10 (ρεαλιστικοί) τρόποι για να μειώσεις την κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφίμων

Κι όμως μπορείς να το καταφέρεις.

Επεξεργασμένα τρόφιμα είναι όλα τα φαγητά που έχουν υποστεί κάποιους είδους επεξεργασία, δηλαδή τροφές που έχουν κονσερβοποιηθεί, μαγειρευτεί, καταψυχθεί, παστεριωθεί ή συσκευασθεί. Πολλές φορές καταναλώνουμε τα τρόφιμα αυτά ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, όπως για παράδειγμα κατεψυγμένα φρούτα, συσκευασμένα λαχανικά ή παστεριωμένα γαλακτοκομικά.

Ωστόσο, ορισμένα είδη επεξεργασμένων τροφών περιέχουν μεγάλα ποσοστά ζάχαρης και αλατιού καθώς και άλλα πρόσθετα συντηρητικά, που σίγουρα βλάπτουν όχι μόνο την σιλουέτα μας, αλλά και την υγεία μας. Η μείωση της κατανάλωσης αυτών των φαγητών αποτελεί βασική προϋπόθεση για να βελτιώσεις ουσιαστικά την ποιότητα της διατροφής σου και να εξασφαλίσεις για τον οργανισμό σου πραγματικά θρεπτικά γεύματα. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να καταφέρεις να μειώσεις τις επεξεργασμένες τροφές από τα γεύματα σου.

1.Επίλεξε υγιεινά snacks

Φρόντισε να γεμίσεις την κουζίνα σου με υγιεινές επιλογές, τις οποίες μπορείς να έχεις πάντα και παντού μαζί σου. Μερικά από τα snacks αυτά είναι φρέσκα φρούτα, ανάλατοι ξηροί καρποί, edamame ή άλλα λαχανικά με χούμους.

iStock
iStock

2.Βάλε τα προϊόντα ολικής άλεσης στην καθημερινότητά σου

Τα ζυμαρικά ολικής, το καστανό ρύζι, το ψωμί και οι τορτίγιες από αλεύρι ολικής είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που αποδεδειγμένα προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ακόμα και ορισμένους τύπους καρκίνου.

3.Γίνε δημιουργική με το μαγείρεμά σου

Άντι να επιλέγεις έτοιμα γεύματα, προσπάθησε να φτιάξεις μόνη σου μια παραλλαγή αυτών, έχοντας έτσι πλήρη επίγνωση του τι περιέχει μέσα το πιάτο σου.

4.Πιές περισσότερο νερό

Tα αναψυκτικά, το έτοιμο τσάι, οι συσκευασμένοι χυμοί και τα ισοτονικά ποτά περιέχουν ζάχαρη, γεμίζοντας τον οργανισμό σου θερμίδες. Απέφυγέ τα και προσπάθησε να πίνεις περισσότερο νερό μέσα στην μέρα.

iStock
iStock

5.Φρόντισε να ετοιμάζεις μόνη σου τα γεύματά σου

Η πολυάσχολη καθημερινότητά σου σίγουρα δεν σου επιτρέπει να μαγειρεύεις κάθε μέρα, ώστε να έχεις πάντα μαγειρευτό φαγητό. Όρισε μια ή δύο ημέρες μέσα στην εβδομάδα, όπου θα μαγειρεύεις τα γεύματα σου και θα μπορείς να έχεις μαζί σου στην δουλειά.

6.Φάε περισσότερα φρέσκα λαχανικά

Όταν ετοιμάζεις τα γεύματα σου, φρόντισε να προσθέτεις πάντα δίπλα μια μερίδα φρέσκων λαχανικών. Θα σε κρατήσουν χορτάτη για περισσότερες ώρες ενώ θα γεμίσουν πολύτιμες βιταμίνες τον οργανισμό σου.

7.Αλλάξε τις αγοραστικές σου συνήθειες

Όταν μειώσεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τις αγορές σου στο σούπερ μάρκετ, δεν θα μπορείς να μπεις στον πειρασμό ώστε να τα καταναλώσεις σε στιγμές πείνας.

8.Κάνε μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στα γεύματά σου

Αντί για τα ζαχαρούχα δημητριακά που τρως για πρωινό, επίλεξε ένα μπολ γεμάτο βρόμη και φρέσκα φρούτα. Φτιάξε μόνη σου μια βινεγκρέτ με ελαιόλαδο και ξύδι για να συνοδεύσεις τις σαλάτες σου αντί να επιλέξεις μια έτοιμη του εμπορίου. Πρόσθεσε στα λαχανικά και στα φρούτα σου ανάλατους ξηρούς καρπούς και κρουτόν.

iStock
iStock

9.Μείωσε τα επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά

Το λουκάνικο, το μπέικον, το ζαμπόν ανήκουν χωρίς δεύτερη σκέψη στις τροφές που πρέπει να αποφεύγεις. Αντί αυτών κατανάλωσε φρέσκο κοτόπουλο και γαλοπούλα στο σάντουιτς σου.

Δες εδώ πώς μπορείς να φτιάξεις μόνη σου αλλαντικό κοτόπουλου

10.Κάνε όλες αυτές τις αλλαγές σιγά σιγά

Είναι σημαντικό να δώσεις χρόνο στον οργανισμό σου ώστε να προσαρμοστεί στις αλλαγές. Δεν χρειάζεται να καταργήσεις πλήρως τα επεξεργασμένα τρόφιμα από την πρώτη κιόλας ημέρα, καθώς με τον τρόπο αυτό θα αισθανθείς ότι στερείσαι. Θυμήσου οι αργές αλλά σταθερές αλλαγές στην διατροφή σου είναι πάντα αποτελεσματικότερες και μακροπρόθεσμα βιώσιμες.