Τι είναι η θυρεοειδεκτομή σε δύο στάδια; Ο ειδικός απαντά

Τι είναι η θυρεοειδεκτομή σε δύο στάδια, πότε είναι απαραίτητη και ποια είναι η «στρατηγική κίνηση»;

Από τον Κυριάκο Θ. Βαμβακίδη, χειρουργό, διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Κεντρικής Κλινικής Αθηνών (www.drvamvakidis.gr)

Η θυρεοειδεκτομή σε δύο στάδια είναι μια κορυφαία κίνηση στρατηγικής στη χειρουργική σκακιέρα! Τα νεοπλάσματα του θυρεοειδούς αδένα αντιμετωπίζονται κυρίως χειρουργικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το ραδιενεργό ιώδιο αποτελεί ενδεδειγμένη συμπληρωματική θεραπεία μετά το χειρουργείο. Η επέμβαση εκλογής στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι η ολική θυρεοειδεκτομή με/ ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό.

θυρεοειδεκτομή: Η επέμβαση και οι προκλήσεις της

Ο ασθενής μεταφέρεται στο χειρουργείο με σκοπό να αφαιρεθεί ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας, δηλαδή και οι δύο λοβοί του. Είναι γνωστό ότι πίσω από κάθε λοβό πορεύεται ένα νεύρο το οποίο δίνει κίνηση στην σύστοιχη φωνητική χορδή. Αν ένα νεύρο υποστεί βλάβη κατά το χειρουργείο η σύστοιχη φωνητική χορδή παραλύει και ο ασθενής εμφανίζει βραχνή φωνή. Η βλάβη συνήθως είναι προσωρινή και οφείλεται στην έλξη του αδένα κατά την επέμβαση. Η πιθανότητα να συμβεί είναι πολύ μικρή, 3-4% και υποστρέφεται σε λίγες εβδομάδες. Η βλάβη μπορεί να διαγνωστεί με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης με τη χρήση της διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης (νεύροδιεγέρτης). Αν ο χειρουργός συνεχίσει την επέμβαση για να αφαιρέσει και την δεύτερη πλευρά βάζει σε κίνδυνο και το νεύρο της άλλης πλευράς. Αν και το δεύτερο νεύρο σταματήσει να λειτουργεί τότε ο ασθενής αδυνατεί να μιλήσει, και μπαίνει σε κίνδυνο και η αναπνοή του, γεγονός που συχνά κάνει απαραίτητη τη διενέργεια τραχειοτομής.

Η στρατηγική κίνηση

Είναι έτσι στην διακριτική ευχέρεια του χειρουργού εφόσον διαπιστώσει με τον νευροδιεγέρτη ότι το νεύρο της πρώτης πλευράς σταμάτησε να λειτουργεί να παραιτηθεί από την εκτομή της δεύτερης πλευράς, μηδενίζοντας ουσιαστικά την πιθανότητα αμφοτερόπλευρης παράλυσης και τραχειοτομής. Η δεύτερη πλευρά μπορεί να αφαιρεθεί με απόλυτη ασφάλεια σε δεύτερο χρόνο λίγο καιρό μετά την πρώτη επέμβαση όταν η βλάβη στην πρώτη πλευρά έχει αποκατασταθεί.

Η στρατηγική αυτή ονομάζεται θυρεοειδεκτομή σε δύο στάδια και είναι η ασφαλέστερη επιλογή στην χειρουργική του θυρεοειδούς. Ειδικά σε περιπτώσεις καλοήθων όζων ή μικρών -κάτω του εκατοστού- καρκίνων θυρεοειδούς, που δεν αποτελούν απειλή για τον ασθενή, θα ήταν αχρείαστο ρίσκο η συνέχιση της επέμβασης που θα έθετε σε κίνδυνο την αναπνοή του ασθενούς.

Διάβασε επίσης: Μήπως έχω υποθυρεοειδισμό; 15 πιθανά συμπτώματα

Διάβασε επίσης: Θυρεοειδής και εμμηνόπαυση: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις