Ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να μην ήταν μεγάλη ανησυχία για εσένα πριν από λίγα χρόνια, αλλά ο κίνδυνος εμφάνισής τους αυξάνεται σημαντικά καθώς περνάς τα 40 και ακόμα περισσότερο μετά τα 50 και τα 60.
Σύμφωνα με το CDC, ο καρκίνος είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών, ενώ οι καρδιακές παθήσεις έρχονται δεύτερες. Ο διαβήτης και τα εγκεφαλικά επεισόδια αρχίζουν επίσης να εμφανίζονται πιο συχνά καθώς μεγαλώνεις. Ακόμη και αν δεν είναι πάντα θανατηφόρες, οι αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη και η πολλαπλή σκλήρυνση, επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες στη μέση ηλικία και μετά, σύμφωνα με μελέτη του 2015.
Η επιβράδυνση του μεταβολισμού και οι ορμονικές αλλαγές ευθύνονται για πολλούς από αυτούς τους κινδύνους, αναφέρει η διατροφολόγος Felicia Stoler. Αν εξακολουθείς να κάνεις τη διατροφή που είχες στα 20 και στα 30, είναι καιρός για αλλαγές. Οι ειδικοί προτείνουν να προσθέσεις στη διατροφή σου τις παρακάτω τροφές.
10 τροφές που πρέπει να τρως μετά τα 40
1. Σμέουρα
Η φθίνουσα υγεία του εντέρου και τα πεπτικά προβλήματα συνδέονται με αυτοάνοσες φλεγμονώδεις καταστάσεις που πλήττουν τις γυναίκες στη μέση ηλικία. Ένα από τα προβλήματα είναι η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών. Τα σμέουρα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με ένα φλιτζάνι να περιέχει 8 γραμμάρια.
2. Φακές
Τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες. Αν και όλα τα φασόλια είναι εξαιρετικές πηγές, οι φακές και τα σπασμένα μπιζέλια είναι τα καλύτερα για τη διευκόλυνση της πέψης, σύμφωνα με το Mayo Clinic.
3. Κολοκύθα
Οι καροτενοειδείς ενώσεις, όπως το β-καροτένιο, συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, ειδικά του μαστού. Λαχανικά με κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί και σκούρο πράσινο χρώμα είναι πλούσια σε αυτές τις ευεργετικές ουσίες, με την κολοκύθα και τα καρότα να ξεχωρίζουν.
4. Μαγειρεμένες ντομάτες
Εκτός από το β-καροτένιο, το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τον καρκίνο. Οι ντομάτες, το καρπούζι, η παπάγια και οι κόκκινες πιπεριές είναι καλές πηγές. Έρευνες δείχνουν ότι το μαγείρεμα των ντοματών βοηθά το σώμα να απορροφήσει περισσότερο από τα αντιοξειδωτικά τους.
5. Σπόροι
Τα ολικής άλεσης δημητριακά που διατηρούν ολόκληρο τον πυρήνα του σπόρου (πίτουρο, φύτρο και ενδοσπέρμιο) είναι μια από τις λίγες καλές διατροφικές πηγές τοκοτριενόλων, μιας μορφής βιταμίνης Ε που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και εγκεφαλικό.
6. Καρύδια
Τα σωστά λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη καθώς μεγαλώνεις. Τα πολυακόρεστα λιπαρά των καρυδιών είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα, σύμφωνα με έρευνα του Harvard School of Public Health. Άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι είναι επίσης καλές πηγές αυτών των υγιεινών λιπαρών.
7. Ελαιόλαδο
Τα φυτικά έλαια είναι εξαιρετικές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Αν και η σόγια και το ηλιέλαιο περιέχουν πολλά τέτοια λιπαρά, το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή για την καρδιαγγειακή υγεία.
8. Αβοκάντο
Τα υγιεινά λιπαρά βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης, και το αβοκάντο είναι μία από τις καλύτερες πηγές τους. Πρόσθεσέ το σε ψωμί ολικής άλεσης για ένα χορταστικό και θρεπτικό γεύμα.
9. Σολομός
Η μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει πολλά από τα τρόφιμα αυτής της λίστας, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 37%, σύμφωνα με έρευνα Ιταλών επιστημόνων. Ο λιπαρός σολομός, καθώς και το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες, προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη για την καρδιά.
10. Kale
Το kale είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA), ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, εγκεφαλικού, γλαυκώματος και άλλων ασθενειών.
Διάβασε επίσης:
Το διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθεί η Βάνα Μπάρμπα - Τι αποφεύγει να τρώει
Με αυτό το tip πες "αντίο" στο φούσκωμα από τα όσπρια
Οι βασικοί κανόνες που συνοδεύουν κάθε υγιεινό πλάνο διατροφής