Τι είναι η ανοσία της αγέλης; Γιατί η Βρετανία τη συζητά ως προστασία από τον κορονοϊό;

Η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται πως επιλέγει την ανοσία της αγέλης για την προστασία από τον κορονοϊο.

Την ανοσία της αγέλης την ακούμε συνήθως αναφορικά με τα εμβόλια. Τώρα όμως γίνεται λόγος γι' αυτήν καθώς στη Μεγάλη Βρετανία συζητάται να επιλεγεί ως τρόπος για την προστασία από τον κορονοϊό.

Τι είναι η ανοσία της αγέλης;

Μια επιστημονική προσέγγιση για την ερμηνεία του όρου αυτού, αναφέρεται στο ποσοστό των ατόμων με ανοσία σε μια συγκεκριμένη ασθένεια. Η ανοσία της αγέλης είναι η προστασία που εξασφαλίζεται στα άτομα από μια μεταδοτική ασθένεια που οφείλεται στην ανοσοποίηση μιας μεγαλύτερης ομάδας γύρω τους στη συγκεκριμένη νόσο. Η ανοσοποίηση αυτή γίνεται συνήθως μέσω των προφυλακτικών εμβολιασμών. Μπορεί να συμβεί όμως και όταν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού (άνω του 60%) νοσήσει από τη συγκεκριμένη ασθένεια και αναπτύξει αντισώματα σε αυτήν.

Ανοσία της αγέλης και κορονοϊός

«Η ανοσία της αγέλης εκφράζει το φαινόμενο όπου άτομα με αυξημένο κίνδυνο νόσησης προστατεύονται από μια λοίμωξη επειδή περιβάλλονται από ανθρώπους που έχουν αναπτύξει ανοσία σε αυτήν» σχολιάζει ο Willem van Schaik, καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham στη Μ. Βρετανία. «Έτσι, ελαχιστοποιείται η εξάπλωση του ιού. Μέχρι πρόσφατα μιλούσαμε για την ανοσία της αγέλης αναφορικά με τους εμβολιασμούς. Εάν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, θα προσφέρουν την προστασία της αγέλης σε έναν μικρό αριθμό ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί π.χ. λόγω ηλικίας ή για ιατρικούς λόγους.

Το μεγάλο πρόβλημα με τον κορονοϊό είναι πως πρόκειται για έναν νέο ιό που δεν έχει μολύνει ξανά τον πληθυσμό. Αυτό σημαίνει πως όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν. Η ανοσία της αγέλης για τον κορονοϊό θα επιτευχθεί μόνο εάν εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού - μόνο που θα χρειαστεί να περιμένουμε να δημιουργηθεί το εμβόλιο. Ένας άλλος τρόπος να ανοσοποιηθεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι να νοσήσει και να αναπτύξει με τρόπο ανοσία απέναντι στον ιό» εξηγεί ο καθηγητής.

Πόσοι πρέπει να αρρωστήσουν από τον κορονοϊό για να αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης;

«Δυστυχώς, μια πολύ χονδρική εκτίμηση υποδεικνύει πως θα φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης για τη νόσο Covid-19 όταν θα έχει ανοσία περίπου το 60% του πληθυσμού. Και, μην το ξεχνάμε, την ανοσία αυτή την αποκτά σήμερα μόνο μέσω της νόσησης από τον κορονοϊό». Αυτή είναι μια στρατηγική που σκέφτεται να υιοθετήσει η Μεγάλη Βρετανία, η οποία όμως σημαίνει πως μόνο στη Μεγάλη Βρετανία θα νοσήσουν περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι. «Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς τι θα σημαίνει αυτό σε κόστος ανθρώπινης ζωής, μια συντηρητική όμως εκτίμηση καταλήγει σε 10.000 θανάτους χωρίς να αποκλείεται ένα νούμερο όπως 100.000 θάνατοι.

Ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει αυτό είναι να επιμηκυνθεί πολύ το διάστημα νόσησης ώστε να μην κατακλυστεί με βαριά ασθενείς το σύστημα υγείας της Βρετανίας. Σε αυτό μπορεί ν συμβάλει ο κοινωνικός αποκλεισμός. Η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει πως αυτή η διαδικασία είναι διαχειρίσιμη και η σταδιακή απόκτηση της ανοσίας της αγέλης είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της λοίμωξης Covid-19» καταλήγει ο καθηγητής.

Η Μεγάλη Βρετανία ωστόσο παραμένει η μόνη χώρα που συζητά να υιοθετήσει αυτό το μοντέλο, το οποίο μέχρι στιγμής ξεφεύγει από τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διαχείριση της νόσου.

Διάβασε επίσης: Το ζεστό μπάνιο προστατεύει από τον κορονοϊό; Απαντήσεις και μύθοι για τον κορονοϊό από τον ΠΟΥ

Διάβασε επίσης: Καρδιαγγειακά νοσήματα και κορονοϊός: Ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ εξηγεί τι ισχύει και πώς θα προστατευτούμε