Μήπως σε... παχαίνει ο θυρεοειδής; Μάθε πώς ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με την αύξηση βάρους

Μπορεί να σε παχαίνει ο θυρεοειδής ή για την ακρίβεια μια δυσλειτουργία του; Ανακάλυψε τη σχέση του με τα περιττά κιλά.

Μπορεί να σε παχαίνει ο θυρεοειδής; Αν η ερώτηση ακούγεται αφελής, η αλήθεια είναι πως ο υποθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους.

Οι περισσότερες από εμάς γνωρίζουμε ήδη πως το να τρώμε λιγότερο και να κινούμαστε περισσότερο είναι τα μυστικά για να χάσουμε τα επιπλέον κιλά. Μήπως όμως ευθύνεται ο θυρεοειδής σου; Αν όμως τα κάνεις όλα σωστά και δεν μπορείς να χάσεις βάρος ή παίρνεις κιλά, ίσως να έχεις ένα υποβόσκον πρόβλημα υγείας που σαμποτάρει τις προσπάθειές σου.

Μήπως σε παχαίνει ο θυρεοειδής σου;

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου χρησιμοποιεί την ενέργεια. Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής (υποθυρεοειδισμός) μειώνει το μεταβολικό ρυθμό, την παραγωγή ενέργειας και την κινητοποίηση των τριγλυκεριδίων, δυσκολεύει την απώλεια λίπους. Ορισμένοι εκτιμούν πως έως και το 10% των ενηλίκων πάσχει από υποθυρεοειδισμό, ο οποίος είναι πιο συχνός στις γυναίκες και πιο συχνά διαγιγνώσκεται στη δεκαετία των 40 και των 50.

Μήπως έχω υπερθυρεοειδισμό; Οι 12 ενδείξεις που θα σε οδηγήσουν στον ενδοκρινολόγο

Διαταραχές του θυρεοειδούς: 18 σημάδια που δείχνουν ότι ο θυρεοειδής σου δε λειτουργεί σωστά

Δες τις ενδείξεις του υποθυρεοειδισμού και τι μπορείς να κάνεις

  • Θα μπορούσες να είσαι εσύ; Πέρα από την αύξηση του βάρους και την αδυναμία να χάσεις κιλά, μπορεί επίσης να παρατηρήσεις κόπωση, τριχόπτωση, ξηρό δέρμα, πόνο στις αρθρώσεις και μυϊκή αδυναμία, βαριές περιόδους, αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, ακόμη και κατάθλιψη. Πολλοί άνθρωποι με ήπιο υποθυρεοειδισμό απλά νιώθουν πεσμένοι, χωρίς εμφανή συμπτώματα ότι είναι πραγματικά άρρωστοι.
  • Πώς να το ελέγξεις: «Ζήτησε από τον ενδοκρινολόγο να σου γράψει μια αιματολογική εξέταση TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη). Γενικά, όσο πιο αυξημένη είναι η TSH τόσο πιο αργός είναι ο θυρεοειδής σου. Παρότι, οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται ανάμεσα στο 0,45 και 4,5, αν οι δικές σου είναι πάνω από το 2, μπορεί και πάλι να βασανίζεσαι να χάσεις βάρος» εξηγεί η Θένια Κουτσούμπα, ενδοκρινολόγος. «Ο ενδοκρινολόγος μπορεί, επίσης, να ελέγξει τα επίπεδα των Τ-3 και Τ-4, των δύο βασικών ορμονών του θυρεοειδούς. Ωστόσο ο υποθυρεοειδισμός δεν είναι πάντα ένα απλό παιχνίδι αριθμών. Όλο και περισσότεροι γιατροί συνεκτιμούν σήμερα τα συμπτώματα και όχι μόνο τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων. Αν δεν αισθάνεσαι καλά, συνήθως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο θυρεοειδής σου δε λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε για το σώμα σου» εξηγεί η ειδικός.
  • Πώς θεραπεύεται: Με χαμηλή δόση θυρεοειδικής ορμόνης Τ-4. Αν τα συμπτώματά σου δε βελτιωθούν, ο ενδοκρινολόγος θα κρίνει μήπως πρέπει να αυξηθεί η δόση ή να αλλάξεις τα φάρμακά σου σε συνδυασμό Τ-3 και Τ-4.