Ρεβίθια: 5 λόγοι που σε βοηθούν να χάσεις εύκολα βάρος

Πρόσθεσε τα στη σαλάτα, στο τοστ ή απόλαυσέ τα ως κύριο γεύμα.

ρεβυφια_διατροφη Istock

Τα ρεβίθια περιέχουν πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, του σιδήρου, του φωσφόρου και του μαγνησίου. Γευστικά και εύκολα στο μαγείρεμα, μπορείς να συμπεριλάβεις αυτό το όσπριο στα ορεκτικά ή ως βασικ μέρος του γεύματός σου.

Τα ρεβίθια είναι ένα από τα πιο ευρέως γνωστά όσπρια στον κόσμο. Μερικά πιθανά οφέλη από τα ρεβίθια περιλαμβάνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, τη διαχείριση του βάρους και την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και του εντέρου. Τα ρεβίθια είναι φυσικά χωρίς γλουτένη και δεν είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο, επομένως δεν ενέχουν πολλούς κινδύνους.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα ρεβίθια μπορεί να κάνουν την διαφορά στη διατροφή σου, και να είναι το κλειδί για την αποφυγή του φουσκώματος και άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων.

Διάβασε επίσης: Γλυκά ρεβίθια: Ένα ιδανικό και super θρεπτικό go - to σνακ

Ρεβίθια: 5 λόγοι που σε βοηθούν να χάσεις εύκολα βάρος

ρεβυθια_διατροφη
Istock

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Μία μερίδα ρεβίθια περιέχει περίπου 10 γραμμάρια φυτικών ινών που ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα και καταστέλλουν το αίσθημα της πείνας. Είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τη διαχείριση του βάρους σου. Πιο συγκεκριμένα, τα ρεβίθια περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία υγιών βακτηρίων του εντέρου και μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση του βάρους. Αν και η σύνδεση δεν είναι απολύτως σαφής, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με ποικίλο μικροβίωμα του εντέρου έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λαχτάρα για γλυκά και λίπος στην κοιλιά.

Μπορεί να προκαλέσουν ένα "θερμικό αποτέλεσμα"

Τα ρεβίθια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και η επαρκής ποσότητα κατανάλωσης αυτού του μακροθρεπτικού συστατικού είναι το κλειδί για την επίτευξη απώλειας βάρους. Η πρωτεΐνη βοηθά στη ρύθμιση της πείνας και των σχετικών ορμονών, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κορεσμό, ενώ υποστηρίζει επίσης τον μεταβολισμό. Επιπλέον, η πρωτεΐνη έχει υψηλότερη "θερμική επίδραση" σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και το λίπος, που σημαίνει ότι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες αφομοιώνοντας την πρωτεΐνη από ό,τι με αυτά τα άλλα δύο μακροθρεπτικά συστατικά.

Η φυτική πρωτεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους

Είναι πιθανό ότι η κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης που βρίσκεται σε τροφές όπως τα ρεβίθια, η κινόα και η σόγια για μεσημεριανό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της λαχτάρας για μεσημεριανό σνακ και να σε κρατήσουν χορτάτη μέχρι το δείπνο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα φασόλια και τα όσπρια πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης προάγουν μεγαλύτερο κορεσμό σε σύγκριση με ζωικές πρωτεΐνες όπως το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας.

Περιέχουν αμυλόζη

Αφού φας ένα κράκερ ή καρότα με χούμους, μπορεί να παρατηρήσεις ότι νιώθεις αρκετά ικανοποιημένη παρά το γεγονός ότι είναι ένα σνακ με λίγες θερμίδες. Εκτός από τις χορταστικές επιδράσεις που προέρχονται τόσο από την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όσο και από την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα ρεβίθια περιέχουν επίσης αμυλόζη, ένα ανθεκτικό άμυλο που το σώμα αφομοιώνει αργά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τα άτομα με διαβήτη να χάσουν βάρος, επειδή το άμυλο αποτρέπει τις ξαφνικές αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Προσθέτουν όγκο στα γεύματα

Εάν καταναλώσεις απλώς ένα μπολ με φυλλώδη λαχανικά για μεσημεριανό, το πιθανότερο είναι ότι θα πεινάσεις μέσα σε δύο ώρες από το φαγητό σου. Δεδομένου ότι τα ρεβίθια προσφέρουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, προσθέτουν όγκο στο γεύμα σου χωρίς να σου κοστίζουν ένα σωρό θερμίδες. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες αποδεικνύεται ότι βελτιώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και προσφέρουν μια αίσθηση κορεσμού ενώ ταυτόχρονα καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης. Συμπέρασμα, αυτό το όσπριο δεν είναι μόνο φιλικό για το βάρος σου, αλλά μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί σε μια σειρά από πιάτα από μαγειρευτά μέχρι πιάτα με ρύζι. Η συμπερίληψη των ρεβιθιών σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση των λιπιδίων του αίματος, μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων

Διάβασε επίσης: Διατροφή για ανοσοποιητικό και όχι μόνο! Αυτοί οι 6 συνδυασμοί κάνουν καλό στην υγεία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i