Φταίνε οι ορμόνες που δεν μπορείς ν'αδυνατίσεις;

Ο θυρεοειδής σου αδένας παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου χρησιμοποιεί την ενέργεια.


Και τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο διακριτικά που ακόμη και ο γιατρός σου να μην τα έχει αντιληφθεί.

Μία πιθανή αιτία είναι και οι ορμόνες που βρίσκονται σε ανισσοροπία.


Μία στις δέκα γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης εμφανίζουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ), μια κατάσταση στην οποία οι ωοθήκες της γυναίκας παράγουν μεγάλη ποσότητα ανδρικών ορμονών.

Πέρα από τα προβλήματα ωορρηξίας και υπογονιμότητας που προκαλεί, το ΣΠΩ μπορεί να συνοδεύεται από αντίσταση στην ινσουλίνη, μια δυσλειτουργία στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου επεξεργάζεται το σάκχαρο του αίματος η οποία συνδέεται συχνά με την αυξημένη αποθήκευση λίπους, ειδικά γύρω από τη μέση. Αν δε θεραπευτεί, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου ΙΙ.



Διάβασε στην επόμενη σελίδα ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα, πώς μπορείς να ελέγξεις τις ορμόνες σου, και ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία.



 

  • Συμπτώματα που πρέπει να σε κινητοποιήσουν ; Ακανόνιστες περιόδοι, υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα, ακμή, ανδρικού τύπου αλωπεκία και δυσκολία να μείνεις έγκυος, συνοδευόμενα από ανεξήγητη αύξηση βάρους (αν και δεν έχουν όλες οι γυναίκες με ΣΠΩ προβλήματα βάρους).

  • Πώς να το ελέγξεις: «Ο γυναικολόγος σου μπορεί να ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών σου για ανισορροπία της τεστοστερόνης, της προγεστερόνης και των οιστρογόνων» επισημαίνει ο Σπύρος Γράψας, χειρουργός γυναικολόγος-μαιευτήρας. Μπορεί, επίσης, να σου συνταγογραφήσει εξετάσεις για τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης ή να κάνει υπέρηχο για να ελέγξει για κύστες στις ωοθήκες σου.

  • Πώς θεραπεύεται: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι συνήθως το πρώτο βήμα. Αν ήδη τρως υγιεινά (δες εδώ τη Shape ορμονική δίαιτα για να ελέγξεις τις ορμόνες σου) και ασκείσαι τακτικά, μπορεί να χρειάζεται να κάνεις κάποια άλλη αλλαγή για να δεις αποτελέσματα. Αν έχεις αντίσταση στην ινσουλίνη, θα χρειαστεί να μειώσεις ή να κόψεις τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα πρόσθετα σάκχαρα. Αν έχεις κάνει αυτές τις αλλαγές και δε βλέπεις ακόμη διαφορά, ο γιατρός σου μπορεί να σου συνταγογραφήσει ένα φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και συμβάλλει στο να έχεις κανονική ωορρηξία (αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος).