Αν αγαπάς τις παραδοσιακές πίτες, αλλά θέλεις κάτι διαφορετικό, η φαλaφοτυρόπιτα είναι η τέλεια επιλογή για εσένα! Πρόκειται για μια πρωτότυπη παραλλαγή της γνωστής σπανακόπιτας, μόνο που εδώ ο ρόλος του σπανάκιου αντικαθίσταται από τα ρεβύθια.
Μπορεί να μην είσαι λάτρης των ρεβυθιών, αλλά με τη συγκεκριμένη συνταγή, που έχει επιμεληθεί η διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου (@dimidiet), θα τα απολαύσεις ακόμα κι αν μέχρι τώρα τα απέφευγες. Σε αυτή την εκδοχή, τα ρεβύθια δένουν τέλεια με τυριά, δίνοντας μια πλούσια, θρεπτική και γευστική πίτα που θυμίζει την αγαπημένη σου σπανακόπιτα, αλλά με μια πιο πρωτότυπη πινελιά!
Επιπλέον, η συνταγή είναι χωρίς γλουτένη, καθιστώντας την ιδανική για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή ευερέθιστο έντερο, προσφέροντας έτσι μια πιο ελαφριά επιλογή που θα σε κάνει να νιώσεις καλά χωρίς καμία ενόχληση. Αν ψάχνεις λοιπόν έναν τρόπο να εντάξεις τα ρεβύθια στη διατροφή σου, αυτή η φαλaφοτυρόπιτα είναι η ιδανική λύση, αφού μπορεί να σε κάνει να αγαπήσεις ένα υλικό που ίσως δεν προτιμούσες μέχρι σήμερα!
Συνταγή για φαλαφοτυρόπιτα
*Περίπου 9 κομμάτια
Υλικά:
- 240 γρ ρεβύθια βρασμένα (περίπου 100 γρ άβραστα)
- 2 αυγά
- 1 κ.σ ελαιόλαδο
- 70 γρ σπανάκι ψιλοκομμένο
- 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 15 γρ μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 100 γρ φέτα
- 60 γρ μοτσαρέλα ή κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών
- 40 γρ ελιές (προαιρετικά)
- Λίγο μπούκοβο και καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)
- Αλάτι, πιπέρι
- Μπόλικο σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1) Χτύπα τα ρεβύθια με τα αυγά και το ελαιόλαδο και άδειασε το μίγμα σε ένα μπολ
2) Πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σουσάμι, και ανακάτεψε καλά
3) Άπλωσε το μίγμα σε ένα ταψάκι ή πυρέξ (20x22) και πασπάλισε με μπόλικο σουσάμι
4) Ψήσε το για 30-35 λεπτά στους 180°C μέχρι να ροδίσει
Διάβασε επίσης:
Ρεβίθια: 5 λόγοι που σε βοηθούν να χάσεις εύκολα βάρος
Σοκολατένιο κέικ από ρεβύθια - Μια υγιεινή εναλλακτική χωρίς αλεύρι
Τι μας προσφέρουν τα ρεβίθια και γιατί είναι το νέο it food;