυνο.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Τα χλαμύδια και η γονόρροια μπορούν να προκαλέσουν βαριά αιμορραγία και αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.

Εμμηνόπαυση, νωρίς ή και στην ώρα της: Οι υψηλές ορμόνες μπορούν να κάνουν τους κύκλους σας μακρύτερους ή πιο σύντομους.

Πολύποδες: Είτε στη μήτρα είτε στον τράχηλο, μπορεί επίσης να προκαλέσουν περισσότερη αιμορραγία.

Ακριβώς όπως και με τους πολύ μεγάλους κύκλους, αυτοί που είναι πολύ σύντομοι ή εξαιρετικά ανώμαλοι μπορούν σίγουρα να αποτελούν ένδειξη ενός υποκείμενου προβλήματος. Και αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, το ζήτημα πιθανό να έχει αντίκτυπο στη γονιμότητά σου, οπότε αξίζει να τα αναφέρεις στον γιατρό σας εάν αρχίσουν να συμβαίνουν συχνά.

Πώς να παρακολουθείς τον κύκλο σου

Η παρακολούθηση της περιόδου σου είναι σίγουρα μια καλή ιδέα. Δεδομένου ότι ο κύκλος σου μπορεί να σε καθοδηγήσει σε άλλα πράγματα που ίσως συμβαίνουν στο σώμα σου, είναι ένα είδος «παραθύρου» για τη γενικότερη υγεία σου. Και αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, το να γνωρίζεις πότε έχεις περίοδο καθιστά ευκολότερο να καταλάβεις πότε πραγματοποιείται η ωορρηξία.

Και είναι πολύ εύκολο. Μπορείς να ακολουθήσεις την παλιά σχολή και να σημειώνεις πότε ξεκινάνε και σταματούν οι περίοδοί σου σε ένα ημερολόγιο. Μετά από μερικούς μήνες θα έχεις μια πολύ καλή εικόνα για το πόσο καιρό διαρκούν οι κύκλοι σου και πότε είναι πιθανό να έρθει η επόμενη περίοδός σου.

Ακόμη, υπάρχουν ειδικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα δεδομένα σου για να προβλέψουν πότε θα έρθει η επόμενη περίοδος, κάνοντας βασικά τη δουλειά για εσένα. Θα σου πουν επίσης πότε είναι πιθανό να έχεις ωορρηξία, ώστε να γνωρίζεις την καλύτερη στιγμή για σεξ εάν προσπαθείς να μείνεις έγκυος.

Πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις παρατυπίες του κύκλου σου

Εάν νιώθεις πως η περίοδός σου είναι εντελώς εκτός του ελέγχου, μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου μπορεί να είναι αρκετές για να ανακτήσεις τον έλεγχο.

Για παράδειγμα: 

Επιδίωξε ένα υγιές βάρος: Το να είσαι κάτω από το κανονικό βάρος ή υπέρβαρη μπορεί να επηρεάσει και τους κύκλους σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα διατροφικών διαταραχών, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Διαχειρίσου το άγχος σου: Βρες μερικούς τρόπους που σας βοηθούν να απαλλαγείτε από το στρες και εφαρμόστε τους στην καθημερινότητά σας. Καθώς η διάθεσή σας βελτιώνεται, οι κύκλοι σας μπορεί να αρχίσουν να εξισορροπούνται.

Γυμνάσου: Η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση του βάρους και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει την κανονικότητα της περιόδου. Η γιόγκα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες τακτικής εξάσκησης για να αποκομίσεις τα πλήρη οφέλη.

Απόκλεισε τις υποκείμενες νόσους: Εάν η ακανόνιστη περίοδος οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, η αντιμετώπιση της βασικής αιτίας θα μπορούσε να την επαναφέρει.

Σκέψου τα αντισυλληπτικά χάπια: Αυτά κάνουν τις περιόδους πιο ακριβείς.

Εάν οι περίοδοί σου είναι λιγότερο από 21 ημέρες ή περισσότερο από 35 ημέρες θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απλώς ένας παράξενος μήνας, αλλά θα μπορούσε να υπάρχει και ένα υποκείμενο ζήτημα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Άλλα περίεργα φαινόμενα στην περίοδο που απαιτούν κλήση στον γιατρό:

  • Οι περίοδοι αρχίζουν να είναι ακανόνιστες ή επώδυνες, φαινομενικά από το πουθενά.
  • Δεν υπάρχει περίοδο για περισσότερες από 90 ημέρες χωρίς να είστε έγκυος.
  • Κηλίδες αίματος.
  • Οι περίοδοι υπερβαίνουν τις 7 ημέρες ή είναι εξαιρετικά βαριές.
  • Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του μεγαλύτερου και του μικρότερου κύκλου.

Διάβασε ακόμα: Άστατη περίοδος; 5 συμπτώματα και η ερμηνεία τους

Διάβασε ακόμα: Διάρροια στην περίοδο ή δυσκοιλιότητα: Γιατί συμβαίνει;