Δεν υπάρχει τίποτα πιο ζεστό και νοσταλγικό από ένα πιάτο που γεμίζει το σπίτι με μυρωδιές Κυριακής. Τα αφράτα κεφτεδάκια κοτόπουλου με cottage στο φούρνο από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη (@gabnikolaidis), είναι ακριβώς αυτό, ένα φαγητό που σου θυμίζει γιατί αγαπάς το σπιτικό, φτιαγμένο με υλικά θρεπτικά και προσεγμένα. Το cottage χαρίζει υγρασία και πλούσια δόση πρωτεΐνης, ενώ η βρώμη αντικαθιστά το ψωμί, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα πιο ελαφρύ και εύπεπτο, χωρίς όμως να χάνει τίποτα από τη νοστιμιά που περιμένεις από ένα κλασικό πιάτο.
Είναι ένα φαγητό που αγαπάς να μοιράζεσαι με την οικογένεια ή τους φίλους σου. Οι συνδυασμοί μπαχαρικών, ο φρέσκος μαϊντανός και οι πατάτες που ψήνονται μαζί με τα κεφτεδάκια δημιουργούν ένα πλήρες γεύμα, χορταστικό αλλά και υγιεινό. Με λίγα απλά βήματα, μπορείς να φτιάξεις περίπου 30–35 κεφτεδάκια, αφράτα και ζουμερά, που θα γίνουν η αγαπημένη επιλογή σου για Κυριακάτικο τραπέζι ή ένα γεμάτο γεύμα με πολλή γεύση αλλά χωρίς τύψεις.
Κεφτεδάκια κοτόπουλου με cottage
Υλικά:
Για τις πατάτες:
- 600 γρ πατάτες
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
- ½ κ.γ. μπούκοβο
Για τα κεφτεδάκια (30–35 τεμάχια):
- 600 γρ κιμάς κοτόπουλο
- 1 ντομάτα
- 1 κρεμμύδι
- 1 αβγό
- 150 γρ τυρί cottage
- 5 κ.σ. βρώμη
- 1 κ.σ. ξίδι
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1 κ.γ. ρίγανη
- ½ κ.γ. μπούκοβο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
1) Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C.
2) Κόβεις τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζεις σε μεγάλο ταψί. Προσθέτεις λεμόνι, μουστάρδα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη και μπούκοβο. Ανακατεύεις καλά και ψήνεις για 60–75 λεπτά.
3) Στο μπλέντερ χτυπάς τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το αβγό, το cottage, τη βρόμη, το ξίδι και τα μπαχαρικά.
4) Μεταφέρεις το μείγμα σε μπολ, προσθέτεις τον κιμά και τον μαϊντανό και ανακατεύεις καλά. Αφήνεις να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
5) Πλάθεις περίπου 35 κεφτεδάκια με ελαφρώς λαδωμένα χέρια.
6) Τοποθετείς τα κεφτεδάκια πάνω από τις μισοψημένες πατάτες και ψήνεις για 30–40 λεπτά. Προαιρετικά, τα γυρίζεις τα τελευταία 10 λεπτά για καλύτερο χρώμα.
7) Τα αφήνεις να σταθούν 10 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
Διάβασε επίσης:
Συνταγή για τα πιο νόστιμα νηστίσιμα σουβλάκια - Θα τα λατρέψεις!
Συνταγή για κεφτεδάκια λαχανικών - Η πιο υγιεινή εκδοχή που έχεις δοκιμάσει
Με cottage + αυγά: Αυτά είναι τα πιο πρωτεϊνικά pancakes που μπορείς να φτιάξεις